anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 3 juni 2012

De Huzarenhof...

Eén van de dingen die ik graag doe is tuinen bekijken. En dan geen grote, door tuinarchitecten, aangelegde parken rondom kastelen van huizen, nee...liefst particuliere tuinen.
Verleden week waren Hubbie en ik in Joppe. Daar bezochten we o.a. de Huzarenhof. Tjee...wat een mooie tuin!
Hij sprak ons natuurlijk ook zo aan omdat deze tuin, net als die van ons, van oorsprong een bostuin is. Door de huidige eigenaren is hij echter beplant in een adembenemend ritme van gazons, borders, bomen en struiken. Met als extra twee vijvers, waarvan één een natuurlijke bosvijver is van groot formaat, gevoed door grondwater. Een paradijs, voor vissen, kikkers, padden etc. In de tuin vind je afwisselend beslotenheid en openheid. Rond het huis zijn tuinkamers gemaakt met beuken- en taxushagen. Een pergola met allerlei klimplanten, waaronder een prachtige blauwe regen (die dit jaar helaas minder uitbundig gebloeid heeft, vertelde de gastheer ons) diverse ramblers en clematissen.

De ronde en slingerende borders zijn beplant met rose-, wit-, lila-en blauwbloeiende planten. In de tuin is een verval van enkele meters, waardoor het geheel een uiterst natuurlijke en harmonieuze indruk maakt. Toch is er onmetelijk veel werk verricht om deze tuin die aanblik te geven. De hagen, die diverse tuinkamers omsluiten, worden nauwkeurig gesnoeid, alle borders zijn met mooie, ongekunstelde planten beplant, de prachtige terrassen en paden zijn goed onderhouden en sfeervol. In de kas staan bakken met kruiden, groenten en fruit.
Naast het huis een brocantewinkeltje, met leuke spulletjes als serviesgoed, glas en zilver (ik kocht er een zestal dessertcoupes van glas, een verzilverde suikerschep en zes bijpassende koffielepeltjes). Op het terras ernaast een zitje waar je zelf koffie of thee kunt inschenken.

Ik ben naar huis gegaan met veel ideetjes voor onze eigen tuin, die ik nog steeds erg moeilijk vind om te bewerken. Maar ik heb nu gezien dat er veel meer kan dan ik voor mogelijk hield. Ik heb hier nog maar een fractie verteld van wat me zo aansprak in deze tuin.
De ontvangst was vriendelijk en charmant en we zullen er zeker nog eens gaan kijken in een ander jaargetijde, wanneer weer andere planten bloeien. Ze zijn niet doorlopend geopend, dus mocht je in de buurt zijn en de tuin willen bezoeken kun je beter eerst even op hun site kijken: http://www.huzarenhof.nl