anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkamaandag 11 januari 2010

Mindmapping...

Wie van mijn lezers heeft wel eens gemindmapped? (Of mind gemapped?)
Sinds enige tijd probeer ik de kunst van het mindmappen onder de knie te krijgen. Dat vind ik nog niet meevallen.
Mindmapping is een techniek die je kan helpen om gedachten en denkpatronen in beeld te brengen, nieuwe verbanden te zien en/of op andere ideeën te komen. Het basisprincipe is associeren.
In onze rechter hersenhelft vinden overwegend creatieve processen plaats. De linker hersenhelft wordt vooral gebruikt voor analytisch denken en structureren.
Normaal gesproken schakelen we van de ene naar de andere hersenhelft. Dit kost echter extra energie en vaak gebruiken we de ene helft meer dan de andere.
De mindmap techniek laat je eerst concentreren op de informatie en ideeën (linkerhelft) en pas daarna op de volgorde en structuur (rechterhelft).
Bij het mindmappen maak je een visueel schema van een onderwerp, idee of gedachte. Die plaats je, omkaderd, in het midden van een blad papier. Vanuit dit kader trek je lijnen en daarop schrijf je de belangrijkste begrippen die hiermee te maken hebben. Door deze laatste stap telkens te herhalen kun je een mindmap zo gedetailleerd maken als je wilt. De mindmap wordt op een creatieve manier gevormd, dus met veel kleur en vorm.
Mijn pogingen begonnen toen ik in onze Hogeschoolbibliotheek het boek van Tony Buzan, de godfather van Mindmapping, tegenkwam. Ook een docent van een van onze studierichtingen had er een boekje over geschreven. Beide boeken heb ik gelezen en daardoor begon ik er thuis mee.
Het leek me een nieuwe, ongewone en creatieve manier om vraagstukken voor jezelf scherper te krijgen. Bovendien kan het geen kwaad om bij het ouder worden niet steeds de ingesleten denkpatronen te volgen.
Maar ik ontdekte dat ik het eigenlijk wel moeilijk vond. Ik ben tientallen keren begonnen en even zoveel keren weer gestopt. Ik kwam steeds tot de ontdekking dat ik hoofd- en bijzaken door elkaar heen gebruikte. De verbanden waren niet goed te zien en ik vond het verwarrend. Het stimuleert je inderdaad wel creatief te zijn en ik gebruikte dan ook mooie golvende lijnen, symbolen en kleurtjes. Het maakte het er echter niet duidelijker op voor mij.
Na enige tijd stopte ik ermee met in mijn achterhoofd het idee dat ik het wel weer eens zou oppakken. Toen ik het weer tegenkwam op de site van De Ideeënmaker (zie blogroll) herinnerde ik me dat voornemen weer.
Binnenkort zal ik dus weer eens aan de slag gaan om me het Mindmappen toch eigen te maken. Intussen zou ik graag iets willen horen van mensen die hier ook mee werken en/of ervaring mee hebben.