anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 30 november 2014

eventjes terug...

Wat een enorme tijd geleden dat ik wat postte, zeg. Mijn inspiratie laat echt te wensen over. Bovendien liep de aanschaf van een camera wat langer uit dan gepland en waren er zoveel dingen aan de hand dat ik er niet toe kon komen te bloggen. Ik ga maar niet uitleggen wat al die dingen dan zijn want soms zijn blogs niet geschikt om alles op te publiceren. In elk geval voor mij genoeg om even niet aanwezig te zijn op het WWW.
Wel wil ik even laten zien dat we gisteren voor het eerst doelbewust op zoek zijn gegaan naar een schouw. We besloten dat het toch een zandstenen schouw zal worden, maar niet te enorm omdat dat in onze woonkamer niet past.
Omdat onze huidige openhaard ingebouwd is in een enorme kastenwand aan allebei de kanten, moet er veel breekwerk gebeuren. Want behalve slopen van de kasten en gedeeltelijk ook het stookkanaal, moeten de muren, plafond, vloer etc. waar de kasten tegenaan zaten natuurlijk ook weer hersteld worden. En als dat gedaan is moet de hele kamer natuurlijk ook weer geschilderd etc. worden. Daar zie ik best tegenop en we gaan dat ook pas in het voorjaar doen.
Probleem is ook dat we parket hebben en de parketzaak failliet is, dus hetzelfde parket op de plaats waar nu de kasten staan, wordt ook lastig. Wat dan: hetzelfde parket ligt in de hal, dus daar opbreken en in de kamer leggen? Of gewoon een hele brede strook steentjes aansluitend aan de nieuwe openhaard? Enfin...dat moeten we nog allemaal goed gaan uitzoeken.
Gisteren zijn we dus naar 't Achterhuis in Udenhout gereden. Niet echt dichtbij voor ons, maar de grote collectie schouwen is geweldig om te zien.
Overigens echt een prachtige zaak, met oude bouwmaterialen. Echt de moeite van de lange rit waard! Watertandend door de magazijnen en tuinen gelopen. Ook aan tuinantiek stond er veel dat ik heel graag in mijn eigen tuin zou zien:-)
We kozen voor drie opties aan schouwen.
We weten nog niet of het hele stookkanaal afgebroken moet worden of niet. Momenteel is dat behoorlijk breed zodat een ombouwschouw wel heel erg groot zou worden. Dan zou daar een voorzetschouw moeten komen. Moet het wel afgebroken worden wil ik graag een wat smaller stookkanaal zodat de schouw er omheen past.
Ik heb drie foto's gemaakt: twee voorzetschouwen en één ombouwschouw.
Hier staan ze alle drie als ombouwschouw, maar dat kan aangepast worden. Behalve bij nummer drie, die wordt dan te smal aan de onderkant.
Je ziet ze hier gewoon los staan natuurlijk, maar genoeg om een indruk te krijgen, denk ik.
Binnenkort komt iemand van 't Achterhuis naar onze situatie kijken en dan weten we meer.
Ik kan niet wachten!

24 opmerkingen:

 1. Toevallig zag ik je gisteren in de leeslijst staan met als laatste onderwerp time-out, het is inderdaad lang geleden dat je een post plaatste. Dat is wel het voordeel van jullie plannen, er is straks weer genoeg om ons van op de hoogte te houden ;-). Ik vind zelf nummer drie heel mooi, de andere twee modellen zijn strakker. Het zal een hele klus worden maar mijn ervaring is dat als je er eenmaal midden in zit, het allemaal best meevalt. Uiteindelijk wordt het er alleen maar mooier op.

  Ik wens je een fijne zondag, Janny! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Ingrid, persoonlijk ga ik ook voor nummer drie. Probleem is hierbij wel dat die alleen als ombouwschouw kan, want zou je het achterste gedeelte eraf halen en hem als voorzetschouw gebruiken dan wordt hij aan de onderkant heel smal (doordat hij terugwijkt).
   Maar als het kan hoop ik dat deze het gaat worden.
   Liefs,
   Janny

   Verwijderen
  2. Hoi Janny
   Gezellig een open haard, wij hebben de derde voorzetschouw maar ze zullen ongetwijfeld allemaal erg mooi staan. Spannend he? Ik ben benieuwd welke het gaat worden. Succes met de keuze.
   Liefs annekev

   Verwijderen
 2. Ha Janny,
  Fijn om even weer van je te horen.
  Het wordt een hele klus waar jullie mee bezig zijn, en meestal is het zo, ga je breken komt er altijd een volgend probleem.
  De derde foto is wat lieflijker. de eerste twee zijn erg strak, tenzij je daarvan houdt.
  Ben heel benieuwd hoe het afloopt en wat de mogelijkheden zijn voor jullie schouw en rookkanaal.
  kan me voorstellen dat je ertegenop ziet, aan de andere kant als het naar wens wordt ben je het ook snel vergeten en kun je er weer van genieten.
  Ik wens jullie heel veel sterkte met alles wat jullie bezighoudt!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ga ook voor n°3 , deze lijkt dan ook op de mijne :))
  Bij ons is het ook een hele constructie geworden met valse muren en scheef lopend rookkanaal .
  Maar het is super leuk , vooral nu , om de haard aan te steken .
  hopelijk is er een kant-en klare oplossing .
  Groetjes Christel van Garcyasplace

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk weer eens iets van je lezen.
  Soms is het gewoon wat lastiger om te bloggen om wat voor reden dan ook! Ik heb daar ook wel last van.
  Maar om even op je schouw terug te komen, ook ik zou voor nummer 3 gaan!
  Succes en een fijne zondag verder!

  Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha...daar ben je weer, ik dacht al...het is wel heel erg lang geleden, maar je hebt gelijk...soms zijn er andere dingen waar je aandacht naar toe gaat...
  Wat een klus gaan jullie van het voorjaar aanpakken, maar het wordt natuurlijk wel heel mooi, als ik nu de schouwen al zie, ik vindt de derde heel mooi, maar het moet natuurlijk ook toepasbaar zijn...ik ben benieuwd welke het uiteindelijk gaat worden.

  Fijne Zondag nog.
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Janny, daar ben je weer, leuk weer van je te horen. Ik vind nr. 3 ook het mooist. Wat zijn we eensgezind, he? Wij hebben ook wat dingen in huis die we willen veranderen maar dat valt in het niet bij wat jij van plan bent. Ik duim dat het nr 3 kan worden. Fijne zondag XXX Geri

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De derde gaat het worden. Sterkte met de troep.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met dit weer een open haard aansteken is wel heel erg lekker en gezellig.
  Maar eerst dus de hele kamer aanpakken. Leuk vooruitzicht.

  Liefs lia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben nu ook een openhaard, al is hij wat uit de tijd en oubollig. Maar een lekker vuurtje blijft een lekker vuurtje. Alleen zal het zo meteen wat meer in ons interieur passen.

   Verwijderen
 9. Dat is een heel project Janny, maar het gaat vast mooi worden. Het Achterhuis is zeker een prachtige zaak, ik ben er ook weleens geweest en je gaat vast goed advies krijgen!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi hoor die schouwen! Heel veel plezier met de voorbereidingen voor het voorjaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh die laatste is mooi! Wij overwegen een houtkachel en dat is een hele klus om aan te laten leggen dus even on hold totdat we dat gelijk met ander kluswerk kunnen gaan aanpakken. Benieuwd welke schouw het bij jullie gaat worden, succes met de voorbereidingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Benieuwd wat het gaat worden. nr.3 vind ik heel mooi maar het moet welpassen allemaal. Wij hebben wel een openhaard maar manlief raakt er niet door in verrukking. Nu ben ik hem aan het klaarstomen voor een leuk kacheltje, maar hij is taai hoor ;-)). Fijn dat je er weer bent, lang geleden hoor.
  Oeps, laat ik mijn mond maar houden.

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk een schouw ben heel benieuwd wat het gaat worden Janny.....liefs van mij fiIjne week..!..x!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige schouwen! Nummer 3 vind ik erg mooi, maar dat zal wel komen omdat je dit model altijd in Wonen Landelijke Stijl ziet staan. Schouw 1 en 2 zijn iets soberder en ook heel fraai. Succes met het maken van de juiste keus!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijn om weer wat van je te horen/zien Janny! Ja....soms kan het even niet hè. Heb je wel plezier van je nieuwe camera? Ik ben benieuwd welke schouw het gaat worden: ik neem aan dat we het wel te zien zullen krijgen. En je moet die schouw nemen die het beste bij jullie kamer zal passen maar ongetwijfeld zal je goed advies krijgen!
  Veel succes er mee.

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk dat je er weer bent. Ik ben benieuwd welke schouw bij jullie thuis komt. Ik vind de derde ook heel mooi, maar de andere zijn ook mooi hoor. Succes met de keuze. Ik ben nu al benieuwd naar het eindresulaat. Ik ben gek op schouwen. Die had ik heel graag in dit huis willen hebben, maar helaas...
  Groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 17. mooi, zo'n schouw! Jaren geleden hebben we ook een schouw rondom onze bestaande open haard willen laten plaatsen, maar dat is er nooit van gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh wat een mooie schouwen Janny! Wij hebben onze schouw ook bij het Achterhuis vandaan, zo mooi daar en inderdaad de rit meer dan waard, het geeft absoluut een hoop werk, maar als het straks af is kun je er zo verschrikkelijk van genieten, ik zou nu alleen niet kunnen kiezen haha, ik vind ze alle drie prachtig!!
  Fijne avond, Groetjes, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Fijn dat je er weer bent Janny. Ik ben benieuwd wat jullie keus wordt maar dat gaat vast goed komen.

  Liefs, marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Succes met de keuze, ben benieuwd wat het gaat worden!
  Liefs, Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind de eerste twee mooier dan de derde... maar dat komt omdat ik niet zo van glooiende meubels houd. ;-) Ik ben zo'n stoer recht-toe-recht-aan-meisje Hahahaha Succes met de keuze!

  BeantwoordenVerwijderen