anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 26 september 2013

goede doelen...

Na alle logjes over vakanties, rommelmarkten, decoratie, interieur, et c. zou je kunnen denken dat er niks belangrijkers bestaat in ons wereldje. Maar gelukkig is dit maar een klein gedeelte van wie we zijn. Want naast alle leuke dingen waar we ons mee bezig houden is er natuurlijk ook een wereld waar al dit soort bezigheden irrelevant is en waar mensen iedere dag weer met problemen worden geconfronteerd waar wij geen idee van hebben.
Daarom nu maar eens een logje over heel andere zaken, nl. goede doelen.
Ik weet natuurlijk niet hoe het jullie vergaat, maar het geloof in goede doelen is bij ons de laatste tijd behoorlijk achteruit gekacheld. Nou...niet het geloof in de goede doelen op zich maar wel in de organisaties die zich daarmee bezig houden. Er is de laatste tijd zoveel te doen over stichtingen en organisaties die hun directeuren meer dan vorstelijk belonen, of waar maar een klein gedeelte van het geld bij het doel terechtkomt en de rest "overheadkosten" zijn, waar ze niets waarmaken van de doelstellingen die ze zeggen te hebben of waar grote gebouwen en status belangrijker zijn dan het doel op zich. Om maar niet te spreken over frauduleuze praktijken of het wegsluizen van geld naar andere banken met onduidelijke bedoelingen.
We steunden jarenlang één organisatie op maandelijkse basis en daarnaast, door het jaar heen, nog een aantal andere "losse" organisaties. Toen de organisatie waaraan we maandelijks doneerden, in opspraak kwam spraken we af een jaarlijks bedrag te geven aan één wisselend doel en geen andere doelen ernaast. Zo doen we het nu ook. Alleen is het tegenwoordig een behoorlijk gepuzzel om precies te zien of je geld terecht komt waar je het voor bedoeld had.
Daarom ben ik blij dat ik via Facebook kennis heb gemaakt met de site van Wieke Biesheuvel.
Wellicht kennen sommigen van jullie haar als columniste van Libelle, daar schrijft ze al jaren voor. Ik lees Libelle niet dus voor mij was ze onbekend. Tot voor kort.
Sinds begin 2012 woont Wieke Biesheuvel in Katete, Zambia. Haar man Rob werkt daar als chirurg in een ziekenhuis. Wieke schrijft elke dag op Facebook een artikel over haar leven daar.
Een heel direct verslag van het reilen en zeilen van de bewoners van haar dorp en soms ook van omliggende dorpen. Prachtige verhalen, zonder vals sentiment en altijd vol humor.
Maar zó indringend dat het je vaak uren bij blijft.
Nu schrijft ze momenteel vaak over de kapotte waterput van het dorp. Lezers hebben spontaan een inzameling opgestart om een nieuwe put te laten bouwen en Wieke is benoemd tot opzichter over de werkzaamheden:-) Het fijne is, dat je dagelijks de vorderingen kunt volgen, en dat je ziet dat er totaal geen geld verloren gaat aan onnodige toestanden.
Mochten jullie dus net als ik, je af vragen hoe je een goed doel kunt steunen en tegelijk oog kunt houden op de uitvoering van één en ander, kan ik je aanraden om haar Facebookpagina eens op te zoeken. Ik vermeld hier geen bankrekeningnummer of zo, want als je bent geïnteresseerd staat dat op haar eigen FB-pagina vermeld. Mijn bedoeling is slechts jullie op haar pagina te wijzen; hopelijk vinden jullie het even boeiend als ik om haar dagelijkse verslag te lezen.
En wie weet.....