anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadinsdag 21 augustus 2012

boek henk helmantel...

Een tijdje geleden kocht ik bij De Potstal in Valburg een boek over het werk van Henk Helmantel (overigens kocht ik ook de kan van zilvertin op de eerste foto).
Ik ben een groot bewonderaar van Henk Helmantel.
Het boek is een uitgave uit 2007 en is uitgegeven bij zijn jubileum als kunstschilder. Het was nu behoorlijk afgeprijsd. Kijk, dat is leuk natuurlijk, al staat zijn meest recente werk er niet in. Maar het boek biedt een overzicht van een deel van Helmantels werk en laat zien waar zijn inspiratie vandaan komt.
Henk Helmantel woont in een herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij in Noord Groningen. Daar heeft hij tevens een grote expositieruimte voor de vaste collectie van zijn eigen werk.
Van 1961 tot 1965 bezocht Henk Helmantel de kunstakademie Minerva in Groningen. Hij kwam daar in een volstrekt andere wereld terecht dan waaraan hij gewend was. Zijn gereformeerde achtergrond was voor hem belangrijk, in tegenstelling tot zijn studiegenoten, die veelal van het geloof waren vervreemd. Bovendien had hij een voorliefde voor de oude schilderkunst. Doch veel leraren en leerlingen van de toenmalige akademie hadden een voorliefde voor een nieuwe stijl. Henk Helmantel bleef zijn stijl echter trouw.
Tegenwoordig schildert hij voornamelijk kerkinterieurs en stillevens. En deze laatsten vind ik echt prachtig. De helderheid en de precisie waarmee hij schildert zijn fenomenaal.
Hij is intussen een zeer bekend en gerespecteerd kunstenaar geworden. Zijn werk vindt nationaal en internationaal grote waardering. Hij heeft inmiddels tentoonstellingen gehad in Taiwan, in de USA, in Duitsland, Tsechië, Maleisië, Engeland, Frankrijk en Indonesië en in Nederland uiteraard.
Ik zag zijn werk ooit op een tentoonstelling in het Singermuseum in Laren en was vanaf die dag fan.
En ik ben nog steeds van plan om zijn atelier in Westeremden te bezoeken. Je kunt hier nl. genieten van de prachtige Weem, de tuinen er omheen, de oude Andreaskerk en het tentoongestelde werk uit eigen collectie.
Een citaat: "Een collectie van schilderijen die gemaakt zijn door een schilder die nog steeds gelooft in de schoonheid als een wezenlijk doel van zijn arbeid met penseel, paletmes en olieverf."
Jullie begrijpen dus wel dat ik blij ben met het boek en dat ik er regelmatig in blader en lees en geniet van de prachtige foto's van zijn kunstwerken.

19 opmerkingen:

 1. Mooie aanwinsten Janny, het boek kende ik nog niet. De cover ziet er veelbelovend uit. Je tincollectie vind ik ook mooi. Nooit een fan geweest van tin, maar begin het steeds leuker te vinden omdat je het zo prachtig kunt combineren met de sobere grijze interieurtinten van nu. Onlangs nog een paar prachtige schalen en kannen uit Frankijk meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien vind je het werk van Mark Haagmans ook mooi. Ik in ieder geval wel :-)
  www.markhaagmans.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker Inge, dat vind ik ook mooi. Maar de soberheid en de transparantie van Helmantel toch nét iets mooier, eerlijk gezegd.
   Janny

   Verwijderen
 3. Nooit eerder had ik van Henk Helmantel gehoord, maar nu dus wel dankzij jou.
  Tin, ach ja, alles komt terug hè.

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind schilderijen waarvan je kunt zien wat ze betekenen echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Janny, een bezoek aan zijn Wheem in Westeremden is de moeite meer dan waard! Grote kans dat je hem wel aan het werk ziet, hij werkt hele dagen in zijn atelier...
  Leuk dat je het boek afgeprijsd kon kopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Janny als je naar Westeremden gaat moet je dat echt op een mooie zomerse dag doen. Er is een heerlijke tuin bij zijn prachtige huis waar je dan kunt zitten nagenieten van zijn schilderijen. De naastgelegen kerk kun je ook bezoeken, die staat ook op één van zijn schilderijen. Westeremden kun je goed combineren met museum Møhlman in Appingedam (ook een echte aanrader).
  In Kampen en op Schokland zijn op dit moment ook tentoonstellingen.
  Veel plezier met het boek.
  Lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit boek zou wat voor mijn broer geweest zijn. Hij was zelf kunstschilder (en zwaar reumapatiënt waardoor hij aan bed gekluisterd was). Zijn favorieten waren Helmantel en Jopie Huisman. Helaas, hij is er niet meer. Veel plezier met dit prachtboek.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Janny,Westeremden is zeker de moeite waard.Zowel binnen als buiten is er zoveel te genieten en je komt,,opgeladen,,weer thuis.
  Kies een droge dag uit want de tuin en de omgeving zijn zo mooi.Groet,Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Anneke, leuk dat je op mijn blog reageert. Welkom. Heb je ook een eigen blog?
   Janny

   Verwijderen
 9. Dag Janny, wat een leuke, eerlijke reactie over een van Nederlands grootste hedendaagse kunstenaars. Ook ik ben een groot fan van hem, en was vorige week nog in Westeremden. Het is goed te vernemen dat vele kunstliefhebbers gelijk gestemd zijn over deze begenadigde kunstenaar.
  Heb een hele fijne dag.

  Corneel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Corneel,
   welkom op mijn blog. Dank voor je leuke reactie.
   Janny

   Verwijderen
 10. Hoi Janny,
  schitterend he, Henk Helmantel. De EO heeft vorig jaar een hele mooie documentaire over hem uitgezonden...
  Wanneer je Henk mooi vindt, zal je Eric de Vree ook waarderen....
  Groeten,Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Ria, welkom op JannysBlog.
  Ik kende Eric de Vree niet. Ik heb hem even gegoogeld en inderdaad: wat een mooie stillevens ook. Weer anders, maar ook prachtig. Ik vond zijn snoepgoed erg komisch, eerlijk gezegd.
  Dank voor de tip. Ik ga me er eens goed in verdiepen.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 12. over fijnschilders gesproken:
  kijk eens naar het werk van de magisch realistische schilder Huub Milder.

  Gazeuse

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zulke boeken zijn zo fijn om te hebben. Schoonheid is zo'n inspiratiebron. Omdat je zelf schildert zul je er nog meer in zien.
  Geniet ervan!
  Groeten,
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig die boek.....Ik vind henk helmantel ook erg mooi.
  Ik heb eens een documentaire gezien op de t.v. en die werd helemaal bij hem thuis opgenomen....Een prachtige sobere man en een beetje introvert maar een ware kunstenaar en bezeten van zijn schilderskunst !!!.Zijn tuin die is ook opengesteld voor bezoekers en is zeker de moeite waard.
  Ik wens je nog een hele fijne weekend en een warme groet..ELLY

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lijkt me een mooi boek inderdaad...! Eenvoud en nostalgie! Mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. in de utrechtse domkerk staat nu zijn portret van Sweelinck - ter ere van het Oude Muziek Festival dat o.a. Sweelinck als thema heeft. prachtig portret!

  BeantwoordenVerwijderen