anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkavrijdag 9 maart 2012

in bed met een dictator...

Ik las afgelopen week "In bed met een dictator" van Diane Ducret.
Het boek beschrijft de verhoudingen die diverse dictators hadden. Al vaker vroeg ik me af hoe het nu werkt als je man, partner, geliefde een misdadiger blijkt te zijn. Waarom vallen vrouwen op dit soort verkeerde mannen?
Eén ding is zeker: macht erotiseert enorm. De meeste dictators hadden de charismatische uitstraling van de tegenwoordige filmsterren en dat verklaart waarom deze tirannen maar te kiezen hadden uit vrouwelijk schoon. En waarom verschillende van de vrouwen om hen zelfmoord pleegden.
Het gaat in het boek om de dictators Mussolini, Lenin, Stalin, Salazar, Bokassa, Mao, Ceauşescu en Hitler.
Mussolini verkrachtte de allereerste vrouw in zijn leven bruut. Er waren ontelbaar veel vrouwen in het leven van de losbandige tiran. Hij bezat als één van de weinigen wel een fysieke aantrekkingskracht en de verhalen over zijn uithoudingsvermogen waren illuster.
Lenin had een drietal vrouwen die hem zeer toegewijd waren en zonder wiens geld en invloed hij nooit zover gekomen was.
Stalin stortte zich in het graf van zijn eerste vrouw. Zij was toen 27, hij 40. Er volgden uiteraard anderen, want hij kon niet voor zichzelf zorgen. Hij hield niet van vrouwen, maar zat nooit zonder.
Salazar, net als Stalin, kwam van een seminarie. Hij had het imago van een monnik, maar predikte zelf de vrije liefde.
Mao's vrouw hield bij de Culturele Revolutie de touwtjes in handen. Maar daarvoor was ze een hele periode verbannen geweest. Mao liet regelmatig meisjes uitnodigen om aan zijn trekken te komen. Wat zijn aantrekkingskracht ( buiten macht dan) was, vraag ik me af. Want met zijn groene tanden en zijn afkeer van een bad lijkt mij het geen aangename bedgenoot te zijn geweest:-)
Van alle tirannen maakte overigens niemand het zo bont als Keizer Bokassa van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij had een enorme harem in zijn paleis in Bangui. De vrouwen waren daar zeker niet vrijwillig maar zaten opgesloten. Een tiran die minderjarige meisjes liet roven en talloze vrouwen verkrachtte. Hij gaf enorme kapitalen uit en liet de schulden torenhoog oplopen door zijn luxeleven.
De liefde van Hitler voor Stefanie, zijn nichtje en de dood van zijn moeder als hij 18 is, geven hem de overtuiging dat vrouwen niet te vertrouwen zijn. Hij houdt zijn laatste liefje Eva Braun op grote afstand van zijn politieke leven en -vrienden. Toch zal zij de vrouw zijn die hem vergezelt in zijn laatste momenten in de bunker.
Over het algemeen verwachtten de dictators absolute trouw en namen ze het zelf niet zo nauw.
De echtgenotes, maîtresses en bewonderaarsters volgen de dictators vaak tot het onvermijdelijke einde. Want gelukkig laat de geschiedenis steeds weer zien dat de hoogmoed van de dictators uiteindelijk voor de val komt.
Ik vond het een heel bijzonder boek. Wat me enigszins stoorde was de vlaamse vertaling waardoor ik geregeld werd geconfronteerd met vreemde, onbekende uitdrukkingen en woorden.
Maar het boek is alleszins de moeite waard en laat deze verkeerde mannen uit het verleden op een heel speciale manier zien.
Zeker aan te raden.

P.S. ten onrechte is bij een deel van mijn lezers de indruk ontstaan dat dit een roddelboek of Story-achtig boek zou zijn. Dat is allerminst zo.
Diane Ducret is een gerespecteerd historica en journaliste. Ze maakte documentaires over cultuur en geschiedenis.
Het boek is een, goed onderzocht en bewezen, document van de invloed van vrouwen van de bovengenoemde tirannen. En gezien het feit dat die een enorme stempel gezet hebben op de toenmalige en huidige samenleving, zeer zeker van belang.
Janny

16 opmerkingen:

