anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkavrijdag 7 januari 2011

dutch utopia...


Deze week ging ik naar de tentoonstelling "Dutch Utopia" in het Singermuseum in Laren. Het is een tentoonstelling over Amerikaanse kunstenaars die tussen 1880 en 1914 naar Nederland kwamen. Ze vestigden zich vaak tijdelijk in dorpen als Laren, Katwijk en Volendam.
De collectie die Singer laat zien toont de Amerikaanse kijk op de Nederlandse samenleving van die tijd. Dat die kijk van de Amerikanen vaak niet erg overeen kwam met de werkelijkheid wordt al snel duidelijk.
Ze schetsen een idyllisch Nederland met uitgestrekte heide- en/of tulpenvelden, met hechte boerengezinnen, met diepgelovige dorpelingen, met eeuwenoude tradities.
Dat in die tijd (zo tussen 1880 en 1914) ook de eerste industrie in Nederland zijn intrede had gedaan en dat de stadse samenleving nogal wat verschilde van de boerenbevolking, vind je dan ook nauwelijks terug in de werken van deze Amerikaanse schilders. Ze waren geboeid door de manier waarop Nederlanders toen in hun ogen leefden. De idylle van het platteland en de populaire meesterwerken uit de Gouden Eeuw en de Haagse school gaven hen een romantisch beeld van Nederland. Met levendige fantasie schilderden zij in vaak heel grote, felgekleurde doeken een "Dutch Utopia".
Ik vond het zeker een interessante, kleurrijke tentoonstelling en in grappig contrast met de eigen collectie van het Singer.
Persoonlijk vond ik het werk van George Hitchcock en Gari Melchers mooi, maar er was nog heel wat meer te bekijken.
Grappig was ook dat we uitgerekend in Laren vrienden tegenkwamen die in onze omgeving wonen. We wisten niet van elkaar dat we op die dag zouden gaan, dus dat was een leuke toevalligheid. Fijn om nog even met ze na te praten onder het genot van een lekker glaasje!
De tentoonstelling is er nog tot 16/01/2011.
Als het je aanspreekt moet je er dus wel snel bij zijn.
Van harte aanbevolen!