anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 21 maart 2010

Sheguang Hu...

Pas geleden was ik met een paar dames van mijn chapter bij Sheguang Hu in Doetinchem. Inderdaad: een Chinees.
Maar mocht je nu aan de lokale doorsnee-Chinees denken, dan zit je er mijlen naast.
Sheguang Hu heeft een Fashion Lounge Club, waar je heerlijk kunt eten en drinken, maar waar ook diverse vormen van entertainment mogelijk zijn.
Deze Sheguang Hu is echter in de eerste plaats een getalenteerde modeontwerper, die werd gekozen uit 6.000 (!) ontwerpers, om voor de Olympische Spelen in Beijing, de outfits te ontwerpen voor de mensen die de medailles uitreiken.
Hij volgde de kunstacademie in Beijing en kwam op zijn zestiende naar Nederland. Hier volgde hij nog de Rietveld academie.
Shé heeft met heel wat bekende Nederlanders gewerkt, de styling verzorgd voor diverse televisieprogramma’s van Endemol en hij heeft kleding voor de theatershow met Ernst Daniel Smid ontworpen. Hij heeft al verschillende modeprijzen gewonnen, waaronder de Body Fashion Award 2003, de Styling Award 2004 en de Fashion Museum Award.
We konden een paar van zijn jurken in de Club zien die daar tentoongesteld waren en er waren boeken vol kleurige en fantasierijke ontwerpen. De creaties zijn gemaakt van de mooiste stoffen, vaak zijde, uit China, Mongolië, Turkije, Parijs, Italië. De kapsels altijd buitengewoon gestyled. Zo had hij een serie met Beatrix-kapsels (zie foto's) bij zijn laatste show.
Onze gastheer vertelde ons over zijn geboortestreek in Midden Mongolië.
Prachtige verhalen over een oude Chinese cultuur, die ver afligt van wat wij hier zoal weten over China. Verhalen over paardrijden in de prachtige natuur waar het zomers 30 graden boven en ’s winters 30 graden beneden nul is! Kleding van omgekeerd bont, die daar pure noodzaak is in de barre omstandigheden. Eenvoudig leven, hard maar puur.
Daarnaast kregen we een inkijk in zijn leven dat behalve door zijn creatieve talent, ook in het teken van heel hard werken staat. Hij heeft zelfs jaren afgewassen in een Chinees restaurant om zijn droom waar te kunnen maken. Hij heeft een traumatische verhouding met zijn biologische ouders en heeft alles op eigen krachten moeten doen. Hij vertelde zich een Europeaan in Mongolië te voelen en een Chinees in Nederland.
Sheguang Hu verdient het m.i. om veel bekender te worden dan hij nu al is. Hij woonde een aantal jaren in Amsterdam maar ging aan de hardheid van het Amsterdamse modewereldje ten onder. Hij koos bewust voor "het platteland" van Doetinchem.
Shé heeft een verschrikkelijk groot talent en is daarnaast ook een hartelijke, bescheiden en vriendelijke gastheer. Hij serveerde ons een Chinese High Tea, met dim-sum en sushi, werkelijk fantastisch!
Dus mocht je ooit in de buurt van Doetinchem komen: van harte aanbevolen!

9 opmerkingen:

 1. Leuk dat je in je blog aandacht besteedt aan She Hu.
  Het was inderdaad een heel bijzondere en inspirerende middag.
  Jarry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja inderdaad Jarry. Ik vond het ook zo bijzonder dat ik er een logje aan wilde wijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk verhaal. Ga er zeker een keer kijken, wellicht zelfs even loungen:)
  Ken Doetinchem best wel een beetje maar heb hier nog niet eerder van gehoord. Zit hij er al lang?
  Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ga ik zeker langs als ik in Doetichem kom! Klinkt heel goed. Jammer dat je zo dik van lekker eten wordt, dan kun je de fashion niet meer aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lijkt me zeer de moeite waard om een kijkje te nemen en heb een kopietje van je log gemaakt voor in onze wandel- en fietsdoos. Na een beetje beweging (en een douche) hebben we wel wat lekkerse verdiend. Die Chinese High Tea zien we helemaal zitten. Bedankt Janny!
  mirjam kakelbont

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Yvon: ja, hij zit er al even, hoor. Maar voorheen wel op een andere plek. Kijk maar op de site, zie je het adres en kun je het wel plaatsen, denk ik.
  MM: Doen hoor! Echt de moeite waard. En wat dat dik worden betreft: niet van deze hapjes, hoor. Zijn heel klein, delicaat en voornamelijk ook puur. En als je bij Chinese thee blijft, en niet zoals wij meteen weer aan de wijn gaat, dan betekent dat ook geen calorietjes erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mirjam: leuk zeg! In je wandel- en fietsdoos nog wel! Ik weet niet of je voor een High Tea eerst een afspraak moet maken, dus dat zou ik eerst even nakijken, als ik jou was.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een prachtige log over She Hu. Hij verdient het, en zeker om veel bekender te worden in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen