anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkavrijdag 9 maart 2012

in bed met een dictator...

Ik las afgelopen week "In bed met een dictator" van Diane Ducret.
Het boek beschrijft de verhoudingen die diverse dictators hadden. Al vaker vroeg ik me af hoe het nu werkt als je man, partner, geliefde een misdadiger blijkt te zijn. Waarom vallen vrouwen op dit soort verkeerde mannen?
Eén ding is zeker: macht erotiseert enorm. De meeste dictators hadden de charismatische uitstraling van de tegenwoordige filmsterren en dat verklaart waarom deze tirannen maar te kiezen hadden uit vrouwelijk schoon. En waarom verschillende van de vrouwen om hen zelfmoord pleegden.
Het gaat in het boek om de dictators Mussolini, Lenin, Stalin, Salazar, Bokassa, Mao, Ceauşescu en Hitler.
Mussolini verkrachtte de allereerste vrouw in zijn leven bruut. Er waren ontelbaar veel vrouwen in het leven van de losbandige tiran. Hij bezat als één van de weinigen wel een fysieke aantrekkingskracht en de verhalen over zijn uithoudingsvermogen waren illuster.
Lenin had een drietal vrouwen die hem zeer toegewijd waren en zonder wiens geld en invloed hij nooit zover gekomen was.
Stalin stortte zich in het graf van zijn eerste vrouw. Zij was toen 27, hij 40. Er volgden uiteraard anderen, want hij kon niet voor zichzelf zorgen. Hij hield niet van vrouwen, maar zat nooit zonder.
Salazar, net als Stalin, kwam van een seminarie. Hij had het imago van een monnik, maar predikte zelf de vrije liefde.
Mao's vrouw hield bij de Culturele Revolutie de touwtjes in handen. Maar daarvoor was ze een hele periode verbannen geweest. Mao liet regelmatig meisjes uitnodigen om aan zijn trekken te komen. Wat zijn aantrekkingskracht ( buiten macht dan) was, vraag ik me af. Want met zijn groene tanden en zijn afkeer van een bad lijkt mij het geen aangename bedgenoot te zijn geweest:-)
Van alle tirannen maakte overigens niemand het zo bont als Keizer Bokassa van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij had een enorme harem in zijn paleis in Bangui. De vrouwen waren daar zeker niet vrijwillig maar zaten opgesloten. Een tiran die minderjarige meisjes liet roven en talloze vrouwen verkrachtte. Hij gaf enorme kapitalen uit en liet de schulden torenhoog oplopen door zijn luxeleven.
De liefde van Hitler voor Stefanie, zijn nichtje en de dood van zijn moeder als hij 18 is, geven hem de overtuiging dat vrouwen niet te vertrouwen zijn. Hij houdt zijn laatste liefje Eva Braun op grote afstand van zijn politieke leven en -vrienden. Toch zal zij de vrouw zijn die hem vergezelt in zijn laatste momenten in de bunker.
Over het algemeen verwachtten de dictators absolute trouw en namen ze het zelf niet zo nauw.
De echtgenotes, maîtresses en bewonderaarsters volgen de dictators vaak tot het onvermijdelijke einde. Want gelukkig laat de geschiedenis steeds weer zien dat de hoogmoed van de dictators uiteindelijk voor de val komt.
Ik vond het een heel bijzonder boek. Wat me enigszins stoorde was de vlaamse vertaling waardoor ik geregeld werd geconfronteerd met vreemde, onbekende uitdrukkingen en woorden.
Maar het boek is alleszins de moeite waard en laat deze verkeerde mannen uit het verleden op een heel speciale manier zien.
Zeker aan te raden.

P.S. ten onrechte is bij een deel van mijn lezers de indruk ontstaan dat dit een roddelboek of Story-achtig boek zou zijn. Dat is allerminst zo.
Diane Ducret is een gerespecteerd historica en journaliste. Ze maakte documentaires over cultuur en geschiedenis.
Het boek is een, goed onderzocht en bewezen, document van de invloed van vrouwen van de bovengenoemde tirannen. En gezien het feit dat die een enorme stempel gezet hebben op de toenmalige en huidige samenleving, zeer zeker van belang.
Janny