Wat een zaligheid,
onafgebroken mooi weer.
Ik merk dat ik na alle moeilijke weken hiervoor, weer veel energie terug heb gekregen.
Inmiddels heb ik ook een kruiden/groente tuintje aangelegd. Héél bescheiden, hoor, maar ik heb er veel plezier in. De slasoorten (gewone sla en lollo rosso), de rucola en alle kruiden groeien goed.
Er staat aan kruiden: peterselie, selderij, maggiplant, knoflook, salie in twee soorten, marjolein en citroenmelisse. Naast dit tuintje heb ik grote potten met chocolademunt, gembermunt, appelmunt, laurier, rozemarijn, tijm, citroenverbena en basilicum staan.
Ik kon dit weekend sommige kruiden al in de voorgerechten en toetjes verwerken. Ook waren de grote kannen munt-citroenwater een succes met het warme weer en leuk om te zien bovendien.
Ik merk dat ik na alle moeilijke weken hiervoor, weer veel energie terug heb gekregen.
Inmiddels heb ik ook een kruiden/groente tuintje aangelegd. Héél bescheiden, hoor, maar ik heb er veel plezier in. De slasoorten (gewone sla en lollo rosso), de rucola en alle kruiden groeien goed.
Er staat aan kruiden: peterselie, selderij, maggiplant, knoflook, salie in twee soorten, marjolein en citroenmelisse. Naast dit tuintje heb ik grote potten met chocolademunt, gembermunt, appelmunt, laurier, rozemarijn, tijm, citroenverbena en basilicum staan.
Ik kon dit weekend sommige kruiden al in de voorgerechten en toetjes verwerken. Ook waren de grote kannen munt-citroenwater een succes met het warme weer en leuk om te zien bovendien.
Ik kocht ooit abrikozen-vlierbloesemjam van de Mariënwaerdt. Die was heerlijk en ik wilde ook zoiets maken. Ik ben op zoek gegaan en vond een goed recept in een oude Landleven.
Mijn eigen vlier kreeg
verleden jaar rare verschijnselen. Die snoeiden we helemaal terug en dit jaar
zijn er dus geen vlierbloesems van eigen bodem. Maar niet getreurd: dichtbij
staan vlieren in overvloed in bloei. Ik plukte daar dus een aantal schermen van
en verwerkte ze in een heerlijk frisse abrikozenjam. Die maakte ik met
gedroogde abrikozen, omdat die wat geconcentreerder zijn en dus meer smaak
hebben. Ik geef je het recept zoals het gepubliceerd is, maar ik heb zelf de helft van alles genomen. Ik wilde niet teveel jam ineens.
Voor 6 á 7 potjes
heb je nodig:
750 gr. gedroogde abrikozen
750 gr. gedroogde abrikozen
1 flinke kom
vlierbloemetjes
500 gr. geleisuiker
(2:1)
Van de vlier pluk
je alleen die bloemetjes die heel erg rijp zijn en er eigenlijk bijna afvallen (alleen schone
bloemetjes plukken, dus niet langs de weg!)
Haal voorzichtig de bloemetjes van de schermen en doe ze in een kom. De abrikozen snijd
je in stukjes en laat je een nacht weken in een schaal met water. Weeg daarna de
abrikozen inclusief het weekwater en bereken hoeveel geleisuiker je nodig hebt.
Het moet 500 gram geleisuiker zijn op 1 kilo abrikozengewicht. Breng de abrikozen
met het water aan de kook en laat ongeveer vijf minuutjes doorkoken. Pureer de
abrikozen grofweg (of fijner als je dat lekkerder vindt) en voeg de geleisuiker toe, roer alles goed
en kook het nog een paar minuten door. Voeg de vlierbloemetjes
toe, roer nogmaals goed en laat de jam niet meer koken.
Vul de (met soda
schoongemaakte) potjes met de jam, veeg eventueel gemorste jam meteen weg en
draai de deksels erop.
Laat de potjes
afkoelen op het aanrecht.
Doe er daarna een
etiket op met de naam en de datum.
De jam is in ieder
geval één jaar houdbaar.
En jullie? Worden jullie ook zo energiek van dit mooie weer?
En jullie? Worden jullie ook zo energiek van dit mooie weer?
Ja, ik voel me er heerlijk door.
BeantwoordenVerwijderenHet is fantastisch wat je allemaal schrijft, ik begrijp zo goed hoeveel plezier dit geeft.
Ik heb ook al weer jam gemaakt, zó lekker!
BeantwoordenVerwijderenOh wat lijkt me dit een heerlijk recept, dat wil ik graag gaan uitproberen. Dank je wel, altijd welkom dit soort toppers!!
BeantwoordenVerwijderendit lijkt me een erg lekker receptje! liefs, @nne
BeantwoordenVerwijderenEn dat noem je dan een "bescheiden moestuintje"?
BeantwoordenVerwijderenJe bent weer zeer voortvarend te werk gegaan. Met slecht weer smaken je zelfgemaakte jams vast nóg lekkerder :-)
Fijn om te lezen dat je weer in de lift zit. Liefs,
Ja, het is heerlijk dit weer. Al wordt het al snel weer veel minder.
BeantwoordenVerwijderenGeweldig hé dit zonnige warme weer.
BeantwoordenVerwijderenWij komen net weer terug van een B&B weekendje in België waar we zelfgemaakte jamrecepten van onze gastvrouw konden proeven. Overheerlijke abrikozen en pruimenjam op ovenverse broodjes! Mmmm!
ik ben een absolute vlierfan. heb net vlierbloesemlimonade gemaakt. jouw jamrecept ziet er wel heel aanlokkelijk uit. even kijken of ik tijd heb dit weekend ...
BeantwoordenVerwijderen