anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkamaandag 4 oktober 2010

consu meer minder...

Na het regelmatig lezen van vele consuminderblogs word het tijd dat ik mijn gedachten eens laat gaan over mijn eigen consumindergedrag. Eigenlijk vertoon ik dat niet heel erg, tenminste als ik het vergelijk met de schrijvers van bovengenoemde blogs.
De juiste instelling is er wel. Ik smijt geen geld over de balk, ik hoef geen super teevee of luxe keukenapparatuur, gooi geen eten weg, geef niks om de nieuwste gadgets en weet wat mijn boodschappen kosten. Ik heb een hekel aan verspillen en winkel niet echt vaak.
Maar Hubbie en ik hebben allebei een goed inkomen en hoeven niet heel erg op de kleintjes te letten. Dat is een luxe positie…. jazeker. Er gaat hier dan ook best wat uit op het gebied van wonen, kleding, etentjes, uitjes, boeken, etc.
Eigenlijk houd ik me ook niet vaak met financiën bezig. In grote lijnen weet ik natuurlijk van de hoed en de rand, maar ik ben er niet echt door geboeid. Nu is economie Hubbie zijn vakgebied en hij heeft het ook thuis keurig geregeld.
(Nou, klaar is Kees, niks meer aan doen, zegt een vriendin van me in deze gevallen:-)
Ik heb geen opvoeding gehad waarin zuinigheid een grote rol speelde. Mijn ouders waren verre van rijk maar er was altijd wat bij de koffie en er stonden altijd bloemen in huis. Ook werden er toch geregeld nieuwe jurken voor ons gemaakt en werd er ook uitgebreid gekookt. Ze hadden een oranje Brabantiadoos waar het geld voor diverse uitgaven in werd bewaard. Ik heb nooit het idee gehad dat daar niet genoeg in zat.
Hoe mijn ouders dat voor elkaar kregen weet ik eigenlijk helemaal niet, er werden zeer zeker geen schulden gemaakt; daar rustte echt een taboe op. Lenen deed je niet volgens hun opvatting; ze hadden het moeilijk met onze eerste hypotheek als jonggetrouwd stel.

Het houd me op één of andere manier dus wel bezig, dat consuminderen.
Maar ik moet eerlijk bekennen dat het lezen over zelf zeep maken, wecken of het toilet doorspoelen met waswater me toch een onbehagelijk gevoel geven.
Er moeten vast andere, leukere manieren zijn om je consumptiepatroon naar beneden te brengen, neem ik aan.
Ik ga in de komende weken een lijst opstellen met maatregelen die bij onze manier van leven passen.
Als iemand leuke tips heeft: ik houd me aanbevolen.

17 opmerkingen:

