anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 18 september 2013

kruikvaas in de maak...

Een tijdje geleden tikte ik voor een habbekrats een grote vaas op de kop. Het was een gruwelijk lelijke vaas, van kunststof, met grote bewerkte gedeelten.  De verkoper vond het "een prachtig mooie barokke vaas", maar het was echt een afgrijselijk ding. Ik durfde er haast niet mee over straat:-)
Toen ik ermee thuis kwam verschoot Hubbie van kleur en vroeg waar ik dat plastic geval in hemelsnaam voor wilde gebruiken. Toen ik zei dat het een "nieuw projectje" was, zuchtte hij maar eens.  Hij is er inmiddels wel aan gewend: ik sleep nogal eens wat naar binnen om het een ander uiterlijk te geven. De ene keer met succes, de andere keer blijft het gewoon een lelijk ding, of wordt het zelfs nog lelijker, ha, ha!
Nu heb ik echt de pest aan kunststof of plastic spullen. Het enige wat daarvan in mijn huis is zal een enkele pollepel of vergiet zijn, maar daar houdt het wel mee op.
Alleen: deze vaas is écht groot (hij is bijna 70 cm. hoog) en zou onhandelbaar zijn als hij van steen was geweest. Gezien de dikke ladingen muurvuller die ik erop smeerde om alle "barokke" randverschijnselen weg te plamuren zou hij niet te tillen zijn. Bovendien zijn vazen/potten van deze afmeting ontzettend duur, lelijk of niet:-) Dus ik ben eigenlijk wel blij met de kunststof kern van deze "stenen" kruikvaas.
Het heeft ruim twee weken geduurd voordat ik laag voor laag alles een beetje dichtgesmeerd had en egaal gemaakt. Daar tussendoor moest hij natuurlijk drogen en dat duurde, door de dikke lagen, dus lang. Het is op de foto één niet zo goed te zien, maar het verschil in diepte tussen de witte "baroklaag" en de gladde zwarte vaas was wel 2 cm., als het niet meer was. Voordat je dat enigszins hebt opgevuld ben je zo'n tweeëneenhalf kilo muurvuller verder:-) Want jammer genoeg kon ik die lelijke witte laag er niet eerst vanaf halen omdat dat dus ook kunststof is.
Nu staat de vaas te drogen, om daarna nog wat geschuurd te worden.  Ik heb inmiddels krijtverf van Pure and Original, Elephant Skin, gekocht, want de kleuren die ik in huis heb zijn niet zo geschikt.
Op foto 1 staat de vaas zoals hij was.
Op foto 2 zien jullie hem na twee keer bewerken met muurvuller.
Op foto 3 staat de kruikvaas na vier rondes muurvuller, plus een laatste ronde met natte handen en verdunde muurvuller om hem wat gladder te maken. Want ik vind het leuk als hij een beetje onregelmatig is, maar niet té.
Er moet nu, na het drogen, natuurlijk nog verf op en misschien paste wax (of een eventuele nabewerking met modder, zoals we van Monica hebben geleerd:-)
Wordt vervolgd.
 
 
 
 

16 opmerkingen:

 1. Die blik van je man kan ik wel thuis brengen, ik vermoed dat ik hier thuis een soortgelijke reactie gekregen had. Vanmorgen heb ik bij de kringloop ook nog naar een grote vaas gekeken, want dit wil ik zo graag ook een keer proberen. Bij jou ziet het er tot nu toe heel goed uit, terwijl het nog niet eens af is. Ik ben dus erg benieuwd naar het eindresultaat!! Succes!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap hoor. Hoeveel weegt hij nu?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee Marja, hij is nog niet door en door droog. Ik zal hem eens wegen als hij af is. Maar zo te voelen valt het wel mee. Die muurvuller is heel licht.

   Verwijderen
 3. en weet je waar ik nu zo nieuwsgierig naar ben?
  hoe houd jij die prachtige harsnagels MET lak,toch zo mooi!
  als ik iets doe ,zit ik werkelijk vol met de troep waarmee gewerkt wordt,zelfs opplaatsen waarvan je denkt ????

  spannend hoor ,om dit uit te proberen.

  en fijn dat je toch verder gaat met je blog

  Gazeuse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Gazeuse, in de eerste plaats heb ik geen harsnagels, maar gellak op mijn nagels. Dat is wel iets anders hoor. Zijn gewoon mijn eigen nagels, maar met een gelnagellak erop. En dat maakt de nagels juist sterker. Daarom doe ik het ook.
   En in de tweede plaats is het goed dat je mij en mijn omgeving niet ziet als ik met een klus bezig ben. Ik ben langer bezig om mezelf en de werkplek schoon te maken dan met de klus zelf!

   Verwijderen
 4. Wat goed zeg dat je de mogelijkheden van zo'n object ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, wat een project..... wat een lef........ leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat gaat een hele mooie kruik vaas worden.
  Ik ben zo benieuwd naar het eindresultaat.
  Maar ondertussen heb je toch maar weer een postje geplaatst....leuk hoor!

  Fijne Dag,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk zo'n project :-) en nog leuker dat wij de tussenfase nu te zien krijgen! Ik ben benieuwd naar het eindresultaat...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die gaat echt heel mooi worden, leuk project!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat gaat vast goed komen, ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

  Fijne avond, groet Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vind hem nu al mooi! Ik heb ook nog een lelijke vaas, je brengt me op een idee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind hem ook al erg mooi geworden Janny. Dat belooft nog wat. Jij hebt goed gezien wat je van die lelijke vaas kon maken. Groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hee janny, leuk om te doen he en die muurvuller is echt fijn om mee te werken. Het gaat helemaal goedkomen hoor, ik ben benieuwd hoe de vaas gaat worden als ie helemaal af is.
  Ik ben ook weer bezig geweest met een pot, post volgt snel en ik denk dat je gaat lachen als je hoort waar ik m mee bewerkt heb, wilde eens een keer iets anders uitproberen en het is ook nog eens hartstikke goed gelukt.
  Succes met het verven ( en mss besmeuren met modder ;-))

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oooo gaaf zeg!
  Mocht ik ooit niets te doen hebben.......:)
  Lieve groet Amy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat ben je lekker bezig. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen