anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafka



zondag 23 oktober 2011

vragen en reacties...

Ik kreeg heel veel vragen en reacties op mijn vorige logje, zelfs van mensen uit mijn omgeving. Ze kwamen vaak met vragen over wat ze het best kunnen gebruiken voor hun huid en hun huidproblemen. Het leeft echt, heb ik gemerkt.
Ik kan niet oordelen over welke merken goed zijn en welke slecht. Ik werk natuurlijk voor een merk waar ik enthousiast over ben, maar ik wil hier geen reclame maken.
Ik kan wel wat algemene tips geven bij het uitzoeken van je huidverzorgingsmiddelen.
-Allereerst zou ik zeggen: koop nooit cremes in potten, maar altijd in tubes of flacons. De samenstelling van een crême in een pot kan veranderen als ze herhaaldelijk aan de lucht (zuurstof) en zonlicht wordt blootgesteld. Er ontstaat bovendien een waar bacterie-leger doordat je herhaaldelijk met je vingers in een pot komt. Hierdoor loopt de kwaliteit al heel snel terug.
-Maak je huid schoon met een milde reiniger zonder alcohol of kleur- en geurstoffen en die je met water kunt afspoelen.
-Gebruik echt élke dag een crême met een zonnebescherming. De zon is de belangrijkste veroorzaker van huidschade.

Huidveroudering.
Voor onnodige huidveroudering kun je het best de volgende, op petroleum gebaseerde minerale oliën vermijden, omdat ze huidprocessen verstoren.
Minerale olie
Petrolatum
Paraffinum-Liquidum
Wax
Parfum (Perfume, Fragrance)
Butylparaben
Ethylparaben
Formaldehyde
Methylparaben
Potassium Sorbate
Propylparaben
Sorbic Acid
Lanolin
Propolis

Droge huid.
Bij een droge huid moet je weten wat een droge huid nu precies is. Een droge huid is niet simpelweg een huid die gebrek aan vocht heeft. Er zijn studies die het vochtgehalte van de droge huid vergelijken met dat van een normale of vette huid en er schijnt niet veel verschil te zijn.
Wat vermoed wordt, is dat een droge huid ontstaat, wanneer de intracellulaire matrix (de substanties tussen huidcellen die ze gezond houden) uitgeput of beschadigd is geraakt, waardoor vochtverlies optreedt.
Om een droge huid te behandelen is het daarom belangrijk om nooit uitdrogende huidverzorgingsproducten zoals zepen, harde reinigers of producten met irriterende ingrediënten te gebruiken. Gebruik altijd een uitermate zachte reiniger, die met water kan worden afgespoeld.
Vermijdt voortdurende blootstelling aan droge omgevingen, koud weer en droge lucht met een lage vochtigheidsgraad zoals van verwarmingselementen of airconditioners komt. Een luchtbevochtiger in huis kan écht veel verschil maken!
Ook beschadiging door de zon speelt een belangrijke rol. Zonlicht veroorzaakt huidbeschadiging en dat betekent dat de huid langzaam maar zeker minder in staat is om vocht vast te houden en uitdroogt.
Gebruik hoge kwaliteit moisturizers (dag- of nachtcrèmes) die verrijkt zijn met anti-oxidanten, waterbindende middelen en ontstekingsremmende ingrediënten. Als je een hardnekkige of buitengewoon droge huid hebt, dan moeten de cremes ook verschillende vormen van lipiden bevatten, zoals lecithine, cholesterol, glycerol, glyceriden en plantenoliën.
Wees niet zuinig met je dagcreme! Als je een droge huid hebt, kun je nooit teveel gebruiken. Wanneer je huid dus droog begint aan te voelen, smeer dan extra. En scrub niet teveel: je kunt het gevoel van droogheid niet weg scrubben.
Bescherm en voedt je droge huid met hoogwaardige natuurlijke plantaardige oliën met een hoge concentratie meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren (vitamine F), zoals:
jojobaolie
teunisbloemolie
sesamolie
sheabutter
macadamiaolie.
De meerderheid van andere gebruikte stoffen voegen niet echt iets toe aan de waarde van het product. Ze moeten beschouwd worden als goedkope vulstoffen die nauwelijks voordelen hebben voor de huid. Producten met ellenlange ingrediëntenlijsten met vreemde chemische namen zijn hiervoor een indicatie. Ook de steeds opnieuw opduikende “wonder-ingrediënten” zijn echt verlakkerij en een zinloze aanslag op je budget.

Allergische- of gevoelige huid.
Een allergische huid moet je niet verwarren met een droge huid. Bij een allergische huid kan het b.v. zijn dat je reageert op een bepaald cosmetisch product. Soms is het genoeg om te achterhalen welk product deze reactie veroorzaakt. Maar soms kan de huid nadat je met het product bent gestopt nog weken of zelfs maanden geïrriteerd blijven. Zorg er voor dat je zeker weet dat het om een allergische of overgevoelige reactie op een product gaat en dat je geen huidziekte hebt. Raadpleeg eventueel je huisarts.
Geurstoffen, scrubs, washandjes, AHA’s, Retin-A en benzoylperoxide kunnen de irritatie verergeren en je probleem verergeren.
Vermijd sauna en stoombaden.
De volgende natuurlijke ingrediënten kunnen huidirritatie, allergische reacties, overgevoeligheid en/of gevoeligheid voor de zon veroorzaken:
Piment
Engelwortel
Arnica
Melisse extract
Basilicum
Bergamot
Kaneel
Kruidnagel
Klaverbloesem
Maïszetmeel
Korianderolie
Venkel
Zilverden
Geraniumolie
Grapefruit /Citrus/Citroen/Limoen
Paardekastanje
Lavendelolie
Marjoraan
Eikenbast
Papaya
Pepermunt
Roos
Salie
Tijm
Toverhazelaar
Op het etiket staat waarschijnlijk wel dat het product natuurlijk is, maar je zou toch een product kunnen kopen dat je huid irriteert en een allergische reactie veroorzaakt.
Je kunt een product wel “natuurlijk” noemen, maar dat zegt niets over de werkzaamheid van de ingrediënten in dat product.

Algemeen.
De natuurlijke ingrediënten hieronder worden genoemd, hebben allemaal eigenschappen die heilzaam zijn voor de huid, voornamelijk doordat de huid er beter door uitziet, beter aanvoelt of omdat ze als anti-oxidanten werken. Maar houd wel in gedachten dat de ingrediënten in hun natuurlijke vorm soms niet meer voorkomen en/of de functie van deze ingrediënten gewijzigd kan zijn nadat ze bewerkt zijn voor gebruik in een cosmetisch product (zoals ik in vorig logje schreef).
Het gaat o.a. om:
Alfalfa
Algen
Aloë Vera
Abrikooszaadolie
Artisjok extract
Avocado-olie
Bijenwas
Zwarte besolie
Zwarte vlierbes
Zwarte thee/ Witte thee/ Groene thee
Blaaswier
Calendula was
Koolzaadolie
Ricinusolie
Kamille extracten
Cacaoboter
Kokosnootolie/Hazelnootolie/ Macadamianootolie/ Pecannootolie/ Walnootolie
Zonnebloemextract
Maïsolie
Sambucus
Teunisbloemolie
Lijnzaad extract en -olie
Ginkgo Biloba
Druivenpit extract en -olie
Hennepzaadolie
Honing
Paardekastanje extract
Jojoba-olie
Witte klei
Kelp/zeewier
Zoethout extract en -wortel
Magnesium
Kaasjeskruid
Kamille
Olijfolie
Rijstextract
Rozenbottelolie
Saffloerolie
Sesamolie
Karitéboter
Sojaboon extract en -olie
Zonnebloemolie
Zoete amandelolie
Tea Tree olie
Tarweproteïnen
Wei proteïne
Wilgenbast
Bij alle ingrediëntenlijsten geldt dat ze zeker niet compleet zijn. En niet voor iedereen geldt dat de genoemde stoffen voor hem/haar ideaal zijn.
Onthoudt echter wel dat het de moeite loont een etiket wat beter te bestuderen.
Voor alle duidelijkheid: ik ben allerminst een expert op dit gebied, maar doordat het me interesseert, is me wel wat meer duidelijk geworden in de loop der jaren.
Er zijn natuurlijk nog veel meer feiten over huidverzorging te melden, maar dat zou veel te ver voeren.
Waarschijnlijk zijn er al mensen halverwege dit logje afgehaakt;-)