anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkamaandag 31 oktober 2011

haat en liefde...

Haat en liefde liggen in het brein dicht bij elkaar.
Dat hebben wetenschappers van het Britse University College enige tijd geleden onderzocht. Ze maakten hersenscans van proefpersonen, die naar een foto keken van een persoon die ze haten, zoiets als een ex of een vervelende baas. Dit experiment hadden de onderzoekers ook al eerder uitgevoerd met mensen die naar foto’s keken van een geliefde. Zo werd precies in kaart gebracht welke hersengebieden actief zijn bij gevoelens van haat en liefde.
Opvallend was dat de hersenactiviteit bij de twee emoties grote overeenkomsten vertoont. Bij zowel haat en liefde worden de putamen actief. Dit is een gebied in het brein dat je voorbereidt op het ondernemen van actie. Bij verliefdheid kan dat werken om je geliefde te beschermen, bij gevoelens van haat juist om in de aanval te gaan.
Toch is er ook verschil tussen hersenactiviteit bij haat en liefde. Als we naar een geliefde kijken, worden hersengebieden voor logisch redeneren minder actief. Bij gevoelens van haat zijn ze juist wél actief.
"In de liefde neem je blijkbaar afstand van je logische verstand en ga je blind voor iemand" aldus hoofdonderzoeker Semir Zeki. "Maar bij haat ben je heel berekenend bezig om te bepalen wat je volgende zet is."
Vreemd toch hoe ons brein soms werkt....