anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadinsdag 26 januari 2010

e-reader...

In ons Studiecentrum (alias Hogeschoolmediatheek, alias Hogeschoolbibliotheek) zijn e-readers aangeschaft. Om een goede keuze tussen verschillende modellen te kunnen maken en er vertrouwd mee te raken namen we om de beurt een e-reader voor een paar dagen mee naar huis.
Ik testte afgelopen weekend een Sony Reader Touch Edition.
Het eerste dat me opviel was dat hij lichter was dan ik inschatte. Wat moet dat heerlijk zijn op vakantie, schoot meteen door me heen. Indachtig de stapels boeken die wij altijd meeslepen op vakantie.
Hij viel me bepaald niet tegen. Deze e-reader heeft een handig touchscreen. De bladzijden kun je door een simpele vingerbeweging omslaan. Met het bijbehorende pennetje kun je aantekeningen in de tekst maken of aparte memo’s schrijven.
Ik was ook wel verrast door het leescomfort. Het scherm is duidelijk en heeft niets van een computerscherm (daar was ik wat huiverig voor).
Natuurlijk stonden er nog geen complete boeken op dit testmodel maar je kunt er genoeg op downloaden. Op het geheugen kun je tot 350 e-boeken bewaren. Via een Memory kun je zelfs 13.000 titels opslaan.
Ik vond het wel jammer dat je hem in bed wat moeilijk kunt gebruiken omdat hij niet verlicht is. Maar daar is inmiddels ook wat op gevonden, hoorde ik later.
Het zet je wel aan het denken over de digitalisering van de samenleving. Een aantal weken geleden stond er een column
van Alice de Jong in de Informatie Professional. Zij schetst hierin de ingrijpende digitale veranderingen die plaats zullen vinden in alle aspecten van ons leven en werken en de toekomst van de bibliotheek in het bijzonder. Sinds een jaar heeft zij een iPhone en en e-reader op zak. Het heeft haar informatiegebruik radicaal veranderd. Ze vraagt zich af waarom bibliotheekcatalogi nog niet mobiel raadpleegbaar zijn. En waarom e-boeken nauwelijks worden uitgeleend. Om te kunnen blijven voortbestaan, moeten bibliotheken snel inzetten op mobiele technologie, denkt De Jong. Zie artikel.
Tja… het ouderwetse, internetloze lezen en studeren in een bibliotheek wordt iets van de vorige eeuw. We hebben inderdaad nog een slag te slaan.
Ik zal, gezien mijn leeftijd, niet meer de grote veranderingen in de bieb-wereld mee beleven. Maar ik ben toch wel benieuwd hoe die toekomst er uit gaat zien en hoe je er als individu voor kunt zorgen bij te blijven in een geheel gedigitaliseerde samenleving.

7 opmerkingen:

