anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 18 maart 2010

blogregels...

Ik las vandaag een blog dat ik vaker bezoek. Ik vind het vaak een bepaalde negativiteit uitstralen en het taalgebruik is behalve heel erg krom, soms ook behoorlijk grof.
De reden waarom ik het blog nog nét niet van mijn leeslijst heb geschrapt is dat de schrijfster ook wel gevoel voor humor heeft. Zodat ik toch altijd wel weer nieuwsgierig blijf en snel wat logjes lees. Bovendien heeft ze een leuke webwinkel waar ik graag een kijkje neem.
Vaak gaat haar blog over de belevenissen van de omvangrijke kroost, die heen en weer gependeld moet worden naar de andere ouder(s).
De inhoud van haar jongste logje vandaag gaf me kippenvel. Maar niet in positieve zin. Het ging over de moord op een 12-jarig meisje door haar buurman, die politieagent is. In het bericht wenste ze de agent een tergend langzame, pijnlijke dood toe en gebruikte een aantal verwensingen en termen die ik liever niet herhaal.
Ook in de reacties op dit blog trof ik uitingen aan die je haren ten berge doen rijzen.
Het deed denken aan de reacties van sommige volgelingen van Wilders met hun ongenuanceerde kritiek.
In het verleden ben ik wel vaker op zulke blogs terecht gekomen en heb ze onmiddellijk gewist als ik zag dat de inhoud beledigend of beschuldigend was.
Natuurlijk is een blog een persoonlijk document en je kunt uiteraard schrijven wat je wilt. Ook als dat scheldwoorden of denigrerende benamingen zijn. Of in blogvorm omgezette kroegpraat. Je kunt het, maar het hoeft niet!
Je hoeft een andere mening of overtuiging niet te delen, maar maak ze niet belachelijk of kam ze af met grof taalgebruik. Elke mening is het overdenken waard (al was het maar om tot de conclusie te komen dat de jouwe de juiste is!:-)
Je kunt best in discussie gaan of een heikel punt aanroeren dat je aan het hart ligt. Mét jouw argumenten en tegenargumenten, met voorbeelden, met feiten, met data. Maar doe het beleefd en met respect.
Het is natuurlijk een utopie om te denken dat er algemene blogregels moeten worden opgesteld en nageleefd maar je zou willen dat die mogelijkheid bestond!