anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 1 april 2010

Pasen ...

of het vieren van feestdagen…

Ik las in een aantal blogs stukjes over Pasen en feestdagen in het algemeen. Eigenlijk houden die me al een paar dagen bezig. Ik lees veel blogs waar tegenzin in Pasen voorkomt. Waarom verheug ik me er dan wel op?
Eigenlijk vind ik elke feestdag leuk mits je die kunt vieren zonder allerlei, door de commercie opgelegde, toeters en bellen.
Het vieren van o.a. Kerst en Pasen is deel van de christelijke traditie. Nu heb ik mijn R.K. geloof al lang geleden aan de wilgen gehangen (en geloof me: daar ben ik nog nooit zo blij om geweest als de afgelopen weken!) maar toch vieren we die feestdagen nog wel. Want natuurlijk staat er met Kerst een boom bij ons en natuurlijk liggen er siereitjes in een mooie schaal met Pasen. Maar dat is meer omdat we wel van tradities houden dan omdat “het er bij hoort”.
Waar draait het dan wel om bij die feestdagen?
Ik weet vanuit de religieuze achtergrond heus wel dat Pasen gevierd wordt om de opstanding van Jezus te gedenken. Dat Pinksteren de herdenking is van de uitstorting van de Heilige Geest over de gemeente en de stichting van de kerk. Dat met Kerstmis de geboorte van Jesus Christus herdacht wordt.
Maar al die christelijke feiten zeggen me weinig.
Wat is dan voor mij en mijn gezin de waarde van die feestdagen?
Alleen een paar dagen vrij en lekker eten en drinken?
Zoals veel mensen zonder geloof heb ik ook vaak moeite met het zoeken naar de diepere betekenis van deze dagen. Wat maken ze anders dan andere dagen?
Eén van de dingen waarop ik me altijd verheug is de traditionele Kerst- en Paasmuziek.
De Messiah, de Matthäus Passion, de Johannes Passion, de Bach Cantates. Ondanks mijn tegenzin in religies geniet ik hier zeer van. Het verhaal ken ik natuurlijk en belief ik met een korrel zout te nemen maar die muziek…!
Op zich is het luisteren naar deze muziek natuurlijk al bezinning. Als je luistert naar: „Bleib bei uns, denn es will Abend werden” dan voel je je vanzelf één worden met je medemensen, want lijden, angst en eenzaamheid is van alle tijden en universeel.
Toch zit het meest elementaire voor mij toch in het samenzijn met mijn geliefden. Natuurlijk kan dat altijd en hoeft het daar geen feestdag voor te zijn maar het geeft tóch dat tikje extra. Een feestelijke omlijsting. We zijn bij elkaar omdat we van elkaar houden en graag in elkaars gezelschap zijn. En dat kun je niet vaak genoeg vieren!
Fijne Paasdagen allemaal!

9 opmerkingen:

 1. Het mag raar klinken, Janny, maar ook als wèl actief belijdend Rooms Katholiek (die er zelfs in deze tijd blij mee is!), komen jouw woorden recht uit mijn hart.
  Het verlangen naar warmte, liefde en geborgenheid, de wens dit niet alleen voor jezelf maar ook voor je naaste en wat minder naaste medemensen mogelijk te maken, is herkenbaar in alle 'gezindten'.
  Hoe je er vorm aan geeft, vind ik eigenlijk van ondergeschikt belang. Ik put kracht en inspiratie uit mijn geloof, maar dat is héél persoonlijk. Dankzij zowel mijn geloof in God als de gemeenschap van gelovigen, voel ik mij beter toegerust om te blijven proberen een beter mens te worden en daarmee ook de wereld om mij heen een héél klein beetje beter te maken.
  Ik denk dat het een mooie Paaswens is dat iedereen zijn of haar inspiratie vindt om dat te bereiken. In mijn ogen is dat namelijk het doel, de weg er naar toe is voor ieder anders! Zalig Paasfeest!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Janny, ook fijne Paasdagen gewenst.
  Ik ben niet gelovig opgevoed maar ook voor mij zijn de feestdagen wel iets om naar uit te kijken. Rust!
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie woorden, Janny; ook van jou, Emilie. Ik heb geen christelijke opvoeding gehad, maar wel een christelijke scholing en daardoor ken ik 'de klassieken'. Ik ben blij met de opgedane kennis, maar ga niet naar de kerk. Onder het mom: onderzoek alles en behoud het goede, probeer ik in alles en elk geloof het positieve te vinden. Ik vind het fijn als mensen voor goede dingen openstaan en ik ben al tevreden als we er over nadenken dat het spiritueel en menselijk gezien altijd beter kan. En elk 'excuus'voor een gezellig samenzijn met dierbaren grijp ik aan. Als ik maar niet teveel MOET... Fijne dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eén worden met de medemensen, want lijden, angst en eeenzaamheid is universeel. Helemaal mee eens. Huiselijke gezelligheid vind ik ook geweldig, heel belangrijk zelfs. De vercommercialisering en de overspannen schoolprojecten waren en zijn mij een doorn in het oog.

