In ons Studiecentrum (alias Hogeschoolmediatheek, alias Hogeschoolbibliotheek) zijn e-readers aangeschaft. Om een goede keuze tussen verschillende modellen te kunnen maken en er vertrouwd mee te raken namen we om de beurt een e-reader voor een paar dagen mee naar huis.
Ik testte afgelopen weekend een Sony Reader Touch Edition.
Het eerste dat me opviel was dat hij lichter was dan ik inschatte. Wat moet dat heerlijk zijn op vakantie, schoot meteen door me heen. Indachtig de stapels boeken die wij altijd meeslepen op vakantie.
Hij viel me bepaald niet tegen. Deze e-reader heeft een handig touchscreen. De bladzijden kun je door een simpele vingerbeweging omslaan. Met het bijbehorende pennetje kun je aantekeningen in de tekst maken of aparte memo’s schrijven.
Ik was ook wel verrast door het leescomfort. Het scherm is duidelijk en heeft niets van een computerscherm (daar was ik wat huiverig voor).
Natuurlijk stonden er nog geen complete boeken op dit testmodel maar je kunt er genoeg op downloaden. Op het geheugen kun je tot 350 e-boeken bewaren. Via een Memory kun je zelfs 13.000 titels opslaan.
Ik vond het wel jammer dat je hem in bed wat moeilijk kunt gebruiken omdat hij niet verlicht is. Maar daar is inmiddels ook wat op gevonden, hoorde ik later.
Het zet je wel aan het denken over de digitalisering van de samenleving. Een aantal weken geleden stond er een column
van Alice de Jong in de Informatie Professional. Zij schetst hierin de ingrijpende digitale veranderingen die plaats zullen vinden in alle aspecten van ons leven en werken en de toekomst van de bibliotheek in het bijzonder. Sinds een jaar heeft zij een iPhone en en e-reader op zak. Het heeft haar informatiegebruik radicaal veranderd. Ze vraagt zich af waarom bibliotheekcatalogi nog niet mobiel raadpleegbaar zijn. En waarom e-boeken nauwelijks worden uitgeleend. Om te kunnen blijven voortbestaan, moeten bibliotheken snel inzetten op mobiele technologie, denkt De Jong. Zie artikel.
Tja… het ouderwetse, internetloze lezen en studeren in een bibliotheek wordt iets van de vorige eeuw. We hebben inderdaad nog een slag te slaan.
Ik zal, gezien mijn leeftijd, niet meer de grote veranderingen in de bieb-wereld mee beleven. Maar ik ben toch wel benieuwd hoe die toekomst er uit gaat zien en hoe je er als individu voor kunt zorgen bij te blijven in een geheel gedigitaliseerde samenleving.