Hoe gaan we het ouder worden aanpakken in de eenentwintigste eeuw?
In haar ironisch bedoelde boekje “Laat me niet alleen” geeft Renate Dorrestein een grappige zelfhulpcursus inclusief de antwoorden. (“Hebben we hier een probleem? Nee, we hebben een uitdaging!)
Maar als je de cijfers bekijkt is er best reden om bezorgd te zijn. Voorspeld is dat er in 2050 vier miljoen 65-plussers zijn. Dat zijn zes niet-werkenden op elke tien werkenden. En dan zijn er van die vier miljoen ouderen ook nog 1,3 miljoen hoogbejaard, dus 80 jaar of ouder.
Dus ja… hoe gaan we dat aanpakken? Want wat nu al enigszins zichtbaar wordt is dat de solidariteit van jongeren met ouderen onder druk komt te staan.
Nu blijven we tegenwoordig gelukkig langer vitaal en gezond dan de generaties vóór ons. We blijven langer werken, hebben een gezondere leefstijl en zijn mondiger dan onze voorouders.
Maar toch: ouderdom gaat vaak ook gepaard met eenzaamheid, afhankelijkheid en financiële terugval. Want niet elke bejaarde hoort tot die vitale seniorengroep die ons in de media wordt voorgespiegeld. Van die slanke, gebruinde, goed in hun haar zittende eigenaren van tweede huizen in Spanje met een flink aandelenpakket achter de hand. Want dat heeft met de werkelijkheid weinig te maken. De overvolle bejaardenhuizen laten een heel andere seniorengroep zien!
Geld en achtergrond maakt ook veel verschil overigens: kijk maar eens naar de mensen in particuliere bejaardenhuizen versus de bewoners van talloze bejaardenhuizen met kleine kamertjes en etenslucht in alle gangen.
Het best kunnen we dus met een goed gevulde beurs oud worden:-)
In onze gemeente staan er heel wat bejaardenhuizen. Wellicht dankzij de rustige en groene omgeving wonen er dus relatief veel senioren. Wij kunnen hier van dichtbij het verschil zien tussen diverse ouderen. Van de deftige mevrouw die elke ochtend in een grote Mercedes stapvoets naar de supermarkt rijdt tot de mevrouw die zielig ineengedoken in een rolstoel naar diezelfde supermarkt wordt gereden.
"Och” zei een vriendin in een jolige stemming "ze komen er allebei!"
Ja,ja.
Over de manier waarop moeten we het in de toekomst nog maar eens hebben!
Een heel actueel vraagstuk. Hier in Vlaanderen is het ouderenprobleem nog groter. Ziek zijn is hier al duur, maar een tehuis is bijna onbetaalbaar. Heel zorgelijk.
BeantwoordenVerwijderenHum tegen die tijd ben ik dus 99 Yak ik moet er niet aandenken.Ooit hebben we met een stel vrienden afgesproken dat we een groot huis kopen en dat we zelf de zorg in kopen. Ik denk dat onze generatie zelf het heft in handen neemt.Hoewel ik vaak denk eens als ik oud ben en er vraagt een verpleegster aan mij. Zullen we naar het toilet ? Dat ik dan antwoord . Ik hoef nog niet, ga jij maar alvast. Gek he daar kan ik me nu al op verheugen hahaahh. Maar zonder gekheid het gaat een probleem worden.. Dus ik denk dat we niet moeten afwachten maar idd de mogelijkheden eens grondig bekijken..... er zijnmogelijkheden genoeg denk ik......
BeantwoordenVerwijderenidd maakt geld op dat vlak een groot verschil en jammer genoeg hangt de levenskwaliteit daar wel mee samen als je zorg nodig hebt ... laten we hopen dat er wat redelijkheid en samenwerking komt tussen de mensen zodat iedereen een fijne oude dag heeft zoals hij/zij graag heeft en ook recht op heeft ...
BeantwoordenVerwijderenGeld stinkt niet, maar armoede wel. Geld maakt wel degelijk het veschil!
BeantwoordenVerwijderenIk vraag me altijd af als de politiek weer allerhande bezuinigingen aankodigt voor ouderen en zieken, of de politici geen moeders, ooms, of opa/oma hebben? Zien ze dan niet wat de gevolgen zijn in de thuiszorg? Het ene kabinet (Balkenende) breekt af wat een ander kabinet zorgvuldig heeft opgebouwd (Kok.) Weet je, ik word er weleens moedeloos van.
Maar we moeten gezamenlijk grijzer en wijzer worden!
Liefs,
Mirjam Kakelbont
Ik las vorige week, dat de eerste mens die 150 jaar wordt inmiddels is geboren.
BeantwoordenVerwijderenIn 2050 ben ik ook al een krasse tachtiger. Ik verheug me er helemaal niet op! Veel geld is inderdaad een pre, dat heb ik met mijn schoonmoeder ook gemerkt. Nog maar even niet aan denken ;)
BeantwoordenVerwijderenHet is duidelijk dat er een behoorlijk groot verschil zit tussen manieren waarop mensen hun oude dag slijten, Janny.
BeantwoordenVerwijderenEn dat het met geld een stuk makkelijker is ook. Net als mijn voorgangers zie ik ook niet naar uit. En 150 jaar worden? Ik moet er niet aan denken, zeg.
Dora
Ik vraag me af of er iets zal veranderen wanneer de babyboomers tegen de 70/80 worden? (De hippie/provo/kabouters etc generatie). Staan er straks Griekse en Spaanse jongeren aan onze bedden, omdat er in hun land geen werk is en bij ons geen mensen meer zijn voor de zorg?
BeantwoordenVerwijderenZitten wij ook in verzorgingshuizen? Zijn er nog wel verzorgingshuizen of worden we allemaal zgn. fijn oud in ons eigen huis? Ik heb een dove buurvrouw gehad. Ze was zo klein, oud,krom en helemaal alleen. Ik had zo met haar te doen.
Ik hoop niet dat het mijn voorland wordt. Ik hoop toch op een soort communeachtige verzorgingshuizen waar Janis Joplin wordt gedraaid. Het is niet zo dat de muren paars en olijfgroen hoeven te zijn, versierd met oranje macrame. ik snap niet dat ik het ooit mooi heb gevonden.
Ik heb een visioen van een kamer met witte muren, waarin ik nog steeds kleine kaartjes aan het beschilderen ben, waar mijn laptop in de buurt staat, ik heb er een vergrootglas aan gemonteerd.
En een paar keer per week komen we bij elkaar en luisteren naar the Stones en de Beatles en zien films over de tijd dat de verbeelding aan de macht was.
Oud en hulpbehoevend...ik zie er niet naar uit.
BeantwoordenVerwijderenHet leven is maar zo kort, wat een vreselijk idee om je laatste jaren tussen de spruitjes en urinelucht te slijten. Nu alvast maar krasloten kopen. Kan ik later misschien toch nog
comfortabel resideren in een senioren resort met
excellente zorg op maat.....
Ha Janny, in Huize Seventeen heerst nog veel bedrijvigheid.
BeantwoordenVerwijderenDe schoolvakanties beginnen hier pas eind deze week, dus ik zit voorlopig nog niet in het zonnige Zuiden :-)
Het is moeilijk om in de toekomst te kijken, maar dat het er niet gemakkelijker op wordt, is zeker.
BeantwoordenVerwijderen