anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkavrijdag 2 januari 2015

Denemarken en nieuw begin...

Weer starten we een nieuw jaar.
Er zijn al vele (!) nieuwe jaren in mijn leven met plezier gestart en een kleine uitzondering daargelaten, kan ik wel zeggen dat ik ze ook vaak met evenveel plezier heb afgesloten.
Deze dagen lenen zich natuurlijk bij uitzondering voor overdenkingen en terugblikken.
Ik realiseerde me deze jaarwisseling weer eens hoe bevoorrecht ik ben.
Een lieve man, twee schatten van dochters, twee kanjers van schoonzonen en een heerlijke kleinzoon, een fijne vriendenkring, een heerlijk huis, geen financiële zorgen, tijd genoeg om leuke dingen te doen en een goede gezondheid.  Dat dit niet vanzelfsprekend is realiseer ik me terdege. In mijn omgeving zijn er genoeg mensen die met name het laatste ontberen en dan staat wel je hele wereld op de kop. Reden genoeg dus om dankbaar voor alles te zijn.
Onze vakantie in Denemarken was echt leuk. Heel druk (want 19 mensen in een huis) maar zó warm en zo gezellig. Gelukkig hadden we allemaal ons eigen plek in dit enorme huis. Helaas hadden we slecht weer en pas de laatste twee dagen was het enigszins droog (hoewel ook vreselijk koud!)
We hebben uitgebreid kennis kunnen maken met de familie van onze schoonzoon. Zo leuk, al die verschillende talen door elkaar: Deens, Noors, Duits, Nederlands, Engels. 
We hebben op een Deense manier kerstavond gevierd. Er wordt dan een traditioneel kerstmaal geserveerd (heerlijk, maar vooral als je van vlees houdt:-) kerstliedjes gezongen, er wordt om de kerstboom gedanst en er worden heel veel pakjes uitgepakt. De grootste verrassing was dit jaar voor mijn jongste dochter: hoewel ik in mijn vorige blog schreef "haar man" is ze niet getrouwd, maar woont ze al jaren samen. Dit jaar vroeg haar vriend haar dus, te midden van beide families, ten huwelijk. Zeker een grote verrassing, want ze had geen idee. Een heel ontroerend en emotioneel moment, deze Kerstavond wordt niet snel vergeten. Ze trouwen waarschijnlijk deze zomer ergens in Italie. Zo leuk om naar uit te kijken en plannen te maken!
Na een heel fijne oudjaarsviering met vrienden is het gewone leven hier weer opgestart.
En ook eigenlijk weer fijn om gewoon het dagelijkse ritme te volgen, want dat is toch wel wat rustiger, ha, ha!
Ik heb best wat foto's gemaakt, maar omdat we toch veel als familie gedaan hebben zijn veel foto's niet zo geschikt om te gebruiken. De mensen om me heen hechten nogal sterk aan hun privacy en willen niet graag op het wereldwijde web. Dus behalve twee foto's van Ernstje (en die zijn nog bewerkt zodat je geen anderen ziet:-) heb ik niets van mijn eigen foto's geplaatst.
Wel heb ik wat van sites gehaald zodat je toch een kleine indruk krijgt. Ons plan is om nog eens een vakantie in Denemarken en Zweden door te brengen dus wellicht zijn er dan betere momenten om foto's te maken.
Tolder
kasteel/museum Kolding
kasteel/museum Kolding
kasteel/museum Kolding
Tolder
ondergaande zon, heel indrukwekkend
Ernst op een kanon bij een voormalig slagveld uit de Deens-Duitse oorlog.
Ernst amuseerde zich deze week een slag in de rondte. Zowel binnen als buiten!