anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 1 april 2010

Pasen ...

of het vieren van feestdagen…

Ik las in een aantal blogs stukjes over Pasen en feestdagen in het algemeen. Eigenlijk houden die me al een paar dagen bezig. Ik lees veel blogs waar tegenzin in Pasen voorkomt. Waarom verheug ik me er dan wel op?
Eigenlijk vind ik elke feestdag leuk mits je die kunt vieren zonder allerlei, door de commercie opgelegde, toeters en bellen.
Het vieren van o.a. Kerst en Pasen is deel van de christelijke traditie. Nu heb ik mijn R.K. geloof al lang geleden aan de wilgen gehangen (en geloof me: daar ben ik nog nooit zo blij om geweest als de afgelopen weken!) maar toch vieren we die feestdagen nog wel. Want natuurlijk staat er met Kerst een boom bij ons en natuurlijk liggen er siereitjes in een mooie schaal met Pasen. Maar dat is meer omdat we wel van tradities houden dan omdat “het er bij hoort”.
Waar draait het dan wel om bij die feestdagen?
Ik weet vanuit de religieuze achtergrond heus wel dat Pasen gevierd wordt om de opstanding van Jezus te gedenken. Dat Pinksteren de herdenking is van de uitstorting van de Heilige Geest over de gemeente en de stichting van de kerk. Dat met Kerstmis de geboorte van Jesus Christus herdacht wordt.
Maar al die christelijke feiten zeggen me weinig.
Wat is dan voor mij en mijn gezin de waarde van die feestdagen?
Alleen een paar dagen vrij en lekker eten en drinken?
Zoals veel mensen zonder geloof heb ik ook vaak moeite met het zoeken naar de diepere betekenis van deze dagen. Wat maken ze anders dan andere dagen?
Eén van de dingen waarop ik me altijd verheug is de traditionele Kerst- en Paasmuziek.
De Messiah, de Matthäus Passion, de Johannes Passion, de Bach Cantates. Ondanks mijn tegenzin in religies geniet ik hier zeer van. Het verhaal ken ik natuurlijk en belief ik met een korrel zout te nemen maar die muziek…!
Op zich is het luisteren naar deze muziek natuurlijk al bezinning. Als je luistert naar: „Bleib bei uns, denn es will Abend werden” dan voel je je vanzelf één worden met je medemensen, want lijden, angst en eenzaamheid is van alle tijden en universeel.
Toch zit het meest elementaire voor mij toch in het samenzijn met mijn geliefden. Natuurlijk kan dat altijd en hoeft het daar geen feestdag voor te zijn maar het geeft tóch dat tikje extra. Een feestelijke omlijsting. We zijn bij elkaar omdat we van elkaar houden en graag in elkaars gezelschap zijn. En dat kun je niet vaak genoeg vieren!
Fijne Paasdagen allemaal!