anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 13 oktober 2010

escape...


Ik heb altijd interesse in huizen gehad.
Op de tv kijk ik graag naar mensen die een huis kopen in een geheel onbekend gebied.
Mijn grote favoriet is: Escape to the Country van de BBC .
Het wordt uitgezonden om kwart over zes 's avonds. Een beroerde tijd natuurlijk maar bij afwezigheid van Hubbie zit ik vaak wel met een bord op schoot me te vergapen aan de prachtige huizen op het Engelse platteland.
Het landschap zo prachtig en indrukwekkend, de huizen vaak zo traditioneel en met keukens die in verhouding 10:1 staan met de mijne!
Ik heb al heel lang een romantische liefde voor de Countryside.
En voor ouderwetse cottages met hoge plafonds, twee woonkamers, een officiële eetkamer en een enorme woonkeuken met natuurlijk een Aga. En dat alles in of bij een Shakespearedorpje met schattige winkeltjes, een tearoom en uiteraard een pub!
Maar behalve die schitterende landschappen, de pittoreske dorpjes, ongekend veel wandelmogelijkheden, gastvrije bevolking, en -last but not least- droge humor moet ik er eigenlijk niet aan denken om er te leven. Hoe zeer de Cotswolds met zijn golvende landschap, het schitterende Devon of Cornwall mij ook aan het hart liggen.
Ik verbleef lang geleden voor langere tijd in de Yorkshire Dales: wild, uitgestrekt, traditioneel en ontzagwekkend met zijn netwerk van gestapelde stenen muurtjes die dwars door het landschap lopen.
Werkelijk geweldig!
Ik logeerde in zo'n bovengenoemd dorpje waar iedereen iedereen kende. Waar haast elk weekend iets georganiseerd werd: de verkiezing van de grootste pompoen, van de mooiste tuin, van het liefste huisdier.
En de vele Fancy-Fairs met zelfgemaakte spullen als taarten en cakes, tafelkleden, theemutsen en tuinboeketten niet te vergeten.
Ik had onderdak bij mensen wiens huis Ivy Cottage heette!
In één van de laatste afleveringen van Escape to the Country zochten mensen een geïsoleerd liggend huis in Schotland. Ik heb zitten watertanden bij de prachtige plaatjes maar realiseerde me terdege dat de mooiste cottage niet opweegt tegen het Schotse klimaat, om nog maar niet te spreken van het eten en het links rijden!
Het wegdromen bij het zien van de mooie cottages heeft dan ook meer te maken met het feit dat ik graag eens zo’n huis zou herinrichten! Want het interieur van de huizen is vaak behoorlijk opvallend en druk. Elke kamer weer in een andere kleur geschilderd en ingericht met veel kleurige meubels.
Nu is dat geheel niet mijn smaak dus in gedachten zie ik zo'n huis vaak zoals ik het zelf zou inrichten: lichte matte kleuren op de muren, alle originele details behouden, glanzend hout, traditionele meubels in lichte kleuren. Ik zou het geweldig vinden een keer zo’n huis te restylen!
Maar ja: er wonen is weer geheel iets anders! Bovendien woon ik zelf best aardig ruraal en hoef ik niet zo nodig weg uit Nederland.
Voorlopig houd ik het dus maar gewoon bij genietend voor de televisie zitten!

14 opmerkingen:

