anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkamaandag 31 oktober 2011

haat en liefde...

Haat en liefde liggen in het brein dicht bij elkaar.
Dat hebben wetenschappers van het Britse University College enige tijd geleden onderzocht. Ze maakten hersenscans van proefpersonen, die naar een foto keken van een persoon die ze haten, zoiets als een ex of een vervelende baas. Dit experiment hadden de onderzoekers ook al eerder uitgevoerd met mensen die naar foto’s keken van een geliefde. Zo werd precies in kaart gebracht welke hersengebieden actief zijn bij gevoelens van haat en liefde.
Opvallend was dat de hersenactiviteit bij de twee emoties grote overeenkomsten vertoont. Bij zowel haat en liefde worden de putamen actief. Dit is een gebied in het brein dat je voorbereidt op het ondernemen van actie. Bij verliefdheid kan dat werken om je geliefde te beschermen, bij gevoelens van haat juist om in de aanval te gaan.
Toch is er ook verschil tussen hersenactiviteit bij haat en liefde. Als we naar een geliefde kijken, worden hersengebieden voor logisch redeneren minder actief. Bij gevoelens van haat zijn ze juist wél actief.
"In de liefde neem je blijkbaar afstand van je logische verstand en ga je blind voor iemand" aldus hoofdonderzoeker Semir Zeki. "Maar bij haat ben je heel berekenend bezig om te bepalen wat je volgende zet is."
Vreemd toch hoe ons brein soms werkt....

11 opmerkingen:

 1. Wat je eerst een grappige gewoonte van je geliefde vindt, kan later wanneer de roze bril verloren is, als zeer irritant worden ervaren.
  Dus dat liefde blind maakt, klopt echt.

  Een fijne avond,
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk Janny dit blogje. Toen ik het op de blogrol zag staan schrok ik even na het fijne blogje over de op handen zijnde trouwerij toch geen narigheid? Gelukkig niet dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant. Maar waar komt dan blinde haat en woede vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Elke keer neem ik me voor het boek "Ons brein" te lezen, maar dan sta ik ermee in mijn handen en lees ik de achterkant en blader wat door de inhoud, en dan denk ik toch: nee, misschien later. Terwijl ik het toch een interessant onderwerp vindt. Een combinatie van haat/liefde?
  Goh, dan laat ik al 25 jaar mijn logische verstand varen zodra mijn man in de buurt is...
  Bedankt voor je interessante blog, liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en dit is een echt onderzoek met dure masjienes & zo en geen neponderzoek zoals van diederik stapel.
  liefde & haat zijn kennelijk 2 zijden van dezelfde medaille

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vandaar hoor je natuurlijk zo vaak over een haat/liefde verhouding. Helemaal niet zo vreemd dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, het brein.....Dick Swaab heeft er een bestseller over geschreven, maar het lijkt me nogal een saaie pil.
  Liever lees ik korte informatieve stukjes, zoals nu op je blog, blijft beter hangen ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Erg interessant...Ik heb er ook wel eens over gelezen en ik dacht dat het ook hormonaal gestuurd werd....Dus bij een liefde krijg je een andere soort hormoonstof dan bij een flinke haatgevoel..De huidige hersenonderzoeken staan nog maar in hun kinderschoenen. Zoals prof. Swaab ook al kortgeleden zei "Er is nog meer onbekend van bekend van de werking van de hersenen".
  Intyeressante post, maar ik blijf mijn eigen "wil" volgen, ondanks dat Swaab beweert dat wij geen eigen wil hebben.
  Lieve groetjes, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Laten we maar gewoon voor liefde kiezen. De bestseller van Swaab, mmmm.... hij heeft vast in veel dingen gelijk. Maar dat hij daarmee tegelijk de hele spiritualiteit ontkent, is een misser die alleen een wetenschapper kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen