anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkamaandag 7 maart 2011

leesvoer...

Vandaag even een logje in het kader van Vrouwendag. Veel wordt er niet meer aan gedaan tegenwoordig maar ik vind het nog steeds de moeite waard om er even bij stil te staan.
Anyway:
Zaterdag kocht ik de nieuwe Opzij.
Tegenwoordig vind ik het weer een fijn blad om te lezen. Het gaat nog steeds over emancipatie maar niet meer zo “in your face” als een aantal jaren geleden. Margriet van der Linden heeft hier goed werk verricht.
In de Opzij deze keer veel artikelen over schrijvers, lezen en boeken. Zelfs een gratis te downloaden E-book!
Ik heb het artikel "De kracht van literatuur" meteen gelezen. In mijn leven zijn boeken altijd belangrijk voor me geweest en een goed (of soms ook minder goed) boek heeft me menig maal door een vervelende periode gesleept, mijn ogen geopend, me afleiding bezorgd, mijn standpunt veranderd, op een nieuw spoor gezet, mijn begrip verbeterd, mijn nieuwsgierigheid gewekt, etc.
In het artikel "Lees je gelukkig" wordt verwezen naar de "School of Life" in Londen. Hier kun je een consult aanvragen voor een persoonlijk leesrecept.
Er zijn recepten voor o.a.: pas gepensioneerden;-), voor rouwenden, voor mensen met liefdesverdriet, voor ouders met slaapgebrek en zo nog meer. Heel intrigerend!
Verderop wordt melding gemaakt van een onderzoek over het verschil in lezen van fictie en non-fictie. De onderzoeker toonde aan dat het lezen van fictie het empathisch vermogen vergroot. Het lezen van fictie stelt mensen in staat om de " grenzen van het zelf" op te rekken waardoor er ruimte voor verandering ontstaat, volgens weer een andere onderzoeker. Zij stelt ook dat de overtuigende kracht van fictie even sterk is als van non-fictie, m.a.w. het lezen van een verhaal over een bepaald onderwerp beïnvloedt onze overtuiging even sterk als een krantenartikel hierover dat doet. Voor mij stonden er echt verschillende eye-openers in het artikel.
Verder staan er nog mooie interviews met Kader Abdolah, Connie Palmen en Jessica Durlacher in deze Opzij. Plus nog boeiende artikelen over o.a Vasalis, over Paula van der Oest die een film over Ingrid Jonker aan het maken is (met Carice van Houten in de hoofdrol), een artikel over de kracht van Social Media en nog meer lezenswaardige dingen.
Voor iedereen die ook geïnteresseerd is in bovenstaande zaken: aanbevolen!