anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkadonderdag 12 augustus 2010

Pieken op je vijftigste...?

Hoe zit het met de ambitie van de midlifer van tegenwoordig?
Wetenschappers Ton Wilthagen en Sonja Bekker van de Universiteit van Tilburg kwamen medio 2008 tot de constatering dat mensen rond hun vijftigste het meest productief zijn. Lag bij vorige generaties de piekleeftijd nog tussen het veertigste en vijfenveertigste levensjaar, in 2008 lag deze rond de vijftig jaar. De leeftijdsgrens waarop mensen nog makkelijk dingen aan kunnen en aan willen pakken schuift dus langzaam op, volgens deze wetenschappers.
Toen ik dit artikel destijds las heb ik er een lange tijd bij stilgestaan en de laatste tijd denk ik er steeds vaker over na.
Klopt dit met mijn eigen bevindingen en met die van de mensen om mij heen?
Nou, als ik heel eerlijk moet zijn (en dat moet een mens toch, nietwaar?) klopt het bij mij niet.
Ik constateer bij mezelf een duidelijke afname in de behoefte aan professionele uitdaging, ambitie of scholingsbehoefte.
Doordat bibliotheken overal zich opmaken voor de digitale toekomst zie je de inhoud van het vak veranderen. Veel werkzaamheden gaan geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden.

Heb ik zin om dat aan te gaan?
Kan ik het enthousiasme opbrengen om weer cursussen te volgen?
Heb ik zin in zo’n digitale (werk-)toekomst?
Heb ik zin in een andere werkplek?
Nee dus.

Ik bezin me op een zinvolle toekomst, maar ik denk niet dat dat nog in het bibliotheekwezen zal zijn.
Tja… pieken zit er aan deze kant dus niet meer in, vrees ik!
En dat bedoel ik uiteraard in professioneel opzicht (op privégebied hoop ik hier en daar nog wel eens te pieken:-)
Hubbie daarentegen begon dit voorjaar aan een periode van vier jaar raadslidschap.
Naast zijn veeleisende baan ziet hij er nog uitdaging in om dienstbaar te zijn voor de mooie gemeente waarin we wonen.
En nu is Hubbie wel een ietsiepietsie jonger, maar zoveel scheelt dat toch ook weer niet.
Waar zit hem dan het verschil in?
Ik ben daar wel nieuwsgierig naar.
Want uit een ander onderzoek, van MKB Nederland, bleek eigenlijk juist het tegendeel. Zij constateerden dat in de “piekfase” –tussen de zesenveertig en vijfenvijftig jaar– de behoefte aan scholing en het ambitiepeil relatief het laagst is. Dit is dus duidelijk een ander onderzoeksresultaat dan van bovengenoemde wetenschappers.
Welke conclusie klopt het meest met jullie gevoel hierover?

11 opmerkingen:

 1. Oei, daar vraag je me wat, Janny. Ik ben 52 en volop bezig met nieuwe dingen, grenzen verleggen en van alles en nog wat nieuw aan het leren. Wat mij betreft zou het dus kunnen kloppen in allebei de onderzoeken. Ja, ik ben denk ik wel aan het pieken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Janny, jij hebt het nu over zin in een baan die veranderen gaat. Dat vind ik iets anders dan ambitie in het algemeen. Ik wil zelf nog een heleboel maar ook niet op mijn werk. Ik heb eerder het idee dat ik nog heel veel wil ontdekken en doen op ander gebied.
  Dat heb jij toch ook wel?
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Janny, pieken op je vijftigste......wat een interessant onderwerp. Ik moet meteen denken aan Hillary Clinton, Angela Merkel, Sylvia Tóth, Neelie Smit Kroes, allemaal carriere vrouwen die al geruime tijd pieken :-) Tegenwoordig heb je zoveel meer mogelijkheden en kansen dan vroeger. Ik moet eerlijk bekennen dat ik als midlifer best wil pieken, maar dat scholing en cursussen me niet meer zo kunnen boeien.....Leuk onderwerp heb je aangesneden, het houdt me nog wel even bezig.
  Groetjes Hennie
  Bedankt voor je lieve berichtje op mijn blog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar jij piekt toch nog volop?
  Dora

