anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkavrijdag 1 januari 2010

The Queen...

Kort voor de jaarwisseling was de film “The Queen” op de t.v. Natuurlijk had ik de film al in de bioscoop gezien maar dat was geen belemmering om me er nogmaals op te verheugen.
Buiten het feit dat de titel me erg aansprak :-) was het uiteraard mijn lievelingsactrice Helen Mirren die me opnieuw aan het beeld kluisterde.
Op 31 augustus 1997 werd de Engelse prinses Diana gedood bij een auto-ongeluk in Parijs. Haar dood en alles wat er op volgde veroorzaakte veel opschudding in Engeland en ver daar buiten.
Met dit gegeven als hoofdthema maakte regisseur Stephen Frears de film “The Queen”. De film gaf een kijkje achter de schermen van het Britse koningshuis in een periode waarin de koninklijke familie het mikpunt was van veel woede in Engeland. Koningin Elizabeth werd gedwongen haar afstandelijke houding te herzien, haar zwijgen te verbreken en uiterlijke rouw te tonen aan het volk. Terwijl dit zeer tegen haar zin en overtuiging in druisde.
Helen Mirren speelde Koningin Elizabeth fenomenaal. De hele film door had je echt het gevoel naar de Britse vorstin te kijken. Helen kreeg (uiteraard, zou ik bijna zeggen) een Oscar voor deze film. Als ook een British Film Award, een Golden Globe, een Screen Actors Guild Award én een European Film Award.
De film kan overigens ook tot één van de beste films van Stephen Frears gerekend worden.