anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkavrijdag 7 januari 2011

dutch utopia...


Deze week ging ik naar de tentoonstelling "Dutch Utopia" in het Singermuseum in Laren. Het is een tentoonstelling over Amerikaanse kunstenaars die tussen 1880 en 1914 naar Nederland kwamen. Ze vestigden zich vaak tijdelijk in dorpen als Laren, Katwijk en Volendam.
De collectie die Singer laat zien toont de Amerikaanse kijk op de Nederlandse samenleving van die tijd. Dat die kijk van de Amerikanen vaak niet erg overeen kwam met de werkelijkheid wordt al snel duidelijk.
Ze schetsen een idyllisch Nederland met uitgestrekte heide- en/of tulpenvelden, met hechte boerengezinnen, met diepgelovige dorpelingen, met eeuwenoude tradities.
Dat in die tijd (zo tussen 1880 en 1914) ook de eerste industrie in Nederland zijn intrede had gedaan en dat de stadse samenleving nogal wat verschilde van de boerenbevolking, vind je dan ook nauwelijks terug in de werken van deze Amerikaanse schilders. Ze waren geboeid door de manier waarop Nederlanders toen in hun ogen leefden. De idylle van het platteland en de populaire meesterwerken uit de Gouden Eeuw en de Haagse school gaven hen een romantisch beeld van Nederland. Met levendige fantasie schilderden zij in vaak heel grote, felgekleurde doeken een "Dutch Utopia".
Ik vond het zeker een interessante, kleurrijke tentoonstelling en in grappig contrast met de eigen collectie van het Singer.
Persoonlijk vond ik het werk van George Hitchcock en Gari Melchers mooi, maar er was nog heel wat meer te bekijken.
Grappig was ook dat we uitgerekend in Laren vrienden tegenkwamen die in onze omgeving wonen. We wisten niet van elkaar dat we op die dag zouden gaan, dus dat was een leuke toevalligheid. Fijn om nog even met ze na te praten onder het genot van een lekker glaasje!
De tentoonstelling is er nog tot 16/01/2011.
Als het je aanspreekt moet je er dus wel snel bij zijn.
Van harte aanbevolen!

18 opmerkingen:

 1. Leuk om je verslag te lezen. Eigenlijk doen we tegenwoordig wel een beetje hetzelfde met fotograferen merk ik: vooral de mooie, idyllische plekjes fotograferen, terwijl driekwart van Nederland volgebouwd is of bedekt met industrie. Zoveel is er dus nog niet veranderd! Jammer dat het me niet meer gaat lukken om deze tentoonstelling te zien, daar is Laren net iets te ver weg voor. Dus extra leuk om er bij jou over te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk verslag en een goede tip. Mijn schoonmoeder woont vlakbij het Singer (in een verpleeghuis). Het is vast een leuk uitje voor haar. Ik ben zelf niet zo van musea, maar ben dol op het Singer, alleen al vanwege de geweldige koffieshop! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben getrouwd met een Amerikaan en merk als ik daar ben dat sommige amerikanen nog steeds zo'n soortygelijk beeld van Holland hebben. Behalve dan van Amsterdam,dat zondige Walhalla van het westen, maar, daar hebben sommige nederlanders ook een sterk vertekend beeld van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marlou:
  Lijk me een leuke tentoonstelling. al er helaas niet meer van komen, geen tijd voor.
  Fijn dat je weer blogt, Janny.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat je ook naar deze prachtige tentoonstelling bent geweest! het is absoluut de moeite waard! Ik heb er ook zo van genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik hoop dat het mij lukt om naar deze tentoonstelling te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk dat je er ook naar toe bent geweest. Ik vond het een hele mooie tentoonstelling.
  Fijn weekend, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb volgende week twee dagen vrij. Ik ga mijn vriendin vragen of ze zin heeft hier naartoe te gaan, kan nog net. Lijkt me een mooi gegeven voor een tentoonstelling.
  Dank voor je tip.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klinkt heel erg interessant en boeiend!
  Jammer dat het me komende week niet meer lukt om deze tentoonstelling te bezoeken.
  Maar ik heb genoten van je verslag!
  liefs, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mij lukt het ook niet meer deze week, jammer had ik graag gezien.
  Maar leuk dat jij het zo een leuk vond.
  Ben nog wel naar Vrouwen in Vrijheid geweest.
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk verslag van je museumbezoek Janny. Echt een leuke tip, het is best wel lang geleden dat ik een museum bezocht heb. Hele fijne week gewenst, groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een ellende heb je de laatste tijd doorgemaakt. Had een tijd niet gelezen. Las het gisteren nog eens terug en het was wel heel droevig zeg.
  Goed van jou dat je weer "gewone" blogjes kunt maken.
  gr.
  Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het mag dan niet kloppen maar de schilderijen zijn wel leuk.
  XXXm

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Janny, even een reactie terug op je reactie bij mij: dat is precies wat ik bedoel. Ik stop met het lezen van negatieve blogs, ik stop met het omgaan met negatieve mensen. Het kost teveel energie en gaat ten koste van je eigen creativiteit!
  Opeens stoppen mensen dan ook emt het volgen van mijn blog, blijkbaar zit daar ook iets (of lezen en volgen mensen alleen maar om zelf ook gevolgd te worden, alsof de inhoud er niet toe doet...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Janny, fijn om weer een blog van je te lezen. Laren is voor mij een tikkeltje te ver uit de buurt, maar anders had ik graag naar Singer gewild. Soms is puur idyllisch werk gewoon een verademing!
  Goed dat je er even tussenuit geweest bent.
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuke tip. Het is inderdaad boeiend om te zien hoe kunstenaars vaak een totaal andere kijk hebben op de sociale realiteit. Ik heb vroeger een werkje geschreven over de Vlaamse kunstenaar Cassiers. Buiten zijn fascinatie voor de grote scheepvaartlijnen (o.m. de Red Star Line), schetste hij een erg idyllisch beeld van het boerenleven. Totaal anders dus dan de Vlaamse expressionisten die het boerenleven in al z'n rauwheid presenteerden. Liefs, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Janny, wat een heerlijk verslagje. Het is mij niet gelukt om tijd vrij te maken om zelf te gaan kijken. Dankzij jouw verslag is het net of ik er toch heel even was ;-) En wat super dat jullie daar die vrienden tegenkwamen. Toeval? Toeval bestaat niet, toch? :-)) Fijne avond en dank je voor je mooie logje!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Janny,
  Jij bent je bronnen in het nieuwe jaar al aardig aan het vullen met kunstzinnige prestaties: het concert en de tentoonstelling! Heerlijk!
  Waren er in Laren ook schilderijen van John Singer Sargent?
  Kunst is altijd een reflectie van wat er zich afspeelt in de maatschappij.
  Het is juist fantastisch om in het negatieve ook het postieve, en daardoor het mooie te zien.
  Ik wil er nog naar toe, naar de tentoonstelling.
  Deze week had ik het met een collega erover hoe wij ons onderbewuste weergeven in wat wij laten zien. Dat gebeurt ook in onze blogs.
  Is het bovenste plaatje een 'zelfportret', dat wil ik je ook altijd nog vragen.
  Fijne dag!
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen