anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 10 april 2014

één zwaluw maakt nog geen......

...lente!
Nee, hier is het de laatste week niet echt mooi weer geweest.
Als je al zo vroeg in het jaar warm weer ervaart lijken de dagen met lagere temperatuur (die eigenlijk normaal voor de tijd van het jaar is) gewoonweg koud!
Maar goed...we zijn toch wat aan het rommelen in de tuin, altijd leuk natuurlijk.
Nu valt er aan een bostuin, zoals de onze, niet veel te veranderen. Of je zou alles rigoureus moeten verwijderen en er een "normale" tuin van maken. Maar we wonen natuurlijk niet voor niets zo...dat is iets wat we niet overwegen. Al kan ik soms wel eens met weemoed denken aan de prachtige op-kleur borders van ons vorige huis, hoor. Daar was tuinieren eigenlijk veel leuker.
Ik heb hier afgelopen jaren planten (en echt wel rekening gehouden met standplaats en behoeften) neergezet, die ik het jaar erop nooit meer terugvond. Daarentegen groeit er van alles wat ik juist niet wil, véél (en snel ook nog:-)
Maar goed: op enig moment moet je je daar aan overgeven en het beste maken van wat er is, toch?
En er is best heel veel hoor.
Zo hebben we deze week een nieuwe boom geplant ter vervanging van de gesneuvelde, zo'n ruime twintig meter hoge, den. Het is een amberboom geworden. Het zal wel even duren voordat hij echt groot is, maar hij loopt al mooi uit. De amberboom is een boom met in de zomer veel blad (zodat de doorkijk naar het "je-weet-wel" huis wat minder wordt). In de herfst verkleurt het blad naar de herfstkleuren en dat is een mooie afwisseling met het vele groen van de bomen rondom.
De grond rondom moet nog omgeploegd en beplant worden, daar ga ik eerdaags aan beginnen.

Ook heb ik een paar bakken beplant met kleine viooltjes. Dat vind ik toch altijd weer de leukste lentebloemen voor in de bakken. Ik heb ze altijd in blauw, roze en wit.

Twee witte gietijzeren bakken met blauwe viooltjes op het kleine tafeltje voor ons voorraam.

Twee grijze gietijzeren bakken, ook met blauw, op de serretafel.
Een gietijzeren oorvaas met roze viooltjes op het zitje bij de werkkamers.
In de bakjes aan weerskanten van het trapje ook nog wat blauwe viooltjes. De witte staan aan de achterkant maar zijn nog erg dicht, dus daar geen fotootje van.


De "ladies", zoals ik de betonnen sierdames in onze tuin noem, zijn weer even schoongemaakt, evenals de tafels etc. in de serre. Hier in het bos verweert alles erg snel en met een paar weken is alles weer groen. Als ik het niet schoonmaak dan wordt het slijmerig en vies. Verweerd vind ik mooi, maar vies is vies....:-)
Mijn grote ton staat te wachten om gevuld te worden. Ik wil hem met vaste planten vullen. Aanvankelijk dacht ik aan hosta's. Maar daarvan staan er hier al enorm veel en bovendien is het al zo groen hier...ik vind kleur dan wel leuker. Verleden jaar had ik er eenjarigen ingezet en dat stond hartstikke leuk, maar kostte wel een vermogen! Dus dat gaat het niet meer worden, vermoed ik.
Iemand nog ideeën voor een leuke blijvende tonbeplanting...geen vijverbeplanting want we hebben hier dus al een heel grote vijver.
Er bloeit wel het een en ander en dat is altijd leuk in deze groene omgeving. Maar het grote kleurspektakel komt zo meteen met alle rhododrendrons; altijd een feest om te zien!
Ze zijn wel drastisch gesnoeid, verleden jaar, dus wel even afwachten of ze weer zo overdadig bloeien. T.z.t. zal ik het laten zien.