anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 27 februari 2011

Bjorn Wiinblad...

De Deense kunstenaar Bjorn Wiinblad, geboren in 1918 in Kopenhagen, volgde een opleiding aan de kunstacademie in Kopenhagen.
Hij richtte zijn eigen atelier op in 1952. Hij ontwierp in deze tijd o.a. een fontein voor het amusementspark Tivoli in Kopenhagen.
Zijn samenwerking met Nymolle Fajance Fabrik begon in 1946, in 1976 nam hij het bedrijf over en hij bleef zijn eigen ontwerpen produceren tot de sluiting in de jaren ‘90.
In 1956 was hij al gaan samenwerken met Rosenthal Porzellan AG en hij ontwierp o.a. keramiek en glas voor hen.
In de loop der jaren heeft Bjorn Wiinblad gewerkt in diverse disciplines waaronder zilver, meubels, keramiek, glas, posterontwerpen, boekillustraties, toneelkostuumontwerpen, wandtapijten, textiel enz.
Hij ontving in zijn leven veel onderscheidingen en prijzen en zijn werk werd opgenomen in de collecties van veel musea, waaronder het Victoria en Albert Museum in Londen en het Museum voor Moderne Kunst in New York.
Bjorn Wiinblads werk is gebaseerd op muziek en de vreugde van het leven.
Hij behoorde tot de weinigen die talent lijken te hebben voor alle vormen van kunst.
Bjorn Wiinblad stierf in 2006.
Momenteel is er een fonds dat zijn Blauwe Huis, ten noorden van Kopenhagen, als museum wil inrichten.
De foto’s van zijn werk en atelier vond ik prachtig en dermate inspirerend dat ik op zoek ging naar werk van hem. Er is veel te koop en het één spreekt me meer aan dan het ander.
Maar dat binnenkort werk van Wiinblad hier in huis een plekje zal vinden is zeer waarschijnlijk!