anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafka



zondag 16 oktober 2011

natuurlijk...

Al vanaf dat ik een opleiding tot schoonheidsspecialiste volgde had ik twijfels bij de claims van producenten van huidverzorgingsproducten. Tijdens de opleiding leer je werken met uiteenlopende producten en pas later kom je er achter dat veel van de verhalen van deze producenten, maar ook van docenten, gewoon niet kloppen.
Ik heb nooit iets met de opleiding gedaan. Maar ik had en heb veel belangstelling voor huidziekten en was zelfs vaak aangedaan als ik zag dat door goede behandeling en goede producten ziekten als extreme acne of rosacea en dergelijke behandeld konden worden. De blijdschap van de patiënten, die na behandeling er veel beter uitzagen, was ontroerend.
In de loop der tijden kwamen andere uitdagingen op mijn weg, maar de belangstelling voor huidverzorging en huidverzorgingsproducten is nooit echt overgegaan.
Nu ik weer een beetje meer in de stof zit doordat ik teksten redigeer voor een cosmeticafirma, vlamt de oude belangstelling weer volop op.
Waar ik me tegenwoordig behoorlijk aan stoor is de modekreet “natuurlijk”.
Er zijn heel veel mensen die geloven dat natuurlijke ingrediënten beter zouden zijn voor de huid, terwijl dit absoluut niet wetenschappelijk bewezen is. Bovendien is niet alleen de definitie van “natuurlijk” vaag, maar de betekenis van het woord is niet eens wettelijk vastgelegd, dus elk cosmetisch bedrijf kan het naar eigen goeddunken gebruiken.
Want beweringen over producten die alleen natuurlijke bestanddelen bevatten zijn ofwel overdreven omdat ze vaak vol zitten met onnatuurlijke ingrediënten, ofwel de natuurlijke bestanddelen die ze wél bevatten zijn zo miniem dat je ze nauwelijks kunt terugvinden als je het product zou ontleden.
Waar mensen volgens mij een denkfout maken is: veronderstellen dat een bepaald gezond voedingsmiddel (fruit, groenten, kruiden) ook gezond voor je huid zal zijn.
Bij de fabricage gaat het vaak maar om een klein deel van de plant waar de huid daadwerkelijk profijt van heeft. Om dit kleine deel uit de plant te halen en er een extract van te maken, is bijna altijd een synthetische bewerking nodig. Want extracten zijn veel stabieler dan het complete voedingsmiddel. Een plant in haar zuivere vorm is helemaal niet stabiel, vooral niet in huidverzorgingsproducten. Denk er maar eens aan hoe kort een krop sla goed blijft in de koelkast. En in de badkamer is dat nog veel minder lang. Want natuurlijke- of op plantaardig materiaal gebaseerde conserveringsmiddelen hebben zeer slechte antibacteriële of schimmelwerende eigenschappen.
Fruit, groenten of andere zuivere voedingsstoffen zijn niet noodzakelijkerwijs het beste voor de huid.
Veel bedrijven die beweren dat hun producten alleen maar natuurlijke ingrediënten hebben, verkopen regelrechte onzin.
De fabrikant zet gewoon de beschrijving van het natuurlijke ingrediënt tussen haakjes naast het meer technisch klinkende bestanddeel op het etiket.
Bijvoorbeeld, ammoniumlaurylsulfaat, een bestanddeel van reinigingsmiddelen, staat bij A.veda op een lijst met bestanddelen als zou het kokosolie zijn. Dat maakt misschien dat het product natuurlijk klinkt, maar wat het etiket niet zegt is wat er allemaal met de kokosolie gebeurt voordat het ammoniumlaurylsulfaat geworden is.
En waar denk je dat het lekkere babygeurtje in het bekende blauwe blikje vandaan komt? Natuurlijk, denk je?
Dus: je kunt een product wel “natuurlijk” noemen, maar dat zegt niets over de werkzaamheid van de ingrediënten in dat product én over de daadwerkelijke samenstelling van een huidverzorgingsproduct!

16 opmerkingen:

  1. Ik moet denken aan een uitzending van "De Keuringsdienst" (vpro) waarbij ze gingen kijken wat er nou waar was van de kreet "met Aloe Vera" op al die smeerseltjes en shampoos en wat dat er verder toe deed... Het is natuurlijk toch een hoop commercie, en kreten als "natuurlijk" en "eco" doen het tegenwoordig heel goed!

    Ben wel benieuwd naar wat nou eens écht heel goed is... maar hoe kom je daar achter he, als je de teksten op de flesjes niet serieus neemt?!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga er ook, en misschien wel onterecht, van uit dat mijn favoriete zalfjes en smeerseltjes van Weleda en Houshka helemaal natuurlijk zijn... maar ik geloof toch dat het zo is...! Interessant onderwerp! Zet je weer eens aan het denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik gebruik toch ook vaak een smeerseltje die ik zelf gemaakt heb ... en meestal wel vrij natuurlijk voor zover mijn kennis reikt ... het nadeel is wel dat deze smeerseltjes maar vrij korte tijd koel en donker kan bewaren omdat ze anders gaan schimmelen... maar het maken is wel leuk en van tijd een andere EO aan je dag of nachtcremeke toevoegen geeft het gevoel dat je weer eens iets anders hebt ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou Janny,dit is nog eens een eye-opener en dat op de vroege ochtend.
    Ik heb me nooit echt verdiept in smeerseltjes. Het enige wat ik doe is kijken welke producten "goed getest" zijn en voor de zekerheid koop ik elke keer een ander soort dagcreme, in de hoop dat wat de een te weinig heeft, het andere misschien te veel heeft. En er zitten producten tussen waarbij ik me afvraag of de verpakking niet duurder is dan de inhoud...

    En hoe kun je als argeloze consument het kaf van het koren scheiden?
    Dus mocht je nog iets voelen voor een tweede deel over dit onderwerp: mijn interesse heb je!

    groetjes,
    Mirjam Kakelbont

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je hebt helemaal gelijk en het is goed dat je er aandacht aan besteedt, want veel mensen laten zich gemakkelijk 'foppen'. Zelf koop ik graag producten van Weleda, weet je daar iets van?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Allen: Jammer genoeg bestaat in Nederland geen onafhankelijke instantie die huidverzorgingsproducten wetenschappelijk test. Er zijn wel sites die zeggen cosmetica te vergelijken, maar die zijn niet onafhankelijk en/of testen niet met wetenschappelijke standaarden.
    Voor degenen die zich er echt in willen verdiepen bestaat er wel een ingrediënten-begrippenlijst. Daar kun je wel wat uithalen maar lang niet alles.
    Zelf werk ik met de Beauty-bible van Paula Begoun. Maar daar staan de meeste Europese merken dus weer niet in.
    Het blijft behelpen.
    Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Qua huidverzorgingsproducten ben ik lange tijd zeer kritisch geweest. Ik heb een gevoelige huid ,kan maar weinig verdragen. Goedkoop, duur, anti allergisch,dermatologisch getest, het begint al snel te prikken en te irriteren.
    Natuurlijke producten (altijd met de nodige argwaan gekocht en gebruikt)bieden ook geen soelaas,dus momenteel smeer ik helemaal niets meer.......

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben soms zo kwaad over alles wat beweerd word over cremes en zo. Er klopt geen hout van. En ik ben geen scheikundige, dus weet ik veel. Je moet toch uit kunnen gaan van wat ze op een etiket zetten?
    Als je tips hebt, dan graag!
    Dora

    BeantwoordenVerwijderen
  9. een eye-opener, je tekst ... het is inderdaad al "natuur(lijk)" dat de klok slaat! groetjes, @nne

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Interessant om te lezen. Ik kom hier voor het eerst. Ik ga me aanmelden als volger hoor.
    Ik hoop dat je nog eens wat meer schrijft over dit onderwerp. Want ik geloof wel dat we met zijn allen bij de neus worden genomen.
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geef eens een *tip*! Wat is nu bijvoorbeeld wel redelijk natuurlijk... ? Ik ben best geïnteresseerd eigenlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dit is vast een domme reactie want ik ben maar een man he...

    Ik heb snel last van een droge, jeukerige houd en dus gebruik ik eigenlijk alleen zwitsal douchegel- en haarshampoo. En een gewoon blikje nivea om de boel weer wat in te vetten. Doe ik dat nou goed? Of zijn er voor de man betere dingen. Die droge huid is echt een ellende. Het schijnt een soort bijproduct van de schildklierkwaal te zijn. Maar ik doe het er maar mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Janny.
    Wat leuk dat je even een reactie achter liet op mijn site !!!Heel erg bedankt !!!!!Je blog vind ik meer als de moeite waard...en ga mij even goed inlezen..
    Ik hoop dat je mijn blog ook gaat volgen dat zou ik heel leuk vinden.
    Nog een fijne weekend en een warme groet,
    Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Interessant, je bevestigt wat ik altijd al dacht. Wonderlijk dat het dan toch zo'n gigantische industrie is.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een prettig en verhelderend log Janny! Daar ben je goed in, ik hou van de fratsenloze logs die je schrijft, eerlijk, rechtuit en dát helpt pas écht goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dank je voor deze heldere kijk! Een creme moet mij bevallen, en het liefste niet te duur zijn!:-) Ik heb heel veel last van droge handen en bij de Aldi in Duitsland heb ik een geweldige creme voor slechts € 0,99 ontdekt. Lacura creme met bijenwas en glycerine, wat wil een mens nog meer?:-)

    BeantwoordenVerwijderen