anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadinsdag 16 maart 2010

Eddy Roos...

In het Hoge Noorden, in Uithuizen (Gr.) heeft beeldhouwer Eddy Roos een museum met een permanente tentoonstelling van zijn sculpturen, tekeningen en grafisch werk.
Hij maakt prachtige, elegante beelden die getuigen van vrijheid en sensualiteit en waar de emotie in is te herkennen. Hij is een klassieke beeldhouwer en maakt beelden van mensen die in beweging zijn. De beelden zijn vaak licht erotisch.
Zijn werk is naast figuratief toch ook abstract; de basis van zijn beelden bestaat uit geometrische vormen. Hij is geïnspireerd door voorgangers als Donatello, Michelangelo en Rodin, zeker niet de minsten!
Roos werkt volgens het Gulden Snede principe.
Het is tevens heel boeiend om zijn beeldhouwwerken in wording te zien. Je kunt dan als het ware in de keuken van de kunstenaar kijken.
Er staan ook een aantal bronzen beelden van hem in de beeldentuin bij borg Verhildersum in Leens.
Eddy Roos werkt ook wel in opdracht. Hij heeft o.a. het Spanje-monument gemaakt in Amsterdam-noord en de Luchtdanseres bij het metrostation Delfshaven in Rotterdam.
Toen wij zomers in het museum waren konden we ook nog even meegenieten van de mooie bloementuin en een wandeling maken op de dijk.
Het museum is niet elke dag geopend dus je kunt het best van te voren informeren als je erheen wil gaan.
Zeker een aanrader!

4 opmerkingen:

 1. Wat een mooie beelden. Ik ken dekunstenaar niet, maar ik maak een notitie voor deze zomer.
  Dat wil ik ook zien.
  Bedankt Janny.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen we verleden jaar bij vrienden waren zijn we naar het Drents Museum in Assen geweest. Daar was ook een heel grote tentoonstelling van zijn werk. Volgens mij moet die er nog steeds zijn maar dat weet ik niet zeker.
  Hij maakt zulke mooie dingen! Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig. Ik heb net een boekje gelezen over de Gulden Snede.Dat ging voornamelijk over de Gulden Snede in de natuur, maar er stond ook in dat veel bekende schilders (Leonardo Davinci) er al gebruik van maakten. Maar dat het ook driediemensionaal toepasbaar is, dat wist ik niet!Misschien zien die beelden er daarom zo mooi uit! Ik vind ze in elk geval prachtig. Grrroetjes Mirjam Kakelbont

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie kunst Janny. Ik ken de naam niet, ook nooit iets van hem gezien. Maar het ziet er prachtig uit op de foto.
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen