anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 3 augustus 2011

lavendelknotsjes…

In mijn logje over de Provence schreef ik ergens dat ik op een marktje lavendelknotsjes tegenkwam die echte kunstwerkjes waren. Ze waren schitterend, met fluweelband en zilverdraad en parels.
Een eenvoudige vorm hiervan maakte ik al minstens 10 jaar geleden. Die knotsjes heb ik nog steeds. Ze ruiken natuurlijk niet meer zoals in het begin maar ik druppel er zo nu en dan wat lavandin- of lavendelolie op en dan ruiken ze weer voor máánden.
Er is iets nostalgisch aan lavendel, het heeft een geur die je doet denken aan zomerdagen op het Franse platteland.
En omdat ik veel vragen kreeg hoe deze knotsjes te maken hieronder een beschrijving.
Je hebt nodig:
-ongeveer 39 lavendel stengels met bloem (wil je dikkere of dunnere knotsjes dan neem je meer of minder, maar altijd een oneven aantal stelen!
-lint in diverse kleuren (de breedte van het lint beslis je zelf, maar te breed lint maakt de knots te massief en te dun lint maakt het priegelig)
Kies altijd lavendel met lange stelen.
Maak in de hand een boeket met alle bloemen op dezelfde hoogte.
Bind een stuk lint om de stengels vlak onder de bloemen.
Dan buig je voorzichtig de stengels zonder ze te breken over de lavendelbloemen.
Het lint blijft aan de buitenkant.
Vlecht het lint afwisselend twee stengels boven en twee stengels onder. Doordat het oneven is zullen er geen twee stukken lint boven elkaar komen maar zal het lint steeds verspringen. Trekt het lint steeds goed aan, want de lavendel droogt iets in. Ook weet niet zo hard dat de stengels breken natuurlijk! Vlecht de stengels met het lint tot waar de lavendelbloemen ophouden. Draai het lint om de stengels tot beneden aan toe en weer terug.
Zet het lint vast en maak een strikje.
Knip de stengels gelijk af. Nog een tip: pluk de lavendel heel vroeg in de ochtend, als net de dauw is opgedroogd.
De lavendelknotsjes moeten worden gemaakt kort nadat de bloemen zijn geplukt en de stengels nog plooibaar zijn. Wanneer de stengels te droog worden, zullen ze sneller breken.
De knotsjes zijn heerlijk in de linnenkast. Maar ze staan ook leuk op een toilet of badkamer.