anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazondag 25 maart 2012

afweging...

Recessie. Crisis. Bezuinigingen.
We staan ermee op en we gaan ermee naar bed. Daarbij ijverig geholpen door de heren en dames van de pers. Kranten, tijdschriften, radio, televisie bombarderen ons met fatalistische scenario's. Het krantje bij je zaterdagse en/of zondagse ontbijt is allang geen genoegen meer.
Van dichtbij zie ik hoe ook de gemeentelijke politiek worstelt met de door Den Haag opgelegde bezuinigingen. De vraagstukken die voorbij komen, raken aan de persoonlijke leefsfeer van burgers en dat is geen pretje. De beslissingen die genomen moeten worden zijn vaak pijnlijk en soms zelfs absurd. Er moeten appels met peren worden vergeleken, vaste waarden worden (her-)overwogen, voorzieningen worden afgebouwd.
Een vaak moeizaam en pijnlijk proces, dat geen mens onberoerd laat. Kies je voor het één, dan gaat het ten koste van iets anders.
Details zal ik jullie besparen, daar is het hier geen plek voor.
Maar als er bijvoorbeeld gekozen moet worden voor of tegen behoud van alle bibliotheken in de dorpen binnen onze gemeente, dan is dat een zware keuze. Als eerste ben je dan geneigd te zeggen dat dit uitermate belangrijk is voor kinderen en ouderen en dat deze voorzieningen nodig zijn en allemaal in stand moeten worden gehouden. Maar in deze tijd waar de meeste mensen vervoer hebben is het bijvoorbeeld voor te stellen dat je wat verder van zo'n voorziening zit. En voor het groepje mensen dat geen vervoer heeft zou je een andere oplossing kunnen bedenken.
Dit soort afwegingen moet er dagelijks gemaakt worden. Kiest men voor het één, dan moet er gekort worden op het ander. Met het gevolg dat díe betrokkenen weer pijnlijk worden getroffen. Want natuurlijk wil iedereen álles in stand houden.
Je zou willen dat het niet nodig was, maar feit blijft dat er, hoe dan ook, offers gebracht moeten worden. Er zijn zoveel mensen, verenigingen, ondernemers, clubs die allemaal hun belang hebben. Om te beslissen wát afgeschaft moet worden of waar zwaar op gekort moet worden, is een hels karwei.
Om me heen hoor ik mensen dan vaak roepen dat er op de verkeerde plekken wordt bezuinigd en om eerlijk te zijn riep ik dat vroeger ook wel eens. En landelijk gezien mag dat wellicht ook zo zijn. Maar nu ik zie hoe moeilijk het is om in kleiner verband (als binnen een gemeente dus) voorzieningen in stand te houden is mijn mening drastisch gewijzigd.
Ja, we zitten in een economisch slecht tij. En ja.. dat gaat offers kosten.
Maar hoe je politieke petje ook staat... ik hoop dat het geroep aan de zijlijn iets beter is onderbouwd dan bij de twee mannen die ik van de week, op een terras, met elkaar hoorde praten over politiek. Daar kwam de naam Wilders erg vaak voorbij als oplossing voor alle mogelijke problemen.
En tja... zeg nou zelf!

15 opmerkingen:

 1. ja, het is altijd moeilijk om een stapje terug te treden. we hebben wel erg vette jaren gehad. je hoopt dan wel dat de publieke zaak door wijze en integere mensen gediend wordt die bij hun keuzes echt het publiek belang van alle inwoners, ongeacht politieke, levensbeschouwelijke, etnische achtergrond en ongeacht leeftijd, ter harte nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De crux zit hem precies in wat L'heurebleue zo treffend schrijft: integer en onafhankelijk. En wie is dat nu wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben het nog steeds ontzettend goed in dit land, ondanks de bezuinigingen die nog gaan komen. Maar dat schijnen we voor het gemak vaak maar even te vergeten. Ik ben blij dat ik dat soort beslissingen niet hoef te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien is mijn mening een beetje kort door de bocht,maar ik erger me groen en geel aan het feit dat we zo ontzettend moeten bezuinigen terwijl de overheid er steeds maar weer een potje van maakt. De Betuwe lijn, de Noord/Zuidlijn, JSF, de geldverslindende ICT projecten bij de overheid, het ondoorzichtige declaratiestelsel in de gezondheidszorg etc.
  Het geld wordt over de balk gesmeten en de burger draait er voor op. Nederland is notabene een van de rijkste landen ter wereld ( nr. 9 in de ranglijst), dus laten we gewoon verstandig en verantwoord met ons geld om gaan dan zijn al die absurde bezuiningen helemaal niet nodig.

  O ja, met Wilders heb ik overigens helemaal niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja Hennie, ik begrijp wat je schrijft. Maar daar hebben de gemeenten weinig aan.
  Zij moeten het doen met veel minder geld uit Den Haag. Daar hebben ze geen enkele invloed op. Nog afgezien van het feit dat veel rijkstaken overgeheveld zijn naar gemeentelijk niveau. Zonder compensatie!
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, in heel Europa zijn de vette jaren voorbij. Ik heb van dichtbij het Griekse "debâcle" meegemaakt ... wij hebben er immers jaren gewerkt én de toestand zien afglijden door corruptie en foute beslissingen. Maar ook in België gaat het geen haar beter. Wanneer je de resultaten leest van de Dexia-commissie én de arrogantie van sommige bankiers gaan je haren recht omhoog! Het is bovendien revolterend wanneer je ziet hoe de "kleine man/vrouw" moet bezuinigen, terwijl sommigen die boven ons hoofd beslissen miljoenenbonussen opstrijken. Groetjes, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben verheugd te constateren dat het met de PVV bergafwaarts lijkt te gaan. Zo langzamerhand lijkt tot de meeste mensen door te dringen, dat Wilders vooral heel veel roept, maar niets voor elkaar krijgt. Hopelijk duurt het niet lang meer, voordat de twee mannen op het terras dat ook eindelijk doorkrijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb laatst een artikel gelezen over de algehele crisis in heel Europa. Vreemd om te ontdekken dat het in Duitsland dus heel erg blijkt mee te vallen... Daar denk ik weleens over na... Gek...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben het helemaal eens met Room Seventeen, er wordt gefraudeerd bij het leven, geld over de balk gesmeten door ambtenaren voor gloednieuwe huisvesting, het ene spuuglelijke monster na het andere, en dan moet de burger bezuinigen! Ik ben er pisnijdig over.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat me erg opvalt is dat landelijke en regionale politiek over één kam wordt geschoren.
  Maar daar zit wel een groot verschil in.
  Een gemeenteraad in dorpen als de onze heeft het momenteel extra zwaar doordat landelijke tekorten worden afgewenteld op de gemeenten.
  Er worden in gemeenten als de onze geen bonussen gegeven of topsalarissen verdiend, in tegendeel. Er werken juist veel mensen vrijwillig of tegen een kleine vergoeding aan het welzijn van de gemeente. Er zijn geen grote gebouwen waarin tig ambtenaren zitten.
  De gemeenten zijn evenzeer gefrustreerd door de steeds verdergaande kortingen van het Rijk.
  Dát was de strekking van het verhaal.
  Waarschijnlijk niet duidelijk. Of de frustratie van mijn lezers is zo groot dat ze dit verschil vergeten:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja, en "ze" hadden ook nog graag 26 miljoen euro uitgegeven voor een eventueel mogelijk en dus lang niet zeker project voor de Olympische Spelen. Daar word ik nou waarachtig verdrietig van. Ik moet toegeven dat Wilders originele namen en woorden voor problemen bedenkt, maar dat is het enige positieve wat ik van die freak kan verzinnen. Doodzwijgen die gast!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Is het niet zo dat als het in het land bezuinigt moet worden dat dan de gemeentes eerst worden aangepakt ?
  Ik weet het niet hoor maar dat denk ik dan ...
  Als je kijkt hoeveel geld er naar Griekenland is gegaan (wat we kwijt zijn)en precies nu moeten we overal bezuinigen ,of is dat toeval ?
  Ja zo denken wij gewone burgers dan natuurlijk he?
  Ik weet echt niet hoe het echt in elkaar steekt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oef, dat is een heel onverwacht plot aan het eind van dit stukje.
  Bezuinigen voelt voor velen altijd verkeerd, konden we het maar als een uitdaging zien en niet als iets waarvan we onze medemensen de schuld geven.
  Ik zie er een uitdaging in en juist de afgelopen maanden zijn er steeds meer mensen om me heen met wie ik boeken uitwissel i.p.v. dat ik ze koop. Zó leuk is dat en we hebben gesprekken met elkaar over die boeken, dan voel ik me erg bevoorrecht om zo met mijn buren te kunnen omgaan.
  Maar dat bibliotheken gaan verdwijnen blijft heel akelig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Janny, Wilders is natuurlijk DE oplossing, dat kan niet ontkend worden. Als hij en zijn trawanten vandaag de politiek verlaten en gewoon anoniem een baan nemen, dan wordt Nederland weer een stuk socialer en de kamer een stuk inhoudelijker.

  En ja, als je dicht bij het probleem komt dan is het moeilijk keuzes maken. Alleen denk ik dat in de top de keuzes wat al te makkelijk op de onderkant van de samenleving worden geprojecteerd. Maar dat is erg persoonlijk wellicht.

  BeantwoordenVerwijderen