anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 13 december 2009

Kerstconcert...

Afgelopen vrijdag zijn we naar het Kerstconcert in de Grote Kerk in Naarden-Vesting geweest. Het was het Avé Maria Kerstconcert uitgevoerd door The New Romanian Chamber Orchestra and Choir, onder leiding van dirigent Raymond Janssen.
Wat een feest!
Ten eerste natuurlijk die prachtige kerk. Hoewel ik lang geleden het geloof afgezworen heb kan ik nog steeds immens genieten van de schoonheid van de gebouwen. In deze Grote Kerk in Naarden was ik niet eerder geweest.
Het is een prachtig gebouw met unieke, beschilderde tongewelfen. Hij stamt uit 1387 en is diverse keren herbouwd na branden en oorlogen e.d. Heden ten dage is het een kerk die naast de gewone diensten ook wordt gebruikt als ruimte voor concerten, exposities, kunstfairs e.d. De kerk was heerlijk verwarmd (vloerverwarming!) en feestelijk verlicht en gedecoreerd.
Nou, als dan het Kerstgevoel niet bij je boven komt, dan komt het nooit meer natuurlijk:-)
De uitvoering van het concert was ook zeer geslaagd.
Naast de beroemde klassieke en modernere kerstliederen stond uiteraard het Avé Maria op het programma. Er werden verschillende versies uitgevoerd. Want in de loop der eeuwen inspireerde het Avé Maria veel grote componisten tot het maken van een persoonlijke versie.
Het orkest bestaat uit een groep getalenteerde, professionele musici uit de Staats Filharmonie Banatul Timisoara in Roemenie. Samen met het koor zorgden zij voor een prachtig concert.
Dit concert wordt nog enkele keren elders in het land uitgevoerd. Telkens in fraaie kerken en kathedralen met een goede akoestiek. Wie dit aanspreekt beveel ik van harte dit Avé Maria Concert aan.

7 opmerkingen:

 1. Heerlijk zo'n concert, je begint dus al aardig in Kerstsfeer te komen Janny.
  Ik ben toevallig zondagmiddag naar een concert in Musis geweest van jonge concertmuzikanten die de prinses Christina prijs hadden gewonnen.
  Geniet, maar lekker na....
  Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi! Ik heb jarenlang in Naarden gewoond en ken de Grote Kerk goed. Zeker op Kerstavond zat ik atlijd met mijn ouders. Aan concerten deed men toen nog niet zo. Behalve met Pasen natuurlijk, de Matthäus Passion, waarbij wij als schoolkinderen altijd gingen kijken omdat de koninging ook kwam...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had het concert in Musis al aangekondigd gezien, Suzanne. Leek me inderdaad zeer de moeite waard.
  Emilie: je boft dat je in zo'n mooi gebouw kon "kerken". Wij hadden in onze woonplaats een supermoderne kerk waar behalve een enorm houten kruis, het altaar en de banken niets in stond. Koud, letterlijk en figuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is één van de mooie dingen van deze tijd van het jaar: de overvloed aan muzikale verwennerijen :D Zelf a.s. woensdag naar een zgn Lessons & Carrols (een afwisseling van lezingen, koorzang en samenzang, in Anglicaanse traditie). En a.s. zondag biedt één van onze kerkkoren een gratis concert voor de vrijwilligers uit de parochie - Kerst is hun specialiteit, dus ook dat wordt smullen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgend jaar wil ik mee Janny!
  Wat dat betreft dus jammer dat de Kerst weer voorbij is.
  Van de week las ik over stadswandelingen in historische steden waar je ook een zangworkshop kunt volgen. Lijkt me fantastisch voor onze Paarse Pimpernellen. Het is wel kostbaar, moeten we dus nog even sparen.
  Voorlopig heb ik mij zelf vorige week een I-pod cadeau gedaan. Geniet ik de hele dag van prachtige muziek. Er staan al 490 nummers op en ik ben nog maar pas begonnen.
  Liefs,
  Nans (Lady Soetje)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieffie, bik ben niet met DPP geweest, hoor. Nee, samen met husband. Dat houdt niet tegen dat het leuk zou zijn om volgend jaar met meerderen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen