anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadinsdag 12 juni 2012

blogbeleid...

Hebben jullie dat nu ook? Zo'n steeds maar aangroeiende lijst van blogs die je leest?
Van de week schoonde ik mijn blogbestand weer eens een keer op.  Want op één of andere manier staan er na een tijd vaak lange lijsten met opgeslagen blogs onder mijn favorieten:-)
Ik lees diverse blogs. Heel uiteenlopende blogs ook. Over diverse onderwerpen, in verschillende stijlen en vanuit uiteenlopende overtuigingen geschreven. In elk blog vind ik klaarblijkelijk iets dat me aanspreekt en me bij de eerste kennismaking deed besluiten ze op mijn bloglijst te plaatsen. Ik heb  hierin categorieën aangemaakt, zodat ik naar stemming of  behoefte van dat moment kan zoeken. 
Ik ben in veel gevallen geen volger, maar heb zo wel een lijst die ik regelmatig inkijk.
Zoals ik eerder schreef schoonde ik het bestand wat op. Al doende scande ik elk blog op zijn inhoud en wat mij er in aansprak. Bij sommigen was dat heel duidelijk: die volg ik al jaren en boeien me nog steeds. Bij enkele anderen moest ik me afvragen waarom ik die ook alweer volg. En weer anderen zijn in de loop der tijd  van inhoud of opzet veranderd en spreken me niet meer aan.
Ik lees graag blogs die gaan over "het leven" (al klinkt dit nu wel heel zwaar). Een blog met diepgang, zeg maar. Ik lees graag over ons bestaan en  al zijn wonderbaarlijkheden. Een aantal blogs voldoet vanaf het begin hieraan en die blijven zeker en vast op mijn lijst. Maar sommige blogs zijn in de loop der tijd van richting veranderd. Een richting die me lang niet altijd meer aanspreekt. Blogs bijvoorbeeld die uitsluitend nog over eigen kroost gaan,  of die enkel verhalen brengen en me geen inspiratie meer geven schrapte ik.
Ook blogs over wonen horen bij mijn favorieten.  Interieur is een hobby waar ik graag over lees, maar dan wel in kwalitatieve blogs. Ik schrapte de blogs die uitsluitend dingen brengen als Kringloop-aankopen  etc. en ook logs vol krullen en  bloemen moesten wijken. De mooie woonblogs met onderwerpen die me aanspreken bleven vanzelfsprekend.
En zo lees ik ook enkele  blogs op het gebied van handvaardigheden, schilderen, koken, tuinieren, etc. Ook hier gingen de blogs met alléén maar haak- en/of borduurwerkjes of alléén potjes met planten de digitale deur uit.  De meer gevarieerde blogs met verschillende vaardigheden en informatie bleven op de lijst.
Na zo'n uurtje stug doorwerken was er weer een mooie, interessante lijst ontstaan.  De gedachte kwam bij me op dat je eigenlijk zo'n samenstelling van blogs zou moeten maken dat er een persoonlijk magazine uit zou kunnen ontstaan. Een mix van onderwerpen, stijlen en feiten die je aanspreekt. Ik denk dat het voor mij een mix zou moeten zijn van het NRC, Psychologie, Seasons, Foodies en WLS.

Hoe zit het met jouw "blogbeleid" en wat zou een ideale mix voor jou zijn?

12 opmerkingen:

 1. Ik houd van blogs die nieuws brengen, en wat dieper gaan.
  Geen recepten, en geen eindeloze reeksen foto's van hun huisdieren en kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou ook wel gaan voor jouw mix, weet alleen niet zo snel wat WLS is. Ik zou daar nog een runnerstijdschrift aan toevoegen. Dat had ik een jaar geleden ook niet bedacht, maar een mens blijft zich ontwikkelen, nietwaar?

  Ik vind het leuk als blogs positief zijn, iets nieuws brengen en wat dieper gaan. Altijd hetzelfde en altijd negatief gezeur (onder het mom van kritisch of humoristisch sarcastisch) houd ik niet vol om te volgen en te lezen.

  Wat ik ook nog heb, is dat ik blogs bezoek en reacties achterlaat, omdat ik de blogger erachter ken en aardig vind, terwijl ik het blog niet meer zo leuk vind. Wat doe jij daarmee?
  Ik voel me dan toch schuldig als ik die blogs van mijn lijst 'gooi'.

  Regelmatig opschonen en beleid bepalen is wel nuttig, net als abonnementen van kranten tijdschriften af en toe kritisch schonen en/of opzeggen.

  Wat ik wel bijzonder vind is dat ik een aantal blogs die ik al jaren volg, nog steeds het boeiendst vind, dat zijn met name de blogs van mensen in het buitenland (emigranten, zoals opennaarfrankrijk) en inspirerende blogs, zoals earthmama101.com.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Roelien: WLS = Wonen Landelijke Stijl.
   Ik vind het net als jij lastig een blog te verwijderen van mijn favorietenlijst omdat ik de blogger sympathiek vind. Maar dan gebeurt het dus dat je een oneindig lange lijst met blogs verzamelt waar je eigenlijk geen interesse (meer) in hebt. Dus dan toch maar af en toe cleanen, die handel:-)

   Verwijderen
 3. Ik lees eigenlijk van alles en nog wat. Soms breien mensen, maar komt er ineens een geweldig recept uit de bus....lekker!
  Ik merk dat ik ook meer over de kinderen blog dan voorheen over ons huis en biologisch koken. Huis en bio is nu meer routine geworden, kinderen worden nooit routine, dus daar zal het wel aan liggen.
  Brengt me op een mooi idee wat eerdere concepten ook eens te publiceren....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je dit helder verwoord Janny, en wat leuk gevonden je persoonlijk blogmix ! Zelf heb ik een sterke voorkeur voor interieurblogs, ik heb niets met de familie-konijn-cavia en kook blogs. Zonde van mijn tijd. Reis, mode en architectuurblogs hebben ook mijn interesse, en natuurlijk ben ik fan van jou blog, altijd gevarieerd, prikkelend, to the point, en goed geschreven.

  (Time Magazine publiceert elk jaar een lijst met de beste blogs wereldwijd, inclusief een lijst met blogs "we could do without" ) .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn om jouw verhaal te lezen Janny! Het maakt dat ik zelf ook weer even wakkergeschud word over dit onderwerp... ;)! En.. het blijft inderdaad een lastig iets! Ik heb wel gemerkt, dat ik in de loop van de tijd zelf ook anders ben gaan bloggen dan in het begin. Dus zullen er ongetwijfeld mensen zijn, die mij eerst volgende en nu niet meer... ach, geen probleem hoor! De blogs die ik nu volg vind ook ik inderdaad meer dan genoeg (ietsje te veel nog!) Maar met de meeste bloggers bouw je toch een band op, en ik zou het jammer vinden ze te missen. Nieuwe blogs hoeven er voor mij niet meer echt bij.. Blogs alleen over kinderen lees ik liever niet, al is een aardige anekdote op z'n tijd best aardig. Blogs over alleen maar breien, alleen maar quilten, alleen maar borduren lees ik vaak wel maar wordt snel saai.. Een leuke mix is mijn favoriet: lekkers, leuke dingen maken, tuinen, verhalen, bewust leven, gemixt met een vleugje dagelijks leven...
  Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb alle blogs die ik volg in 'netvibes.com' staan en dan zie ik waar nieuwe logjes geplaatst zijn. Daarin heb ik in september (toen ik met mijn eigen domein begon) flink opgeschoont. Ik reageer niet op ieder logje dat anderen schrijven alleen als het me interesseert. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelf vind ik veel dingen leuk, dus ik lees graag van alles wat. De blogs waar die mix al in zit hebben mijn voorkeur. Natuurlijk volg ik de Zwedenblogs ook, maar dat is meer (foto's) kijken en bij een enkele reageren.
  Het is leuk als je onverwachts op een heel verrassend blog komt wat je erg aanspreekt. Er zijn ook blogs die ik verwijder uit mijn lijst en van mijn blogrol. De laatste tijd werkte dat trouwens niet goed bij Blogger, weggegooide komen spontaan terug :(, dus binnenkort maar weer eens kijken.
  Fijne dag, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Veel herkenning in het bovenstaande. Ik haak soms af bij onvoldoende variatie of extreem veel taalfouten. Met koken, kunst en consuminderen heb ik niets en rommelmarkten boeien me evenmin.
  Het leven, de natuur, herinneringen, verhalen, emotie en spontaniteit zijn voor mij belangrijk.
  Inderdaad een dilemma wanneer je blogs van "bekenden" niet meer zo boeiend vindt.
  Een echt beleid heb ik dus niet, maar ik probeer het aantal onder de 70 te houden. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, echt waar? Zeventig? Daar kom ik lang niet aan! Het zou me ook te veel tijd kosten, denk ik.
   Janny

   Verwijderen
 9. Ik haal de helft van zeventig niet eens...Aan veel vaste bloggers ben ik gewend geraakt en ik zou ze niet meer willen missen. Wel ben ik bij een aantal blogs afgehaakt, omdat het alleen maar kommer-en-kwel- verhalen waren. Ik houd ook wel van diepgang, daar heb ik jou voor, Janny :-) en Roelien. Bij sommigen laat ik altijd een berichtje achter, bij anderen af en toe. Echt een systeem heb ik dus niet.
  Leuk onderwerp!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou dan houd ik er stevig rekening mee dat jij mijn blog gewipt zal hebben. Want bij mij vind je veel verhalen. Maar zulke dingen gebeuren. Ik schrijf soms persoonlijke verhalen maar liever fictie. Binnenkort komt er weer een blog over een favoriete schrijver maar dat is niet een alledaagse. Zo gaat dat op en neer en wie het lezen wil is welkom. Zelf heb ik geen strak beleid. Iemand die bij mij reageert kan altijd een reactie terug verwachten en ik maak me er nooit met een Jantje van Leiden vanaf. Ik geloof dat ik meer naar de persoon achter de blog kijk dan naar de blog zelf. Mensen met wie een goed contact heb, laat ik niet vallen, wat voor soort blog ze ook hebben. Zo ongeveer.

  BeantwoordenVerwijderen