anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 12 oktober 2011

geluk zit in jezelf...

Deze week las ik een aantal artikelen die dit bovenstaande weer eens bevestigen, o.a. in Psychologie Magazine en in de NRC.
Zoals je je van binnen voelt, zo leef je ook. Want er is een onlosmakelijk verband tussen onze binnenwereld en de buitenwereld zoals jijzelf die ervaart.
Misschien denk je dat je geen invloed op de buitenwereld hebt en dat de dingen die daar gebeuren buiten je om plaatsvinden maar als je diep in jezelf kijkt zie je dat die twee werelden in werkelijkheid één zijn.
Want jouw wereld reflecteert, wat je innerlijke beleving of overtuiging is.
Op de momenten dat je ongelukkig bent, je je afvraagt of dit wel het leven is dat je wilde, zie je alleen alles wat er níet is. Je contacten lopen niet goed, of je relatie is niet wat je je had voorgesteld. Je hebt het gevoel iets te missen en je denkt dat dit aan externe factoren ligt.
Als je daarentegen diep overtuigd bent van alles wat er wél goed is, erváár je ook voldoening. Dan lopen contacten en/of relaties goed en dan is je wereld heel en compleet.
De conclusie moet dus wel zijn: geluk zit in jezelf.
Tja...nátuurlijk weten we dat allang!
Maar waarom is het dan toch zo moeilijk voor een mens om daar 24/7 van bewust te zijn? Waarom denk je dan dat je leven mooier zou zijn als je baas zou zien wat je waard bent, hoe beter je je zou voelen met 5 kilo minder gewicht, wat voor een leukere moeder je zou zijn als… enz.
Een inspirerende gewoonte kan je helpen je meer bewust te maken van het goede in je leven.
Bijvoorbeeld door elke avond even je dag te evalueren. Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Of te bedenken wat je morgen wilt bereiken. Door je liefde aan iemand uit te spreken.
En vooral door je heel goed te realiseren dat bovenstaand cliché er niet voor niets is.
Gelukkig zijn zit altijd in jezelf!