 1. Ik vind dat ook allemaal superinteressant en baal er van dat ik het niet meer echt mee zal maken, straks. Ik ben zó benieuwd hoe de wereld er over 50 jaar uit ziet...Maar één ding vraag ik me wel af, zouden de toekomstige generaties nog net zo kunnen genieten van het uitpakken van een pasgekocht boek, de geur die opstijgt als je met je handen langs de nieuwe bladzijden gaat en het plezier dat je kunt hebben van het gladstijken van een bladzijde? Ik hoop het voor ze. Ik wil het vooralsnog niet missen, dus blijf ik nog maar even bij het echte boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Emilie, zo ervaar ik dat ook. Jammer dat we het grootste gedeelte van die digitale omwenteling niet meer mee zullen maken. Hoewel: we kunnen nog heel wat jaren mee....!
  Wat betreft je vraag over de sensatie van een fysieke boek; ik geloof dat het in de toekomst belangrijker wordt om a la minute te kunnen verkrijgen waar je behoefte aan hebt. Belangrijker dan de door jou genoemde sensatie van een nieuw boek.
  Alice de Jong zegt hierover:
  Hoewel de volledige concentratie en aandacht voor een boek in een daarvoor ingerichte ruimte, samen met de geur van liefdevol gebruikt papier, op velen van ons nog een nostalgische aantrekkingskracht uitoefenen, wint de 24/7 toegang tot alle informatie op onze eigen apparaten het uiteindelijk van alle andere scenario's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt mij superhandig zo'n e-boek! En al zal ik mijn eigen biebje aan huis niet zo snel wegdoen, woon ik met iemand samen die zijn forse verzameling boeken zo zou in ruilen als het allemaal digitaal op een e-boek stond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. E-boek.
  geweldige uitvinding,plat pakje ter grote van een envelop in je handtas,lezen op onverwachte momenten,waar dan ook,dus Altijd bij de hand.de ouderwetse boekenkast zie ik niet echt vervangen worden door dit fenomeen,denk alleen al eens aan kunstboeken:ik zie Egon Schiele niet direct met zijn werk op een E-boek staan,of een houtbeeldhouwer,of muziek-en/of notenschrift.
  echter studiewerken of grote schrijvers zijn echt de moeite waard om erop te hebben.En zeker vervangt het niet het speciale van een mooi geschreven en technisch gemaakt boek.Het moet ook niet gezien worden als een vervanging,doch als een volstrekt andere manier van kennis vergaren.Eens schreven wij uitsluitend met de hand onze brieven,en verzonden ooit eens per PTT,of per postduif.Thans is ons schrijven via de mogelijkheden per computer hier NAAST gekomen,en is het begrip PTT[postduif] een ander verhaal geworden.Nog steeds blijven mensen gelukkig veel handmatig geschreven post versturen,en dat staat elkaar blijkbaar niet in de weg.[de voorliefde voor prachtige kwaliteit papier en wondermooie pennen mag voor mij eeuwig blijven bestaan!]
  Helaas is er nog erg weinig van dit soort boeken in omloop.
  Het kunnen lenen is werkelijk hard nodig,bedenk dat nu elk boek gekocht moet worden,het kan hoogstens 3xdoorgestuurd worden,om eindeloos copieren te voorkomen.Voor studie materiaal is lenen zeker noodzakelijk.Sinds dec.2009 gebruik ik een GoGear van Philips,en er kan veel mee:video s downloaden,foto s en dia presentatie s,radio FM beluisteren,geluidsopnamen,CDnr.rippen,gesproken boek beluisteren,en waarschijnlijk nog meer wat ik moet uitzoeken.De belichting van het schermpje heeft men ondergeschikt gemaakt aan de leeskwaliteit van de tekst,deze kan persoonlijk worden aangepast.Een volgende generatie E-readers zal ongetwijfeld hier een groei in doormaken.
  Een nadeel vind ik,dat het opladen uiteraard alleen via de computer kan gebeuren,ben je b.v. in de middel of nergens,ben je snel klaar met de mogelijkheden,dus daar mag nog wat op verzonnen worden.En nu nog de tijd reserveren om met dit alles veel te oefenen,want dat is wel nodig.
  gelukkig beleef ik de tijd van leven anders:en ga ervan uit heel veel digitale veranderingen mee te maken.Alleen of alles toegepast zal worden wanneer ik 88 jr. zal zijn,is nog maar de vraag.Ben dan wel een begrijpende grootouder,die weet waar jeugd het over heeft[hoop ik!]
  Gisterenavond bij de wereld draaid door een presentatie gezien van de nieuwste Apple,veel mooi staat ons daar nog te wachten!
  Gazeuse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar een GoGear is geen E-reader, Engelien. Een E-reader is echt als digitaal boek bedoeld. En het leescomfort is niet te vergelijken met dat van een MP3 of MP4 speler, hoor.
  Ik denk echt dat dit in de toekomst het gewone boek gaat vervangen. Het gaat hier natuurlijk voornamelijk over zakelijk gebruik.Maar ook voor "gewone mensen" zal het E-book de toekomst worden.Je neemt de geschreven brief als voorbeeld. Die is echt in geen velden of wegen meer te bekennen, hooguit bij een paar particuliere schrijvers. En zo zal het fysieke boek ook nog wel blijven bestaan, bij liefhebbers.
  En nou geloof ik echt wel dat jij erg jong van hart bent hoor Engelien. Maar zelfs dat zal niet voorkomen dat jij toch ook niet een geheel gedigitaliseerde wereld zal meemaken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. en zo ontstaat dus simpele verwarring:de GoGaer is mijn ,,Muziek,, genoegen,met toebehoren zoals genoemd,maar daar was het onderwerp niet over!
  mijn iRiverStory eReader is dat dus wel!
  Harry Mulisch staat er inmiddels op met ,,De Ontdekking van de Hemel,, ,ruim 600 pagina s te gaan,en dat in zo n plat doosje.
  met smart wacht ik op meerdere titels,die ik boeiend vind.
  Niemand zal ooit de gehele digitale verandering kunnen meemaken,daar deze doorlopend vernieuwd.Maar wat zich nu aanbied vind ik al heel mooi!
  gelukkig ken ik toch behoorlijk wat mensen,die uit liefde voor het handgeschrevene,veelvuldige briefwisselingen onderhouden,vind ik prachtig om te zien.
  Gazeuse

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een verhelderende discussie,Janny!
  Ik overweeg de aanschaf van een Sony Reader Pocket PRS 350
  Kost nu € 179 bij o.a. Bol.com
  wat vind jij daarvan???

  ik koop er dan wel een oplader bij ! Anders loop ik toch weer vast in de woestijn.

  BeantwoordenVerwijderen