anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 10 januari 2013

Eén jaar later...

Op het Oudjaarsfeest met vrienden speelden we een aangepaste versie van "Vijf jaar later" het programma van Jeroen Pauw. Wij deden "Eén jaar later".
Daarvoor moesten we een aantal vragen beantwoorden met het doel volgend jaar terug te kijken en te zien of en wát er veranderd is in je leven.
Nu was dit vrij onverwacht dus op sommige vragen was het lastig antwoord te geven zonder dat je daar over nagedacht had.
Op een van de briefjes stond voor mij de vraag: Wat motiveert je in het dagelijkse leven? (buiten het leven met partner en kinderen om).
Nu zullen regelmatige lezers best wel door hebben dat ik niet een zorgeloos tiepje ben die wat door het leven heen fladdert. Ik vond het antwoord op die vraag dan ook best moeilijk. Tenslotte leek het me niet de bedoeling dat je een hele verhandeling over je mentale instelling hield. Bovendien heb ik niet het gevoel dat ik maar door één grote motivatie gedreven word.
Het eerste wat me dan ook te binnen schoot is dat mijn dagelijkse leven in het teken van schoonheid staat (groot woord:-)  Ik houd van mooie dingen: de omringende natuur, ons huis, ons mooie dorp, muziek, architectuur, mode, literatuur, etc. Ik zoek in alles het mooie en mijd zo veel mogelijk vuil, lelijkheid en grofheid (wat overigens niet wil zeggen dat ik daar niet tegen kan: in andere omstandigheden dan thuis maakt het minder uit).
Maar toen ik later in de week nog eens over de vraag nadacht, bedacht ik dat ik eigenlijk ook had moeten vertellen dat één van mijn grootste drijfveren in mijn leven "leren" is. Niet persé in strikte zin. Maar toch wel gericht om elke dag weer iets op te steken, iets meer te weten over wat dan ook. Zeker op het gebied van de psyche... dat vind ik oneindig interessant.
Och ja...er zijn natuurlijk veel dingen die een mens kunnen motiveren. Een éénduidig antwoord is daarom best lastig, vind ik.
Wat hadden jullie op bovenstaande vraag geantwoord?

18 opmerkingen:

 1. Wat mij motiveert?
  De natuur, lezen, leren, schrijven, bloggen en puzzelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op een oudjaarsavondfeest met vrienden? Hmh. Niet veel zinnigs waarschijnlijk (-; En zelfs nu ik nuchter ben moet ik daar wel even over nadenken. Kinderen, liefde, het mooie en het leren wat jij allemaal al noemt, daar kan ik het echt wel mee eens zijn. Geld of status, dat niet, zover ken ik mezelf inmiddels.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ik denk ook dat het nog iedere dag leren is wat me dat motiveert.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat moet er tussen uit arghhhhhh

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een lastige vraag! Ik denk dat de natuur en de mensen om mij heen mij motiveren, maar ook mijn huis...ik vind het heerlijk om daar een sfeervol plekje van te maken. Ik vind leren overigens wel leuk, maar ik ben er niet doelbewust mee bezig om van elke dag iets op te steken. Ik ben benieuwd hoe de gesprekken aankomend Oud en Nieuw zullen verlopen, of het nog verrassingen op gaat leveren.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeetje Janny ,ik denk toch dat mijn motivatie nog gevoed wordt door mijn opvoeding zondagschool /ouders :goed je best doen ,arbeidsetos,verantwoordelijkheidsgevoel , al vind de achterban dat soms best lastig(bemoeizucht)genoeg geld hebben om leuke dingen te doen ,een beetje gemotiveerd door emancipatie financieel onafhankelijk zijn ,zelfontplooing?Sporten ,plichtsbesef anders roest ik vast .P.P puur voor het plezier.Tot morgen Jarry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. rechtvaardigheid is voor mij heel vaak een motivatie ... en wat dat leren betreft , ik denk dat als je met een open blik leeft, er altijd wel iets te leren valt, je horizon verwijdt elke dag ...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het zijn in het hier en nu, iets kunnen betekenen voor een ander. Mijn Franse huis, lezen. Ik kan nog wel doorgaan wordt hier n.l. heel gemotiveerd van.

  Liefs
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. WAt mij motiveert ?(met een T toch ?)
  Naast mn gezinnetje ,ons huis en tuin ,dat is mijn hobby ,iedere keer weer dingen veranderen ,heerlijk
  En de natuur , mooie huisjes en gebouwen overal
  en leren ? ja leren mooie fotos te maken van al die mooie huizen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie logje weer Janny!
  Mijn motivatie komt enigzins overeen met die van jou. De schoonheid van de natuur, architectuur....de innerlijke schoonheid van mensen.... Ontdekken, leren, ook dat natuurlijk, ach er is zo ontzettend veel dat motiveert.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat motiveert me.
  Elke dag proberen bewust en beter te leven. Te leren, met name van de gebeurtenissen die ik tegen kom. Allemaal innerlijke drijfveren dus. En omdat ik het zo leuk vind: elke keer weer een iets beter verhaal schrijven en aldus het beste uit mezelf te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat mij motiveert is de natuur, de seizoenswisselingen, de wijsheid van de bomen, de wind, de zon, de regen. Zoveel lessen te leren, zoveel moois te zien, zoveel vernieuwing en tegelijkertijd betrouwbare continuiteit. De natuur. Daar sta ik voor op.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi logje. Wat mij motiveert? Mooie dingen, kleine dingen, blije mensen, mensen helpen, de natuur, boeken, mooie films zoveel!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige log! Best een moeilijke vraag... Eigenlijk probeer ik elke dag iets nieuws leren. Mij motiveert vooral de natuur; altijd, in elk seizoen. Literatuur, onze taal, natuurfilms, muziek en...schrijven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Interessante en leuke vraag, waar ik net zoals jij niet 1,2,3 antwoord kan geven: leren en lezen, schiet me als eerst naar binnen. Dus dat zal wel kloppen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat motiveert mij? Tja, ik zou geantwoord hebben: het leven recht te doen door het leven te leven en genieten van alles wat ik doe.

  Ooit ergens gelezen: doe niet alleen maar de dingen die plezierig zijn, maar doe alles wat je doet met plezier. Dat is mij altijd bijgebleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. wat een moeilijke vraag. daar moet ik toch echt nog even over denken ...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Aan het begin van het jaar (nog maar een paar weken geleden dus) besloot ik, toen ik besefte dat een betere wereld nog steeds bij jezelf begint, elke dag op zijn minst iets voor een ander te doen. Sindsdien deel ik elke ochtend een compliment uit op mijn zakelijke weblog. De reacties daarop motiveren me om nog meer oog te hebben voor de behoeften van anderen. En het mooiste is dat ik me er beter door ga voelen.

  BeantwoordenVerwijderen