anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 30 november 2014

eventjes terug...

Wat een enorme tijd geleden dat ik wat postte, zeg. Mijn inspiratie laat echt te wensen over. Bovendien liep de aanschaf van een camera wat langer uit dan gepland en waren er zoveel dingen aan de hand dat ik er niet toe kon komen te bloggen. Ik ga maar niet uitleggen wat al die dingen dan zijn want soms zijn blogs niet geschikt om alles op te publiceren. In elk geval voor mij genoeg om even niet aanwezig te zijn op het WWW.
Wel wil ik even laten zien dat we gisteren voor het eerst doelbewust op zoek zijn gegaan naar een schouw. We besloten dat het toch een zandstenen schouw zal worden, maar niet te enorm omdat dat in onze woonkamer niet past.
Omdat onze huidige openhaard ingebouwd is in een enorme kastenwand aan allebei de kanten, moet er veel breekwerk gebeuren. Want behalve slopen van de kasten en gedeeltelijk ook het stookkanaal, moeten de muren, plafond, vloer etc. waar de kasten tegenaan zaten natuurlijk ook weer hersteld worden. En als dat gedaan is moet de hele kamer natuurlijk ook weer geschilderd etc. worden. Daar zie ik best tegenop en we gaan dat ook pas in het voorjaar doen.
Probleem is ook dat we parket hebben en de parketzaak failliet is, dus hetzelfde parket op de plaats waar nu de kasten staan, wordt ook lastig. Wat dan: hetzelfde parket ligt in de hal, dus daar opbreken en in de kamer leggen? Of gewoon een hele brede strook steentjes aansluitend aan de nieuwe openhaard? Enfin...dat moeten we nog allemaal goed gaan uitzoeken.
Gisteren zijn we dus naar 't Achterhuis in Udenhout gereden. Niet echt dichtbij voor ons, maar de grote collectie schouwen is geweldig om te zien.
Overigens echt een prachtige zaak, met oude bouwmaterialen. Echt de moeite van de lange rit waard! Watertandend door de magazijnen en tuinen gelopen. Ook aan tuinantiek stond er veel dat ik heel graag in mijn eigen tuin zou zien:-)
We kozen voor drie opties aan schouwen.
We weten nog niet of het hele stookkanaal afgebroken moet worden of niet. Momenteel is dat behoorlijk breed zodat een ombouwschouw wel heel erg groot zou worden. Dan zou daar een voorzetschouw moeten komen. Moet het wel afgebroken worden wil ik graag een wat smaller stookkanaal zodat de schouw er omheen past.
Ik heb drie foto's gemaakt: twee voorzetschouwen en één ombouwschouw.
Hier staan ze alle drie als ombouwschouw, maar dat kan aangepast worden. Behalve bij nummer drie, die wordt dan te smal aan de onderkant.
Je ziet ze hier gewoon los staan natuurlijk, maar genoeg om een indruk te krijgen, denk ik.
Binnenkort komt iemand van 't Achterhuis naar onze situatie kijken en dan weten we meer.
Ik kan niet wachten!