anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 28 maart 2010

coaching your life...

Tegenwoordig lijkt iedereen wel een expert te zijn. Zet de teevee aan en je wordt overspoeld met mensen die allemaal zeggen het te weten. Sla een blad open en de coaches buitelen over elkaar heen.
Google eens onverschillig welk onderwerp en lees hoe deskundigen ons adviseren over welke voeding we tot ons moeten nemen, hoe we ons op ons werk moeten gedragen als we carrière willen maken, hoe we onze tuinen moeten inrichten, onze kinderen moeten opvoeden, welke kleding we moeten dragen, hoe we onze huizen moeten inrichten, hoe we een conflict moeten oplossen, hoe we onze vakanties moeten besteden of op wie we moeten stemmen.
Eén keer Googelen leverde me in een half minuutje het volgende op: loopbaan coach, team coach, personal coach, health coach, mediation coach, mental coach, financieel coach, communicatie coach, creatief coach. En er zijn ongetwijfeld nog tientallen soorten coaches meer.
Ik vraag me af waar al deze deskundigen vandaan komen en wat hen eigenlijk deskundigen maakt. Hebben ze jarenlang hard gestudeerd? Zijn ze onderwezen door de meesters in hun vak? Hebben ze al decennia lang ervaring? Zijn ze autodidact..!?
Vroeger hadden we helemaal niet zo veel deskundigen. Toen was de dokter, de apotheker (of je tante Bep) de gezondheids- deskundige. Toen was je handwerkjuf de creatieve coach en je vader de financieel expert. Alleen de voetbalcoach, die was er toen ook al:-)!
En nu wil ik geheel niet terug naar die oude tijden, daarvoor apprecieer ik deze tijd veel te veel. En ja ook: het leven is veel ingewikkelder dan vroeger. Je kunt niet overal meer verstand van hebben, dat is zo.
Maar ik denk vaak toch wel dat mensen minder op zichzelf en hun goede verstand vertrouwen en vaker denken dat de ander het beter zal weten. In bedrijven heb ik gezien hoe “deskundigen” te werk gingen en er een klein puinhoopje van maakten, zowel op personeels- als bedrijfsniveau. Van vriendinnen die een health-coach raadpleegden hoorde ik dat de betreffende coach hun niets had verteld wat ze al niet wisten.
En zonder alle deskundige coaches van Nederland te kort te willen doen pleit ik er voor eerst eens bij jezelf te rade te gaan voor je iemand inhuurt.
Je bent vast slimmer dan je denkt!