anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkamaandag 7 maart 2011

leesvoer...

Vandaag even een logje in het kader van Vrouwendag. Veel wordt er niet meer aan gedaan tegenwoordig maar ik vind het nog steeds de moeite waard om er even bij stil te staan.
Anyway:
Zaterdag kocht ik de nieuwe Opzij.
Tegenwoordig vind ik het weer een fijn blad om te lezen. Het gaat nog steeds over emancipatie maar niet meer zo “in your face” als een aantal jaren geleden. Margriet van der Linden heeft hier goed werk verricht.
In de Opzij deze keer veel artikelen over schrijvers, lezen en boeken. Zelfs een gratis te downloaden E-book!
Ik heb het artikel "De kracht van literatuur" meteen gelezen. In mijn leven zijn boeken altijd belangrijk voor me geweest en een goed (of soms ook minder goed) boek heeft me menig maal door een vervelende periode gesleept, mijn ogen geopend, me afleiding bezorgd, mijn standpunt veranderd, op een nieuw spoor gezet, mijn begrip verbeterd, mijn nieuwsgierigheid gewekt, etc.
In het artikel "Lees je gelukkig" wordt verwezen naar de "School of Life" in Londen. Hier kun je een consult aanvragen voor een persoonlijk leesrecept.
Er zijn recepten voor o.a.: pas gepensioneerden;-), voor rouwenden, voor mensen met liefdesverdriet, voor ouders met slaapgebrek en zo nog meer. Heel intrigerend!
Verderop wordt melding gemaakt van een onderzoek over het verschil in lezen van fictie en non-fictie. De onderzoeker toonde aan dat het lezen van fictie het empathisch vermogen vergroot. Het lezen van fictie stelt mensen in staat om de " grenzen van het zelf" op te rekken waardoor er ruimte voor verandering ontstaat, volgens weer een andere onderzoeker. Zij stelt ook dat de overtuigende kracht van fictie even sterk is als van non-fictie, m.a.w. het lezen van een verhaal over een bepaald onderwerp beïnvloedt onze overtuiging even sterk als een krantenartikel hierover dat doet. Voor mij stonden er echt verschillende eye-openers in het artikel.
Verder staan er nog mooie interviews met Kader Abdolah, Connie Palmen en Jessica Durlacher in deze Opzij. Plus nog boeiende artikelen over o.a Vasalis, over Paula van der Oest die een film over Ingrid Jonker aan het maken is (met Carice van Houten in de hoofdrol), een artikel over de kracht van Social Media en nog meer lezenswaardige dingen.
Voor iedereen die ook geïnteresseerd is in bovenstaande zaken: aanbevolen!

15 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar wat boeken voor je kunnen betekenen. Ik ben ook gek op lezen. Het vergroot je wereld en daarmee je begrip. En soms kun je zo heerlijk "van de wereld" zijn dankzij een boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben nooit zo'n opzijfan geweest. misschien ten onrechte?
  een aantal jaren geleden was er een prachtige documentaire over Ingrid Jonger (Korreltjie niks is my dood) op de televisie. deze kan nog bekeken worden op de site van de VPRO: http://boeken.vpro.nl/personen/22550720/
  aangrijpend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het helemaal met je eens wat de verandering van Opzij betreft, het is een positiever blad geworden vind ik. Ik lees de Opzij via de bieb dus ik moet nog even wachten, maar dit artikel interesseert me zeker (en ik ben een fan van Kader dus ik ben benieuwd!), groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Boeken zijn ook mijn levenslange passie en over emancipatie lezen is vooral vandaag op wereldvrouwendag wel op zijn plaats.
  XXXm

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een aantal jaren geen Opzij meer gelezen. Vond het een drammerig blad. Maar je hebt gelijk Janny, er is wat veranderd en echt ter goede.
  Nu vind ik het een mooi vrouwenblad met goede interviews en verhalen. Dit nummer las ik nog niet maar dat komt nog. Ben benieuwd.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nooit een Opzij gelezen. Moet het misschien maar eens doen. Ze zien er altijd zo saai uit.
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Al een tijd niet meer gelezen, maar dit nummer klinkt interessant. Ook een artikel over social media zie ik, en een interview met Kader Abdolah, dus toch maar kopen deze keer!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ja, vrouwendag. Ik herinner me van alles wat er vroeger op die dag gebeurde en nu, ik hoor er niets meer over. Het is dat ik het nu bij jou lees. De tijden veranderen........Wat betreft de Opzij, ik ren straks naar de winkel om er 1 te kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Van boeken krijg ik nooit genoeg. Ik weet zelfs nog precies welke boeken in welke vakantie als. Als ik een goed boek van de bieb heb geleend, wil ik 'm ook meteen 'voor de heb'.

  Van de Opzij ben ik geen fan. Misschien dat ik op 't verkeerde moment gestopt ben met het lezen ervan. Ik vond ze zo overdreven anti-man. Maar er is in andere landen helaas nog genoeg emancipatiewerk te verrichten.

  Voor jouw genoemde Opzij exemplaar ga ik kijken in de bieb! Bedankt voor de tip Janny.
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Inderdaad, deze bijzondere dag voor vrouwen krijgt te weinig aandacht. Eigenlijk zouden we er een echte feestdag van moeten maken ... gewoon voor onszelf, en niet in de bloemetjes gezet worden omdat je moeder of grootmoeder bent. Tja, ik ben geen van beide ... daarom heb ik mezelf vandaag een cadeau gekocht. Een hart van buxustakken ... én een boek. Lieve groet, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn moeder las vroeger de Opzij, en ik dus automatisch niet ;) Het trekt me nu nog steeds niet zo.
  Volgens bedoel je Ingrid Jonker (g=k), lheurebleue, ik ben ook een fan van haar prachtige poëzie.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Janny,
  Tijdens mijn vakantie ben ik erin begonnen, maar daarna is het blad blijven liggen. Ik lees opzij al heel lang met wisselende interesse. Soms begrijp en begreep ik standpunten helemaal niet, maar een van de sterke kanten door de jaren heen is de literatuur in Opzij. Mooie recensies en tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vooral het artikel "lees je gelukkig" spreekt me als bibliothecaresse erg aan Janny. Daar ga ik eens wat meer over lezen. Genoemde Opzij is vast in onze collectie terug te vinden. Dankjewel voor deze tip! Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gôh Janny, dan moet ik de "Opzij" deze keer toch maar eens kopen, wat een tip!
  Ik heb net een logje over een indrukwekkend boek geschreven en ik zou niet weten hoe ik zonder boeken zou moeten leven, is er wel leven buiten het woord? Ga hem straks meteen kopen. Het boek van je vorige log lijkt me ook erg interessant, doet me denken aan de prachtige serie op de BBC die een aantal kinderen vanaf de geboorte volgt en jaarlijks een programma over hun ontwikkelingen uitzendt. Fijne dag Janny!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Misschien moet ik morgen maar eens even kijken of ik nog een exemplaar van de 'Opzij' kan bemachtigen.

  BeantwoordenVerwijderen