  Daar gaat het niet om. Het gaat om samen leven, samen zijn, respect en aandacht. Wel of geen religie heeft daar voor mij geen otegevoegde waarde in. We zijn mensen onder elkaar, universeel in angst, lijden en eenzaamheid.

  Dankje, Janny voor dit mooie schrijven. Fijn paasweekend ook voor jou en allen die je lief zijn. Lieve groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Pasen: Paashaas of de wederopstanding. Ik heb zelf helemaal niets met het feestje Pasen dat we heden ten dage moeten vieren. Ik word er werkelijk niet warm of koud van. Maar de muziek .... ja, hemels hoor! Ik ben dol op de passies.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. net terug uit Naarden en de zee aansluitend.
  Na 18 jr. zelf de MP te hebben gezongen in klein en groot koor,sinds 2000 de prachtige uitvoeringen o.l.v.Jos van Veldhoven beluisterd ,die het Ned.Bachkoor dirigeert.
  dit jaar heeft hij,als zijn laatste jaar met dit koor en solisten,een geheel andere opstelling van de 2 koren en orkesten gehanteerd,de meningen van de Naarder grote kerk bezoekers liepen zeer uiteen.Sinds 2 jaar zingen de solisten tevens alle koorpartijen en zijn daarmee tevens kleinkoor. Eveneens zijn er traditiegetrouw mannelijke alten.Zelf hoor ik liever vrouwelijke altstemmen in dit muziekspektakel.
  er werd voornamelijk op barok instrumenten gespeeld,prachtig ingetogen van klank,en heel fraai om te zien.
  het wordt in Naarden met het jaar een grotere BNers vertoning,veel bekende politici,dus heel veel politie en stille bewaking. Het restaurant van Paul Fagel deed heel goede zaken.
  het is een lange zit van 3 uur,waar 1uur lunchpauze aangeplakt zit.
  heel vermakelijk nemen heel veel mensen hun eigen luxe en minder luxe lunch manden mee,en zie je tijdens de lunchwandeling overal op randjes en richeltjes deftig doende mensen zien genieten van hun feestelijke bammetje met bubbels in een glaasje.

  elk jaar weer een genoegen om mee te maken,waar met komt kijken en vooral bekeken wilt worden.

  maar bovenal,het is de prachtige muziek,die veel emoties losmaakt bij menigeen. Wel of niet met religieuze achtergrond.

  GAZ.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, de muziek... ik zit nu op mijn schrijfkamer en heb de Matheuspassion opstaan. heerlijk, zo op de achtergrond! Geniet ervan, Janny! Fijne dagen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijne Paasdagen voor jullie, geniet ervan!
  Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Emilie: fijn dat je je tóch ook herkent in mijn woorden. Je hebt gelijk: de vorm is niet belangrijk, het uiteindelijke streven wel.
  Miriam: hopelijk heb je dat ook gekregen, de laatste twee dagen!
  Mirjam: nee, móeten vind ik ook naar! Invullen zoals het bij je past, toch?
  Roelien: je hebt gelijk wat die schoolprojecten en commercie betreft. Ben ik ook allergisch voor. Respect en aandacht dat zijn inderdaad de dingen waar het over moet gaan.
  MM: voor mij geen Paashaas maar zeker niet de wederopstanding! Met die passies kan ik helemaal met je meegaan!
  Gazeuse: ooooo, jaloers! Heb dit jaar geen M.P. in het echt gehoord. En dan Naarden...! Och, die B.N.ers neem je toch op de koop toe?
  Wondelgijn: ja, wat heerlijk he?
  Marlou: kan je geen goede paasdagen meer wensen. Knuf vanuit hier dan maar!

  BeantwoordenVerwijderen