anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 3 juni 2012

De Huzarenhof...

Eén van de dingen die ik graag doe is tuinen bekijken. En dan geen grote, door tuinarchitecten, aangelegde parken rondom kastelen van huizen, nee...liefst particuliere tuinen.
Verleden week waren Hubbie en ik in Joppe. Daar bezochten we o.a. de Huzarenhof. Tjee...wat een mooie tuin!
Hij sprak ons natuurlijk ook zo aan omdat deze tuin, net als die van ons, van oorsprong een bostuin is. Door de huidige eigenaren is hij echter beplant in een adembenemend ritme van gazons, borders, bomen en struiken. Met als extra twee vijvers, waarvan één een natuurlijke bosvijver is van groot formaat, gevoed door grondwater. Een paradijs, voor vissen, kikkers, padden etc. In de tuin vind je afwisselend beslotenheid en openheid. Rond het huis zijn tuinkamers gemaakt met beuken- en taxushagen. Een pergola met allerlei klimplanten, waaronder een prachtige blauwe regen (die dit jaar helaas minder uitbundig gebloeid heeft, vertelde de gastheer ons) diverse ramblers en clematissen.

De ronde en slingerende borders zijn beplant met rose-, wit-, lila-en blauwbloeiende planten. In de tuin is een verval van enkele meters, waardoor het geheel een uiterst natuurlijke en harmonieuze indruk maakt. Toch is er onmetelijk veel werk verricht om deze tuin die aanblik te geven. De hagen, die diverse tuinkamers omsluiten, worden nauwkeurig gesnoeid, alle borders zijn met mooie, ongekunstelde planten beplant, de prachtige terrassen en paden zijn goed onderhouden en sfeervol. In de kas staan bakken met kruiden, groenten en fruit.
Naast het huis een brocantewinkeltje, met leuke spulletjes als serviesgoed, glas en zilver (ik kocht er een zestal dessertcoupes van glas, een verzilverde suikerschep en zes bijpassende koffielepeltjes). Op het terras ernaast een zitje waar je zelf koffie of thee kunt inschenken.

Ik ben naar huis gegaan met veel ideetjes voor onze eigen tuin, die ik nog steeds erg moeilijk vind om te bewerken. Maar ik heb nu gezien dat er veel meer kan dan ik voor mogelijk hield. Ik heb hier nog maar een fractie verteld van wat me zo aansprak in deze tuin.
De ontvangst was vriendelijk en charmant en we zullen er zeker nog eens gaan kijken in een ander jaargetijde, wanneer weer andere planten bloeien. Ze zijn niet doorlopend geopend, dus mocht je in de buurt zijn en de tuin willen bezoeken kun je beter eerst even op hun site kijken: http://www.huzarenhof.nl


16 opmerkingen:

 1. Dat was dus echt een huzaren stukje. Tuinen kijken,ik ben er ook dol op. Gelukkig kan dat ook in onze Franse omgeving en natuurlijk bij particulieren, anders is het geen kunst.

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me voorstellen dat je zoveel inspiratie op hebt kunnen doen...fantastisch gewoon!

  Als ik ooit tijd heb, zou ik het ook willen. Tot die tijd is mijn bostuin nogal een bostuin, er valt gewoon niet tegen te werken. De tuin lijkt een eigen leven te leiden. Herplanten of snoeien? Volgend seizoen is het een complete verrassing wat er allemaal toch weer aan originele beplantin opkomt. Meer bos dan tuin dus. Zoals je zegt het is onmetelijk veel werk. Prachtig, dat wel....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende tuin! Heb al even een blik op de site geworpen. Wat een onderhoud vergt zo'n tuin...een huzarenstuk ipv een huzarenhof ;-)
  Leuk dat je zoveel inspiratie hebt opgedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige tuin is dat! Ik ging vroeger graag kijken in de tuin van Ineke Greve in Welten (Heerlen), Huys de Dohm, zie www.inekegreve.nl. Jammer genoeg is deze tuin nu niet meer toegankelijk voor publiek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Inge, die tuin heb ik ook een paar maal bezocht. Prachtige tuin idd. Ik heb zelfs het boek van Ineke Greve over haar tuin. Maar ze was destijds al op leeftijd, dus het verbaast me niets dat ze met de openstellingen opgehouden is.
   Janny

   Verwijderen
 5. Fijn dat jullie zo hebben genoten van deze tuin, en vol ideeën weer thuis zijn gekomen! Een bostuin lijkt me inderdaad lastig te onderhouden, maar het is geweldig om te zien dat er veel meer mogelijk is dan je denkt... Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet dat het bijna ondoenlijk is om zo'n prachtige tuin te onderhouden. Maar de verrassingen zijn ieder jaar weer een beloning.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mooie beschrijving! en ben benieuwd of en hoe je de nieuwe ideeen in de praktijk zal brengen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een heerlijke tuin ... ik heb trouwens moeten lachen met je vorige logje. ik heb een aantal weken geleden hetzelfde meegemaakt ... alleen was het een mooi meisje met prinsessenlook die haar middenvinger opstak. liefs, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. bedankt voor je reactie. het is inderdaad sokkenweer. vandaag ben ik met m'n winterlaarzen naar het ziekenhuis gereden, zo koud en nat was het. over sokken gesproken ... dit weekend was ik naar Nederland vertrokken met schoenen. gisteren was het echter zo koud 's avonds dat ik mét sokken aan terug naar Antwerpen reed. ik zag er eigenlijk een beetje uit als een kaboutervrouwtje, maar ja in de auto ziet niemand je. tot ik moest tanken ... de eerste pomp gaf geen brandstof, aan de andere pomp heb ik 8 keer moeten proberen vooraleer m'n kaart leesbaar was. tot grote hilariteit van de andere chauffeurs. ik vraag me af of ze lachten met m'n geklungel, of met de sokken ... misschien wel met beide! liefs, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat vind ik ook het leuke van tuinen kijken (ook gewoon op wandeling in mijn dorp naar gewone tuinen): je doet ideeën op en komt een beetje uit je eigen patroon. En dat is erg leuk. Maar ja... vanmorgen staan er drie volle containers met onkruid op de stoep. Want dat moest eerst. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spreek me niet van onkruid! Wat een ellende. Ja zeker als je dan van vakantie terug komt, zoals julie.
   Succes ermee!
   Janny

   Verwijderen
 11. Alles kost zoveel tijd!! In een volgend leven wil ik ook tuinierster zijn. Nu modder ik maar wat aan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik jou hoor praten over dergelijke mooi aangelegde tuinen beginnen mijn handen te jeuken, maar als ik dan naar onze tuin kijk, word ik een beetje weemoedig. Ik heb maar twee handen en het kost zoveel tijd... Maar ik geniet van een afstand mee met jouw tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mirjam: je bent toch niet in de veronderstelling dat dit foto's van mijn tuin zijn, he? Zucht.... was dat maar waar, nee dat is dus De Huzarenhof.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 14. prachtig zeg ,houden die mensen dat helemaal zelf bij ?
  Pfff heb nu eindelijk mn buxusvakken afgemaakt met snoeien ,ze worden groot ,dus meer werk ook , t is allemaal mooi maar wat n werk !
  Sjappoo!

  BeantwoordenVerwijderen