anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkamaandag 7 februari 2011

weekendje Groningen...

Hubbie (ja hoor, ik weet het heus van de y en de ie) en ik besloten een weekendje Groningen te gaan “doen”.
Allereerst om weer eens naar het Groninger Museum te kunnen gaan, dat was al weer aardig lang geleden. Maar ook omdat we Groningen zelf eigenlijk niet goed kennen en daar verandering in wilden brengen.
En last but not least gewoon om er lekker een weekend uit te zijn:-)
Natuurlijk realiseerden we ons dat dit niet het meest ideale seizoen is om richting Groningen te kachelen maar dat weerhield ons toch uiteindelijk niet.
En och… wat was het een omstuimig en stormachtig weer, daar in het Hoge Noorden.
De weidse vlakten en de vergezichten over de oneindige weilanden werkten een beetje vervreemdend op ons maar waren toch ook weer indrukwekkend op een bepaalde manier.
We logeerden twee nachten in een heerlijke bed-and-breakfast in het dorp Grijpskerk in het Westerkwartier, dichtbij Groningen.
De B&B Crawfurd’s Corner is van oorsprong een rijksmonument uit het begin van vorige eeuw en van 1913 tot 1990 was het in gebruik als gemeentehuis. Het is prachtig verbouwd en heeft twee mooie gastenkamers. Wij logeerden in de Jonkerskamer en die was met veel liefde, smaak en comfort ingericht en we mochten badderen in de oude kluis die tot prachtige badkamer was omgebouwd. De B&B is er een in de keten van Erfgoed Logies, biedt een uitmuntende service en is zeer zeker aan te bevelen aan ieder die daar in de buurt onderdak zoekt!
Het Groninger Museum is altijd een feest, vind ik. En deze keer zeker, met de tentoonstelling over de Orientaalse Schilders uit het Rusland tussen 1850-1920.
Je ziet in deze tentoonstelling veel thema’s als het Midden-Oosten en Noord-Afrika, het dagelijks leven in de Russische Oriënt en het Bijbelse oosten. De expositie toont meer dan honderd werken. Bij mij zijn de werken van Vasili Vereshchagin het meest blijven hangen.
Leuk is dat het GM tegenwoordig een GMcollector aanbiedt bij de kassa. Dit is een nieuw systeem waarmee je met een sleutelhanger zelf informatie kunt verzamelen over kunstwerken. Bij veel werken zijn registratiepunten aanwezig waar je je collector voor kunt houden. Later kun je je persoonlijke verzameling bekijken op je PC of mobieltje.
Groningen stad is inderdaad een echte studentenstad, je ziet het aan alles. Vast heel gezellig met de terrasjes in de zomer. We hebben wat leuke straatjes verkend maar het weer nodigde niet uit tot lang buiten zijn, dus dat hielden we maar voor gezien.
Terug reden we op ons gemak door een mooi Drenthe met zijn leuke dorpjes en door de Gelderse Achterhoek.
Al met al een heel geslaagd weekend, daar in het Hoge Noorden!