 1. Ok, ik plaats hem op mijn lijstje. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een boeiend boek lijkt mij dat... ongelofelijk alleen al de stukjes die jij hier beschrijft! En ja, Vlaams is echt een heel andere taal, aangezien het hier dichtbij is, komen we het hier regelmatig tegen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat gek dat wij vlamingen wel jullie nederlands begrijpen maar dat ons vlaams vaak onbegrijpelijk is voor jullie ...zal ik voor tolkje spelen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. en wat er misschien niet in het boek staat is dat hun zonen het vaak nog bonter maakten - zie de zonen van saddam hussein en kaddhafi
  @cri-cri: ik dacht net het zelfde!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. JannyMar 10, 2012 02:15 AM
  Cri-Cri: het is niet zo dat ik het niet begrijp. Maar ik vind het niet prettig als in een Nederlandse vertaling streektaal of onnodig ingewikkelde bewoordingen worden gebruikt.
  Om je een indruk te geven: "Laat ze het leven tout court los. Buconische wandelingen. Een vrouw die zich goed serveert. De normaalschool. Banbliksems. Misogyn. Monachale. In een coup de foudre. Gesuperviseerd. Mispeuterd. Bolwassing". Dit is maar een kleine weergave.
  M.i. horen deze en nog ontelbaar veel andere uitdrukkingen in het boek niet thuis in een correcte Nederlandse vertaling.
  Dat betekent overigens niet dat ik Vlaams niet begrijp of mooi vind. Integendeel: ik vind het meestal heel charmant, hoor. Maar dus niet in een Nederlandse vertaling.
  Groetjes
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vrouwen en foute mannen...volgens mij zit er bij beide een steekje los hoor.
  Macht erotiseert...en hypnotiseert, een andere verklaring is er volgens mij niet.
  Madonna en haar toy boy, dat is toch véél leuker??

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Janny, dank voor deze boekentip! Ik verbaas me altijd over dit soort mannen en uiteraard de vrouwen die zich vrijwillig storten in een avontuur. Denk aan de moderne 'tiran' Berlusconi, ook zo'n vreemd verhaal met die jonge meiden. Ben jij door het lezen van het boek het beter gaan begrijpen?
  Ik snap je irritatie tijdens het lezen over streektaal of vlaamse uitdrukkingen. Het leidt ontzettend af, buiten dat het vlaams inderdaad heel charmant en soms zelfs gewoon mooi is!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ach nee dit soort boeken heb ik geen zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Is het boek niet in Nederland te krijgen dan? (met Nederlandse vertaling)
  Lijkt me een bijzonder boek trouwens....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wondelgijn: het is gewoon Nederlands, hoor. Alleen vanuit het Frans vertaald door Vlaamse vertalers.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Janny, Dank je voor je reactie op mijn blog. Wat leuk dat je oma gaat worden! Als je het patroontje van het popje wilt hebben kun je mij mailen, dan stuur ik het je toe. Mijn mailadres is petra.pagny@tiscali.nl Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb van het boek gehoord, maar aan mij is non-fictie niet besteed. Wel lees ik graag een korte samenvatting ;), heel erg bedankt, Janny. Ja, die Mao en Berlusconi, maar die meisjes zijn ook niet goed wijs, laten we wel wezen. En wat dacht je van groupies? Ik kan wel krijsen bij Prince (al zo'n dertig jaar), maar om er nou het bed mee te delen. Nee, bedankt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voor mij geldt hetzelfde als Margreet: ik doe het wel met jouw uitreksel.
  Toen ik de titel van je blog las, dacht ik dat het over de president in Syrie ging. Onbegrijpelijk dat zijn vrouw naast zo'n gewetenloze bruut kan leven, maar dat geldt voor alle vrouwen van machtige mannen. Jasses, ik moet er niet aan denken...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Allen: ten onrechte is bij een deel van mijn lezers de indruk ontstaan dat dit een roddelboek of Story-achtig boek zou zijn. Dat is allerminst zo.
  Diane Ducret is een gerespecteerd historica en journaliste. Ze maakte documentaires over cultuur en geschiedenis.
  Het boek is een, goed onderzocht en bewezen, document van de invloed van vrouwen van de bovengenoemde tirannen. En gezien het feit dat die een enorme stempel gezet hebben op de toenmalige en huidige samenleving, zeer zeker van belang.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goed dat je dat PS je er bij plaatste. Want een misverstand kan, zonder dat we dat willen, een eigen leven gaan lijden. Dat macht erotiseert was bekend. Maar de voorbeelden zijn desalniettemin schrijnend. Toch ook een beetje het idee gekregen dat ik aan jouw samenvatting wel genoeg heb. Want waarom moet ik al die details weten? Dat verandert toch niets meer aan het eindoordeel, vrees ik.

  Maar dat alles zegt natuurlijk nog het meest over de kundige en bondige manier waarop jij dit boek weet samen te vatten. Dat is echt een kwaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Iets wat veel dictators gemeen hebben: narcisme. En narcisten zijn over het algemeen zeer charmant en oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op een bepaald type vrouw. Overigens denk ik in het geval van Mao dat er van vrijwilligheid bij de vrouwen geen sprake is geweest. Groene tanden..... yuck!

  BeantwoordenVerwijderen