anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 10 januari 2013

Eén jaar later...

Op het Oudjaarsfeest met vrienden speelden we een aangepaste versie van "Vijf jaar later" het programma van Jeroen Pauw. Wij deden "Eén jaar later".
Daarvoor moesten we een aantal vragen beantwoorden met het doel volgend jaar terug te kijken en te zien of en wát er veranderd is in je leven.
Nu was dit vrij onverwacht dus op sommige vragen was het lastig antwoord te geven zonder dat je daar over nagedacht had.
Op een van de briefjes stond voor mij de vraag: Wat motiveert je in het dagelijkse leven? (buiten het leven met partner en kinderen om).
Nu zullen regelmatige lezers best wel door hebben dat ik niet een zorgeloos tiepje ben die wat door het leven heen fladdert. Ik vond het antwoord op die vraag dan ook best moeilijk. Tenslotte leek het me niet de bedoeling dat je een hele verhandeling over je mentale instelling hield. Bovendien heb ik niet het gevoel dat ik maar door één grote motivatie gedreven word.
Het eerste wat me dan ook te binnen schoot is dat mijn dagelijkse leven in het teken van schoonheid staat (groot woord:-)  Ik houd van mooie dingen: de omringende natuur, ons huis, ons mooie dorp, muziek, architectuur, mode, literatuur, etc. Ik zoek in alles het mooie en mijd zo veel mogelijk vuil, lelijkheid en grofheid (wat overigens niet wil zeggen dat ik daar niet tegen kan: in andere omstandigheden dan thuis maakt het minder uit).
Maar toen ik later in de week nog eens over de vraag nadacht, bedacht ik dat ik eigenlijk ook had moeten vertellen dat één van mijn grootste drijfveren in mijn leven "leren" is. Niet persé in strikte zin. Maar toch wel gericht om elke dag weer iets op te steken, iets meer te weten over wat dan ook. Zeker op het gebied van de psyche... dat vind ik oneindig interessant.
Och ja...er zijn natuurlijk veel dingen die een mens kunnen motiveren. Een éénduidig antwoord is daarom best lastig, vind ik.
Wat hadden jullie op bovenstaande vraag geantwoord?