anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 18 september 2013

kruikvaas in de maak...

Een tijdje geleden tikte ik voor een habbekrats een grote vaas op de kop. Het was een gruwelijk lelijke vaas, van kunststof, met grote bewerkte gedeelten.  De verkoper vond het "een prachtig mooie barokke vaas", maar het was echt een afgrijselijk ding. Ik durfde er haast niet mee over straat:-)
Toen ik ermee thuis kwam verschoot Hubbie van kleur en vroeg waar ik dat plastic geval in hemelsnaam voor wilde gebruiken. Toen ik zei dat het een "nieuw projectje" was, zuchtte hij maar eens.  Hij is er inmiddels wel aan gewend: ik sleep nogal eens wat naar binnen om het een ander uiterlijk te geven. De ene keer met succes, de andere keer blijft het gewoon een lelijk ding, of wordt het zelfs nog lelijker, ha, ha!
Nu heb ik echt de pest aan kunststof of plastic spullen. Het enige wat daarvan in mijn huis is zal een enkele pollepel of vergiet zijn, maar daar houdt het wel mee op.
Alleen: deze vaas is écht groot (hij is bijna 70 cm. hoog) en zou onhandelbaar zijn als hij van steen was geweest. Gezien de dikke ladingen muurvuller die ik erop smeerde om alle "barokke" randverschijnselen weg te plamuren zou hij niet te tillen zijn. Bovendien zijn vazen/potten van deze afmeting ontzettend duur, lelijk of niet:-) Dus ik ben eigenlijk wel blij met de kunststof kern van deze "stenen" kruikvaas.
Het heeft ruim twee weken geduurd voordat ik laag voor laag alles een beetje dichtgesmeerd had en egaal gemaakt. Daar tussendoor moest hij natuurlijk drogen en dat duurde, door de dikke lagen, dus lang. Het is op de foto één niet zo goed te zien, maar het verschil in diepte tussen de witte "baroklaag" en de gladde zwarte vaas was wel 2 cm., als het niet meer was. Voordat je dat enigszins hebt opgevuld ben je zo'n tweeëneenhalf kilo muurvuller verder:-) Want jammer genoeg kon ik die lelijke witte laag er niet eerst vanaf halen omdat dat dus ook kunststof is.
Nu staat de vaas te drogen, om daarna nog wat geschuurd te worden.  Ik heb inmiddels krijtverf van Pure and Original, Elephant Skin, gekocht, want de kleuren die ik in huis heb zijn niet zo geschikt.
Op foto 1 staat de vaas zoals hij was.
Op foto 2 zien jullie hem na twee keer bewerken met muurvuller.
Op foto 3 staat de kruikvaas na vier rondes muurvuller, plus een laatste ronde met natte handen en verdunde muurvuller om hem wat gladder te maken. Want ik vind het leuk als hij een beetje onregelmatig is, maar niet té.
Er moet nu, na het drogen, natuurlijk nog verf op en misschien paste wax (of een eventuele nabewerking met modder, zoals we van Monica hebben geleerd:-)
Wordt vervolgd.