anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 14 januari 2010

Winterzon...

Natuurlijk ben ik niet helemaal gek. Al sluit ik niet geheel uit dat een enkeling hier zijn twijfels bij heeft.
Maar echt: ik weet heus wel dat globale opwarming een groot probleem gaat vormen in de toekomst. Ik weet echt wel dat poolkappen aan het smelten zijn en dat er in de afgelopen decennia meer natuurrampen hebben plaatsgevonden dan in de eeuwen daarvoor.
Maar op dit moment, op zo’n natte, grijze, koude dag droom ik over zon in de winter. Véél zon. Dat de temperatuur in ons kikkerlandje in de toekomst een paar graden omhoog gaat lijkt op een dag als vandaag niet zo’n slecht idee!
De winter is niet mijn favoriete seizoen, als eerder vermeld. Natuurlijk: een mooie, heldere winterdag is niet echt érg. En als ik op t.v. de schaatswedstrijden op natuurijs zie vind ik het ook wel weer heel bijzonder. Schaatsen is so-wie-so wel een mooie Nederlandse traditie. Vroeger was ik gerust een hele middag op de bevroren sloot in de weer om mijn twee kotertjes de eerste beginselen van het schaatsen bij te brengen. Omdat we toen in een buurt woonden waar brede sloten door de hele wijk liepen waren er ook vaak buren en vrienden en hun kinderen aan het schaatsen. Na afloop een borrel voor ons en chocolademelk voor de kids. Heel gezellig.
Ik moet er nu niet meer aan denken (aan uren op het ijs zijn dan). Want hoe tuttig het ook klinkt: het lijkt kouder nu ik wat ouder ben (rijmt ook mooi!) Het lijkt ook wel of mijn behoefte aan warmte en zon toeneemt met de jaren. Ik voel me lichamelijk beter in een warme omgeving.
Vanzelfsprekend is ook nu een winterwandeling met vrienden en borrel toe best een leuke bezigheid. Maar dan wel liefst op zo’n heldere mooie winterdag mét zon. Veel zon. En zonder kou nog beter!
Onlangs boekten we onze zomervakantie alvast. We gaan eiland-hoppen, hebben we besloten. Naar Mykonos, Naxos en Santorini. Gaan daar scooters huren (ga vast oefenen, weet je nog?) en hebben mooie hotels geboekt. Kijkend naar de plaatjes van zon, zee en terrasjes droom ik alvast weg. En duw ik de gedachte weg dat het nog zeven maanden duurt voordat het zover is!