 1. Ik vlieg over de regels en lees het nog een keer. Wat een heerlijk onderwerp!
  Ook echt mijn ding. Dit programma ken ik nog niet...ik ga zeker eens kijken.
  Gelukkig blijf je wel hier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal met je eens Janny. De huizen zijn prachtig alleen zijn de meeste cottages juist laag van plafond en dat geeft mij een heel benauwd gevoel. En ja, die inrichting.....helemaal mee eens :-)) Het programma is ook een van mijn favorieten en ja, ik een dan ook met het bord op schoot als ik alleen thuis ben....fijne avond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie gingen toch vaak naar Engeland? Eigenlijk nog steeds?
  Ja, heel romantisch he, die cottages. Wij hebben er in 1982 ooit een gehuurd voor drie weken. Dat was heel leuk alleen het weer werkte niet zo erg mee.
  Leuk om er weer eens over te lezen, Janny.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig Janny, Zuid Engeland is zo ontzettend mooi. Ik kijk zelf ook wel eens naar dit programma, maar vind de huizen vaak oubollig ingericht. M'n handen gaan er van jeuken ;-)
  Wat het wonen in een ander land betreft, ik zou best het best willen hoor...ben ooit eens een tijdlang in New England (VS) geweest en dat is typisch z'on plek waar ik me zou kunnen settelen.
  Groetjes Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi Janny, om bij weg te dromen. Ja Zuid Engeland schijnt een prachtig landschap te hebben, dat hoorde ik van mijn zus en man die afgelopen vakantie er zijn geweest. Ook geen best weer maar veel gezien en meegemaakt. Ook andere gedeeltes, ik ken Yorkshire Dales niet. Maar het lijkt me heerlijk om een tijdje er te zijn zoals jij. Was je daar alleen?
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Janny,
  De ruigheid van Schotland, de Engelse kust en dan in zo'n heerlijke cottage wonen, ik begrijp je helemaal. Ik hou wel van die gekke gekleurde tapijtjes en bonte meubels die er op staan. Ik ben verslaafd aan het tijdschrift Country Living, ben al veel droomhuizen daar in tegen gekomen, maar ook toen ik er woonde (in Engeland) (maar niet in zo'n cottage).
  Leuk dat je een tijd in Engeland was, want dan leer je het allemaal pas goed inside out kennen.
  Heerlijk sfeertje je verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen ik de bovenste foto zag staan, werd ik meteen verliefd, wat een pláátje. En je beschrijving maakt het er alleen maar mooier op! Schotland, daar zou ik best eens naar toe willen, maar ja, het weer...

  Wat leuk dat je zo van herinrichten houdt. Mijn vriendin richt altijd hele kamers in, als ze 's nachts eens niet kan slapen (misschien kunnen wij dat ook eens proberen, Janny). De titel vind ik overigens heel goed gekozen!
  Liefs Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Marlou:
  Heb niks met Engeland. Raar eiland en rare eilandbewoners. Ze houden niet eens van Europaenen. De plaatjes zijn wel leuk maar om te wonen lijkt me v reseijk.
  Hier kun je toch ook huizen inrichten?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Binnenkijken bij anderen is ontzettend leuk. Ik doe het o zo graag. Woonprogramma's sluiten daar goed op aan. Het programma dat jij noemt ken ik nog niet, dus... met bord op schoot voor de buis? Dat zal alleen lukken als ik een keertje alleen thuis ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind altijd dat die stelletjes zoveel geld hebben om te besteden. De huizen vind ik veel mooier en ruimer dan in Nederland. Prachtige tuinen. Het gebloemde toiletpapier zou ik op de koop toe nemen. ;)
  Ik ben ook een fan, je merkt het.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha,ha,ha, het lijkt wel of je bij ons om een hoekje hebt gekeken rond 18.15 's avonds! Wij zijn zelfs samen zo ver afgegleden dat we gezamelijk met het bord op schoot naar dit fantastische huizenprogramma kijken. Ik ben een echte BBC-freak en Jan doet graag meem behalve als het om hun kookprogramma's gaat, dan zitten we allebei zónder bord op schoot op onze eigen plek in huis naar verschillende programma's te kijken en ik dus wél naar Masterchef van de BBC. De Nederlandse programma's die daarvan afgeleid zijn vind ik meestal een erg slap aftreksel.
  Schotland heeft al heel lang geleden mijn hart veroverd en ik besef net als jij dat het toch iets heel anders is om er rond te rijden voor een bezichtiging dan er te wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind dit soort programma's ook heel erg leuk.
  Ik verheug me iedere keer weer op de inrichting. Hoe is het mogelijk denk ik vaak, knalrood, hardroze, het kan niet op. Ik heb vroeger veel in bed and breakfast' s gelogeerd. Dat was ook genieten van de inrichting en de bijzondere vrouwen die ze runnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kijk, dit zijn nu precies de huisjes waar ik ook van droom!!! Die Engelsen weten wel wat huizen bouwen is!! (ik ben alleen niet altijd echt gecharmeerd van de inrichting.... maar dat kan je altijd zelf nog onderhanden nemen! Toch?)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Janny
  Wat een leuk stukje over Engeland ,en ja hoor ik kijk ook heel vaak naar die programmas
  Ben er dol op
  We zijn ooit es in Brighton geweest ,was ook zo mooi ,kzou best nog wel es naar Engeland willen
  (ik heb dus veel stukjes van je gemist ,op de eenofandere manier krijg ik geen melding meer van nieuwe stukjes van de bloggers ,ik ga het nog inhalen .....
  Gr Amy

  BeantwoordenVerwijderen