anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 18 maart 2010

blogregels...

Ik las vandaag een blog dat ik vaker bezoek. Ik vind het vaak een bepaalde negativiteit uitstralen en het taalgebruik is behalve heel erg krom, soms ook behoorlijk grof.
De reden waarom ik het blog nog nét niet van mijn leeslijst heb geschrapt is dat de schrijfster ook wel gevoel voor humor heeft. Zodat ik toch altijd wel weer nieuwsgierig blijf en snel wat logjes lees. Bovendien heeft ze een leuke webwinkel waar ik graag een kijkje neem.
Vaak gaat haar blog over de belevenissen van de omvangrijke kroost, die heen en weer gependeld moet worden naar de andere ouder(s).
De inhoud van haar jongste logje vandaag gaf me kippenvel. Maar niet in positieve zin. Het ging over de moord op een 12-jarig meisje door haar buurman, die politieagent is. In het bericht wenste ze de agent een tergend langzame, pijnlijke dood toe en gebruikte een aantal verwensingen en termen die ik liever niet herhaal.
Ook in de reacties op dit blog trof ik uitingen aan die je haren ten berge doen rijzen.
Het deed denken aan de reacties van sommige volgelingen van Wilders met hun ongenuanceerde kritiek.
In het verleden ben ik wel vaker op zulke blogs terecht gekomen en heb ze onmiddellijk gewist als ik zag dat de inhoud beledigend of beschuldigend was.
Natuurlijk is een blog een persoonlijk document en je kunt uiteraard schrijven wat je wilt. Ook als dat scheldwoorden of denigrerende benamingen zijn. Of in blogvorm omgezette kroegpraat. Je kunt het, maar het hoeft niet!
Je hoeft een andere mening of overtuiging niet te delen, maar maak ze niet belachelijk of kam ze af met grof taalgebruik. Elke mening is het overdenken waard (al was het maar om tot de conclusie te komen dat de jouwe de juiste is!:-)
Je kunt best in discussie gaan of een heikel punt aanroeren dat je aan het hart ligt. Mét jouw argumenten en tegenargumenten, met voorbeelden, met feiten, met data. Maar doe het beleefd en met respect.
Het is natuurlijk een utopie om te denken dat er algemene blogregels moeten worden opgesteld en nageleefd maar je zou willen dat die mogelijkheid bestond!

10 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor dit stukje. Je raakt me ermee. Sommige blogs heb ik om die redenen van mijn leeslijst geschrapt. Er zijn inderdaad geen regels in blogland en op internet en iedereen mag alles zeggen onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Inhoudelijk onzin, taalkundig onjuist. Maar ook nog respectloos en veroordelend (vaak zonder kennis) en haatdragend en negatief? Ik word er heel verdrietig van. Gelukkig heb je als lezer ook een keuze. En heel af en toe lees ik het wel, om te proeven wat het met me doet, waar ik sta in de discussie en om mijn mening over hoe we met elkaar om moeten gaan in deze wereld te scherpen. Te proberen er het goede uit te halen. Voor mijzelf, voor mij als moeder, als collega, als partner, als vriendin, als blogger ja, dat ook.
  Groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, lastig. Ik bezoek niet, zoals jij en Roelien, dat soort blogs. Zelfs niet soms. Ik weet dat ik er heel naar van wordt. Soms denk ik dat ik het moet doen om op de hoogte te blijven en te weten wat er in de wereld leeft, maar als ik je stukje lees dan blijf ik er liever toch maar verre van. Laat me in medemenselijkheid blijven geloven door bij sommige bloggers uit de buurt te blijven. Ha, ha. Maar het blijft lastig.
  Ik ben wel benieuwd nu naar de naam van het blog ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele erge leuke foto trouwens van de dames van Absolutely Fabulous. Zo'n leuke serie!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen flauw idee welke log(s) je bedoelt maar ik begin nu wel bijna nieuwsgierig te worden. Ik kan niet zo goed tegen al dat gekanker, word er een beetje verdrietig van. Het lost ook niks op. Is het niet zo dat negatieve en asociale reacties veel meer zeggen over de schrijver zelf dan over de persoon waar hij/zij over schrijft? Ik vergelijk dergelijke mensen weleens met GTST. Ik weet dat de soap bestaat, maar heb er nog nooit één (hele) aflevering van bekeken. Ik denk dat ik dat maar zo houd... mirjam kakelbont

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Janny, ik heb al moeite met het bijhouden van de weblogs van bekenden. Lees nooit weblogs van de strekking die jij beschrijft. Gelukkig niet. Moet je ook verre van blijven!
  Groetjes,
  Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Roelien: helemaal met elkaar eens, denk ik. Lees overigens graag je weblog. Mooi geschreven en met inhoud.
  MM: ik bezoek ook niet dagelijks dit soort weblogs, hoor. Deze bekeek ik af en toe, zoals gezegd omdat ik haar humor kan waarderen. Maar na deze laatste log heb ik het ook van mijn leeslijst verwijderd. Ja, leuk is Absolutely Fabulous, he? Ik kan me er ook om bescheuren!
  Mirjam: inderdaad: houden zo! Ik heb er nooit naar gekeken en vind dat soort series ook echt helemaal niks. Net zoals de besproken blog.
  Yvon: doen we!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kwam laatst ook op een blog waar de stomste dingen werden geschreven. Raar genoeg lees ik dan toch door al weet ik dat het bagger is. Gewoon omdat ik wil weten wat zulke mensen toch bezielt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. van Marlou dus. Vergeet ik altijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan maar één ding zeggen: helemaal mee eens!
  Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar bij alles hoor je volgens mij de afweging te maken of je iemand ermee kwetst als je je zo uit op een blog dat het bijna beschamend is om te lezen...
  Overigens is dit de eerste keer dat ik hier kom (doordat je bij mij een reactie achterliet, waarvoor dank!). Ik vind het leuk hier! En die paarse dames met rode hoeden.... volgens mij heb ik ze weleens gezien! (Nijmegen of Den Bosch... kan dat?)
  Ik kom zeker nog eens terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Marlou: ja, zo werkt dat! Of je er ook daadwerkelijk achterkomt is overigens nog de vraag.
  Wondelgijn: leuk dat je me komt bezoeken! Ik lees je blog regelmatig. En die dames met paarse kleding en rode hoeden die kun je overal tegenkomen. Er zijn maar liefst 86 chapters (clubs) in Nederland alleen al. Over de hele wereld zijn miljoenen vrouwen lid.
  Mocht je over de organisatie meer willen weten: http://www.redhatsociety.com/
  Zie je graag terug!

  BeantwoordenVerwijderen