anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkazaterdag 24 oktober 2009

hoed je voor slapeloze uurtjes...

In de prachtige galerie van onze eigen Lady Soetje volgde ik gisteren weer een workshop Hoeden Maken bij Piet van Manen. Behalve een “mooie muts” (zoals onze Vice hem noemt) heeft het ook weer veel voldoening opgeleverd.
Wat een feest om een echte vakman aan het werk te zien en onder zijn leiding een klein beetje mee te krijgen van zo’n prachtig ambacht.
Tijdens mijn, helaas niet zo zeldzame, slapeloze uurtjes vannacht kwamen er voorstellingen naar boven van een jongere ik, werkzaam in een creatief beroep. Hoedenontwerpster bijvoorbeeld (dat je daar in real life niet zo geschikt voor bent stoort niet echt in die nachtelijke uurtjes!).
Met je handen werken; omringd door prachtig materiaal, in schitterende kleuren… cinnamay, vilt, voile, tule…door zacht dons, veren, tresband, ornamenten, … door prachtige houten hoedenmallen, etc. Och in die toestand tussen wakker zijn en dromen is alles mogelijk, zelfs voor een potentieel onhandig iemand als ik!
Dat je in elk geval jong blijft in deze omstandigheden, daarvan is Piet van Manen wel het levende bewijs. De 78-jarige ontwerper oogt vele jaren jonger en zit nog vol energie en mooie ideeën. Een inspirerend voorbeeld voor allen.

6 opmerkingen:

 1. Ja Janny, ik mag me ook gelukkig prijzen op de hoedenworkshop.
  Die Piet van Maanen verstaat naast zijn prachtige ambacht ook de kunst het mooiste en een tikje trotse in je naar boven te halen.
  En heus niet alleen bij mij hoor.
  Ik zag eenieder glimmen op zijn tijd.
  Morgen weer yes!!!
  Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. HOED-JE
  voor de slapeloze nachten.
  stel nu dat een prachtige hoed helemaal in eigen beheer kan worden gemaakt, zijn de wakende nachten zeker geen straf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zeg, ga ik ook eens doen. Ik ben dol op crea dingen doen. Heb je geen foto van hetgeen je geproduceert hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, we hebben vergeten foto's te maken. Ik heb begrepen dat er wellicht een show komt van alle zelfgeprutste hoeden (hopelijk leest Piet dit niet!). Dan zet ik ze zeker op het blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo Janny: alweer een hoed erbij?? Laat Lida het maar niet horen: die zei laatst nog dat ze het met al die hoeden op je kamer lastig schoonmaken vond! Mij lijkt het wel leuk. Maar allemaal rood?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. och, vergeet ik mijn naam weer! Dora Witte

  BeantwoordenVerwijderen