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het een moeilijke vraag te beantwoorden omdat mijn ambitie meestal verder reikt dan op mijn werk veel te bereiken. Maar daar gaat het meestal om in de maatschappij. Je werkt definieert je. Eerlijk gezegd heb ik werk altijd 1 van de minst interessante aspecten van het leven gevonden, maar ambitie op het gebied van creativiteit (boek schrijven), emoties en levenslust. Ja, ja, ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Om mij heen zie ik juist veel mensen in de 'piekleeftijd' bezig met bijscholing en ambitieus zijn. Misschien komt dat ook wel doordat velen inmiddels hun baan kwijt zijn en iets nieuws/anders moeten beginnen. Een soort van 'nu of nooit'-gevoel, zeg maar. Zo ervaar ik dat zelf in ieder geval wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Even ter verduidelijking: het gaat om ambitie op het gebied van je professie. Daar bemerk ik bij mezelf en overigens ook bij vele anderen in mijn omgeving een afname. Het lijkt of interesse en ambitie op andere gebieden die plaats gaan innemen.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Janny,
  Ik begrijp je gevoel en je redenatie, het is voor iedereen verschillend.
  In het UMC Utrecht heb ik na de feestelijke opening in 1989 door Koningin Beatrix de Medische Bibliotheek Utrecht helemaal zien verdwijnen door de digitalisatie.
  Zelf kwam ik op mijn 60e voor een reorganisatie te staan, waarbij Het Pensioen zich opeens als een Olifant op mijn stoep presenteerde. Nu behoor ik tot de 15% die boven de 60 nog aan het werk zijn in Nederland. Gekker nog, ik zit in een werkgroep die de implementatie van SharePoint aan het voorbereiden is.
  Het is belangrijk om je intellect te stimuleren, mijn moeder deed dat tot haar 94e.
  Voor jou is het nu misschien een eerste schok, maar de uitdaging eens aan, je hebt/had zo'n interessant beroep. En we moeten mee in het digitale tijdperk, het gaat op alle fronten steeds sneller.
  Fijne dag!, en gezellig dat je langs kwam op mijn blog.
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Marlou:
  Op mijn werk zijn er al diverse reorganisaties geweest. Met steeds weer een nieuw iemand aan de leiding die het wiel wil uitvingen. Daar wordt ik erg moe van. Ik zal dus zeker niet meer op mijn werk gaan vlammen in de middelbare leeftijd.
  Het is dan juist tijd om je met je echte interesses bezig te houden. Daar kun je al je passie in kwijt, volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tineke: ja, jij piekt inderdaad. Van de resultaten daarvan geniet ik erg.
  Miriam: dat is eigenlijk ook precies wat ik bedoelde!
  Hennie: de genoemde vrouwen zijn al zo lang op een bepaald niveau bezig. Ik geloof dat het dan ook moeilijk is om daarmee te stoppen. Ik vind het ook heerlijk dat er zoveel mogelijkheden zijn hoor. Daarom wil ik me ook zo graag op andere terreinen ontplooien.
  Dora: hi, hi! Ik weet wat je bedoelt.
  MM: jij hebt dat toch ook gedaan? En je piekt (neem ik aan) nu op een geheel ander gebied.
  Jacoba: over afzienbare tijd behoor ik dus ook tot die 15%. En het is niet dat ik me tegen een digitale toekomst keer, integendeel. Ik vind heel veel ervan ontzettend boeiend. En dat je je intellect moet blijven trainen dat ben ik met jou en je moeder eens, hoor. Maar dat kan ook in een andere setting dan beroepshalve.
  Marlou: dit gevoel is mij zeer bekend!

  BeantwoordenVerwijderen