anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 12 oktober 2011

geluk zit in jezelf...

Deze week las ik een aantal artikelen die dit bovenstaande weer eens bevestigen, o.a. in Psychologie Magazine en in de NRC.
Zoals je je van binnen voelt, zo leef je ook. Want er is een onlosmakelijk verband tussen onze binnenwereld en de buitenwereld zoals jijzelf die ervaart.
Misschien denk je dat je geen invloed op de buitenwereld hebt en dat de dingen die daar gebeuren buiten je om plaatsvinden maar als je diep in jezelf kijkt zie je dat die twee werelden in werkelijkheid één zijn.
Want jouw wereld reflecteert, wat je innerlijke beleving of overtuiging is.
Op de momenten dat je ongelukkig bent, je je afvraagt of dit wel het leven is dat je wilde, zie je alleen alles wat er níet is. Je contacten lopen niet goed, of je relatie is niet wat je je had voorgesteld. Je hebt het gevoel iets te missen en je denkt dat dit aan externe factoren ligt.
Als je daarentegen diep overtuigd bent van alles wat er wél goed is, erváár je ook voldoening. Dan lopen contacten en/of relaties goed en dan is je wereld heel en compleet.
De conclusie moet dus wel zijn: geluk zit in jezelf.
Tja...nátuurlijk weten we dat allang!
Maar waarom is het dan toch zo moeilijk voor een mens om daar 24/7 van bewust te zijn? Waarom denk je dan dat je leven mooier zou zijn als je baas zou zien wat je waard bent, hoe beter je je zou voelen met 5 kilo minder gewicht, wat voor een leukere moeder je zou zijn als… enz.
Een inspirerende gewoonte kan je helpen je meer bewust te maken van het goede in je leven.
Bijvoorbeeld door elke avond even je dag te evalueren. Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Of te bedenken wat je morgen wilt bereiken. Door je liefde aan iemand uit te spreken.
En vooral door je heel goed te realiseren dat bovenstaand cliché er niet voor niets is.
Gelukkig zijn zit altijd in jezelf!

14 opmerkingen:

 1. Ik ben het grotendeels met je eens, hoewel er omstandigheden zijn die je geluk heftig beïnvloeden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Janny, helemaal mee eens. Is het artikel in de NRC het verhaal over scheiden wat je bedoelt? Dat las ik ook en het verraste me niet.Ik vind het altijd verbazend hoe mensen verschillen in dit soort zaken. En er zijn zeker omstandigheden die invloed op je hebben. Maar ook daar kan de een beter mee omgaan dan de ander.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het helemaal met je eens en vind je laatste regels heel belangrijk: je moet het toelaten en er werk van maken!

  Omstandigheden of niet, juist dan is er werk aan de winkel..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. daar ben ik me heel erg bewust van
  ...............
  XXXm

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja dat is zo en hoe meer je in je centrum zit en tevreden bent met wat is hoe minder de omstandigheden je uit evenwicht brengen...wat niet wil zeggen dat sommige dingen je blijven rakenmaar ze raken niet meer je basis van gellukkig zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We moeten het geluk ook niet te ver weg zoeken, het zit in kleine dingen en is dichtbij.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, we weten het allemaal, maar er zijn soms momenten waarbij we het toch even vergeten...

  Ik ben het helemaal met Willy eens, het geluk zit in kleine dingetjes en is dichtbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het leven is wat je hebt,en hoe je ernaar kijkt is wat je krijgt .
  Het product van je eigen denken is je omgeving.

  Citaat:Maurice Oosterhof
  zoektocht naar de hemel op aarde

  Enige tijd heb ik me door hem laten begeleiden,daar werd ik heel gelukkig van.
  het is ,nu ik er goed overnadenk alweer bijna 10 jaar geleden .
  In moeilijke situatie komen zijn inzichten nog steeds bovenborrelen en ik heb er nog steeds wat aan .
  Want al is het eindpunt voor een ieder gelijk de weg ernaar toe is toch wel erg belangrijk en als dat een beetje gelukkig kan des te beter .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Janny, ik ben het helemaal met je eens.

  Elke avond voor het slapen wil ik opnoemen welke vijf dingen die dag goed gegaan zijn. Ik doe daar niet al te ingewikkeld over, hoor, een stoplicht dat op groen staat, tel ik ook gerust mee.

  En met je nieuwe spreuk ben ik het helemáál eens. Precies om die reden houd ik niet van perfectie. Perfectie vind ik hopeloos saai...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo waar, maar inderdaad: soms ook gewoon erg moeilijk... daar ben ik gewoon eerlijk in, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Absoluut NIET mee eens. ;) Uiterlijke omstandigheden zijn ontzettend belangrijk. Ik heb als voorbeeld mijn vorige poes op het netvlies staan die van een flat naar een huis met tuin verhuisde en opbloeide waar we bij stonden. Niet dat je niet iets aan je omstandigheden kan veranderen, maar ik hou helemaal niet van de aanname dat geluk alleen maar van binnenuit komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goed verhaal Janny. Ik denk dat er veel waars in zit. Of het voor katten anders is, weet ik niet, maar ik zie om me heen heel duidelijk het verschil tussen mensen met een positieve- en mensen met een negatieve levensopvatting. De eerste groep hoeft het niet noodzakelijkerwijs beter te hebben dan de ander. Maar ze hebben het vermogen te koesteren wat ze hebben. Dat maakt het innerlijk verschil en je ziet het heel vaak gebeuren dat het daardoor ook fysiek en maatschappelijk beter met ze gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. inderdaad: het leven (en het geluk!) is niet elders - het is hier ...

  BeantwoordenVerwijderen