anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 13 december 2009

Kerstconcert...

Afgelopen vrijdag zijn we naar het Kerstconcert in de Grote Kerk in Naarden-Vesting geweest. Het was het Avé Maria Kerstconcert uitgevoerd door The New Romanian Chamber Orchestra and Choir, onder leiding van dirigent Raymond Janssen.
Wat een feest!
Ten eerste natuurlijk die prachtige kerk. Hoewel ik lang geleden het geloof afgezworen heb kan ik nog steeds immens genieten van de schoonheid van de gebouwen. In deze Grote Kerk in Naarden was ik niet eerder geweest.
Het is een prachtig gebouw met unieke, beschilderde tongewelfen. Hij stamt uit 1387 en is diverse keren herbouwd na branden en oorlogen e.d. Heden ten dage is het een kerk die naast de gewone diensten ook wordt gebruikt als ruimte voor concerten, exposities, kunstfairs e.d. De kerk was heerlijk verwarmd (vloerverwarming!) en feestelijk verlicht en gedecoreerd.
Nou, als dan het Kerstgevoel niet bij je boven komt, dan komt het nooit meer natuurlijk:-)
De uitvoering van het concert was ook zeer geslaagd.
Naast de beroemde klassieke en modernere kerstliederen stond uiteraard het Avé Maria op het programma. Er werden verschillende versies uitgevoerd. Want in de loop der eeuwen inspireerde het Avé Maria veel grote componisten tot het maken van een persoonlijke versie.
Het orkest bestaat uit een groep getalenteerde, professionele musici uit de Staats Filharmonie Banatul Timisoara in Roemenie. Samen met het koor zorgden zij voor een prachtig concert.
Dit concert wordt nog enkele keren elders in het land uitgevoerd. Telkens in fraaie kerken en kathedralen met een goede akoestiek. Wie dit aanspreekt beveel ik van harte dit Avé Maria Concert aan.