 1. Consuminderen?
  tja ,ik probeer vaak de aanbiedingen in de gaten te houden ,ook een beetje voor de leuk eigenlijk
  Dan krijg je zoiets als :3halen 2betalen ,en dan haal ik dat dus 2x ofzo (tandpasta ofzo ,je kent het wel ,altijd handig zo n voorraadje)
  Dus mijn voorraadkast staat vaak nogal vol
  Dus hoezo ?consuminderen???
  En zo denk je dat je een aardige voorraad hebt ,blijkt dat ook zo weer op te zijn
  Ik heb zomaar een gevoel dat je gewoon meer ervan gebruikt want je hebt er toch genoeg van in voorraad
  Nou dan ben je lekker voordelig uit zo ??!!
  niet dus ....
  Consuminderen? nee hoor ,ik geniet gewoon ,ik leef maar 1x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, lijkt wel een modewoord te worden de laatste tijd. Ik doe er ook niet aan. Heb jaren gehad dat ik bijna niks had en nu geniet ik heerlijk van wat ik wel heb. Niks overdreven, maar gewoon goed leven. Niks mis mee.
  En als je verantwoordelijkheid neemt t.o.v. anderen die het minder hebben (en dat doen jullie net zo goed) dan hoef je je niet schuldig te voelen. Nergens goed voor.
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het gaat om de bewustwording, denk ik:
  'Less is more'. Moeilijk en persoonlijk onderwerp, voor iedereen is het anders, vanuit een andere situatie.
  In Wageningen heb ik van een econoom geleerd 'geld moet rollen'.
  Ik ben wel een enorme voorstander van het recyclen van dingen, dus een toilet doorspoelen met mijn badwater via een ingenieus systeem zou ik geen probleem vinden. Alleen moet ik er zelf verder niet over na hoeven te denken en er niets voor hoeven te doen. Lui, he?!
  Zelf groenten en fruit kweken en inmaken loont bij ons tweetjes niet, maar het is wel leuk om te doen. Ik heb bewondering voor de met liefde gekweekte prive groente tuinen.
  Het meest geschokt ben ik als ik op internationale snelwegen rijd en al die vrachtwagens vol zie met spullen die wij kennelijk allemaal zo nodig hebben. Dan denk en zeg ik ook echt hardop: mijn hemel, wat een madness! En dan hebben we het nog niet met over de containers vol met kerstpullen, e.d.
  Wat een onderwerp, Janny, ik kan nog wel even doorgaan. Ik beloof je dat ik vandaag mijn knip dicht houd!
  Fijne dag!
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik verkeer sinds een jaar in de positie dat we het van 1 salaris moeten doen. Dus, niet meer uit eten, niet meer buiten de deur lunchen wanneer je zin hebt, kleding kopen wanneer je zin hebt, maar op de kleintjes letten. Voor het eerst sinds ooit, let ik op de aanbiedingen in supermarkten. En weet je, het bevalt best. Ik vond al die overdaad en het kunnen kopen wat en wanneer je maar wilt maar vervelend.
  Maar wij hebben het nog steeds goed. Als ik soms zie op tv waar andere mensen van rond moeten komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Consuminderen? Nou,in ieder geval niet op interieurgebied hoor. Heb toch echt een gat in m'n hand op woongebied. Ik zie zoveel nieuwe trends en mooie dingen, nee, consuminderen gaat niet lukken. Als ik het kan betalen dan koop ik het, maar het moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen. Altijd weer leuk om mooie ( dure) dingen goekoper op de kop te tikken.......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh m'n vingers sjesen weer over het toetsenbord.....ik bedoelde natuurlijk "goedkoper" .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Uit eten doen wij zelden omdat we graag zelf koken. Verse eigengekweekte groentes zijn ook lekkerder.
  Dus in dat geval gaat consuminderen vanzelf.

  Drie halen, twee betalen-aanbiedingen doe ik niet, ik koop alleen wat ik nodig heb, want anders geef je toch meer geld uit en gooi je later spullen weg.

  Die vrachtwagens waar Jacoba het over heeft vind ik ook vreselijk, ik denk dan altijd aan de Action, waar al die goedkope chinese troep naar toe gaat. In dit geval is consuminderen bij mij een principe (geworden): ik wil die rotzooi gewoon niet in mijn huis.

  Consuminderen is best heerlijk vind ik, maar je moet er niet van gaan chagerijnen, zoals je soms ziet en leest, het leven moet wel gevierd worden!!! Alleen de manier waarop en wat je daarvoor nodig hebt, daarover kun je sterk van mening verschillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een tijdlang was het in mijn mini-huishouding een vetpot. Geld smeet ik toen niet over de balk, maar spaarde ik voor moeilijker tijden. Helaas braken die sneller dan verwacht aan. Ik moet nu, samen met mijn dochter, van de helft leven van mijn vroegere inkomen. En ach: dat gaat ook prima, gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb pas geleden wel een zogenaamde wasbol gekocht. Met deze bol in de wasmachine kan je echt heel veel minderen met het waspoeder, terwijl de was toch lekker schoon wordt. Alleen wat poeder erbij voor de frisse geur. En eergisteren heb ik weer een heuze wasmolen gekocht voor in de tuin, zodat niet dagelijks de wasdroger moet worden aangezet, maar de was ook weer eens lekker in de wind kan hangen! Is dat ook consuminderen??

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tuurlijk is je wasgoed buiten te drogen hangen ook concuminderen. Misschien niet in de letterlijke betekenis van het woord, maar wel omdat je erover nadenkt. Wij hebben zonnepanelen op het dak liggen. Zelfs als het mistig is, zie je dat er energie aangemaakt wordt, dat vind ik ook een opsteker voor het innerlijk van de mens: met eigen ogen concludeer je dat de zon inderdaad achter de wolken schijnt!

  Waar ik me wel aan erger zijn producten (bijvoorbeeld busjes met vitamines/ander soort pillen) bij de drogist die maar half gevuld zijn. Óf vul ze tot de nok, óf maak de verpakking de helft kleiner.

  Een leuk blogje Janny, zeker als je de verschillende reacties erop leest. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik neem me ook steeds voor het allemaal eens anders aan te pakken. Maar ik zal je zeggen dat een veeleisende baan in combinatie met een druk gezin niet uitnodigt tot een zuinig leven. Vaak heb ik geen tijd of energie om er naar te handelen. Kies ik toch vaak weer voor snel en in de buurt.
  Maar er komt een tijd...
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben denk ik een beetje zoals jij, Janny. Ik ben er niet heel erg bewust mee bezig, maar let wel op wat ik doe. Als er de keuze is, kies ik bewust. Zo niet, dan niet :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook ik heb een wasbal. Ik koop bij de Lidl en de Aldi. Maak mijn kleding zelf. Probeer milieubewst te leven en dan minder je vanzelf.
  Het gebeurt wel omdat ik weinig inkomsten heb, maar het is een manier van leven geworden.
  Marlou:

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Er is wel verschil in consuminderen. Ik vind het niet alleen maar zuinig aan doen. Het gaat om milieubewustheid. Wij hebben al die dingen niet nodig dus waarom zou je ze kopen?
  Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vandaag ben ik heel goed bezig geweest.
  Ik heb een mooie leren tas van 99 voor 69 euro,gewoon niet gekocht want ik heb hem eigenlijk toch niet echt nodig.
  Bovendien een paar superleuke schoenen 129 euro ,heb ik ook laten staan.Wel heb ik eindelijk het Marjolein Bastin servies gekocht wat ik zo leuK vind en ja de 10 jaar oude ikea borden gaan gewoon naar de kringloop niet die verkoopwinkel maar de afvalverwerking.Daar worden ze toch gerecycled?
  Toch maar mooi bijna 200 euro in mijn zak gehouden ,maar ik sta er niet voor in dat ik volgende week toch nog even terug ga ,want ja consuminderen lukt volgens mij alleen als dat echt nodig is en dan kan ik als het moet echt alle moois laten staan .
  Eerlijk gezegd ben ik blij dat dat nu niet meer hoeft ,Jarry

  BeantwoordenVerwijderen
 16. het beeld van de zelfgemaakte paneermeel spreekt wel aan!
  moeten de eendjes weer zelf aan de bak,waar zij uiteindelijk ook in getranind zijn.
  m.a.w. : eigen verantwoordelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Janny, ik was even aan het wegdromen bij het Flow-filmpje. Prachtig gemaakt.
  Met het consuminderen ben ik ook niet heel erg bezig. We kopen normaal boodschappen, weinig gekke uitspattingen. Kleding kopen we niet veel, soms nieuw, maar ook tweedehands. Twee jaar geleden wilde ik graag wat andere meubels, die heb ik via Marktplaats op de kop getikt en die van ons weer via Marktplaats verkocht. Daar hoefde ik geen geld bij te doen, dus eigenlijk was het een soort van ruilen. Dit was wel leuk om het zo te doen. Toch kan ik ook best een keer iets nieuw kopen.
  Kinderboeken die ik verzamel koop ik ook meestal tweedehands.
  Verder kom ik weinig in winkels, dan kom je ook niet in de verleiding om iets te willen kopen. Maar als ik tijdens de vakantie eens wat leuks zie dan koop ik dat gerust.
  Fijn weekend, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen