anyone who keeps the ability to see beauty never grows old - Franz Kafkawoensdag 28 oktober 2009

Geen boeken meer...?

Bij de openbare bibliotheek in Delft is er een directeur, Eppo van Nispen tot Sevenaer, die zegt in principe geen boeken meer te lezen!
In een artikel in De Volkskrant zegt hij o.a. “Het gaat niet om papier, het gaat om lezen. Lezen kan op tal van manieren op tal van plekken. Als de bibliotheek een gezonde toekomst wil hebben, moet ze niet bang zijn voor verandering. Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van onze klanten vrouwen tussen de 30 en 60 jaar zijn en een soort George Clooney achter de balie wil zien. Hiervoor was ik hoofdredacteur van Hart van Nederland. De bibliotheek is de best bezochte culturele instelling ter wereld. Maar ze zijn statisch. Er zijn nu zo veel meer mediaprikkels dan vroeger. Er is vermoedelijk nog nooit zo veel gelezen als nu. Alleen…niet meer alles uit boeken. Daarom moeten bibliotheken veranderen.’
In Delft heeft van Nispen tot Sevenaer een missie:
‘De modernste bibliotheek van de wereld bouwen. We werken hier met multitouchscreen tafels, we hebben boeken op iPhone, we doen aan babyvoorlezen. Bovendien moet je uitstralen dat je er lol in hebt. Dat vind ik belangrijk. In de arbeidscontracten van onze medewerkers staat dat ze minimaal vijf keer per dag moeten lachen.’
Een uitzonderlijke man met een uitzonderlijk verhaal in de bieb-wereld!
Persoonlijk vind ik het geweldig dat hij zo’n vrolijke nieuwe visie op een oud serieus instituut laat zien. Want humor is natuurlijk onontbeerlijk in deze omgeving.
En die George Clooneys achter de balie: joehoe…laat maar komen! (hoewel ik een reactie van iemand las die vond dat dit net zoiets is als mooie vrouwen op de kap van een auto!)
Nee, die Eppo is zo mal nog niet!
Alleen dat electronische boek op mijn nachtkastje zie ik nog niet zo zitten (liggen!)

8 opmerkingen:

 1. Interessante man die directeur van de bieb. Dat zouden meer werkgevers moeten opnemen in de arbeidscontracten, dat er minimaal 5 x gelachen moet worden per dag.
  Maar of het lezen van een boek eruitgaat??? Bij mij in elk geval niet, met een boekje in een hoekje is nog wel een van mijn favoriete bezigheden. Maar je weblog lezen begint ook een favotiet te worden Janny.
  Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk stukje! Alleen de e-reader...wow, wat een uitvinding. Ik zit ook graag met een boekje in een hoekje; met de e-reader heb je alleen je hele boekenkast zo'n beetje in je hand. GEWELDIG. FF proberen en je wilt echt nooit meer anders. Nee...helaas, ik vind het nog even te duur, maar zodra het kan, koop ik hem!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou het? Ik heb er nog weinig ervaring mee, moet ik zeggen. Maar zoals Eppo zegt: verandering brengt leven in de brouwerij! Nadeel is dan natuurlijk wel weer dat we die toekomstige George Clooneys in de bieb gaan missen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. om eerlijk te zijn: ik moet de Georg Clooneys nog tegen komen in de bibliotheek!
  zouden de mensen soms op het ontbreken van deze uitstraling worden aangenomen?

  en verandering brengt leven in de brouwerij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, nou, nou.... en dat op het blog van iemand die ook in een bieb werkt! Maar de omgeving van een bieb en de aard van de werkzaamheden leent zich (normaal gesproken)ook niet zo voor expressieve types. Maar wellicht verandert dat als Eppo zijn zin krijgt?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vorige week heb ik mannen die vrouwen haten gekocht.Maar liefst560 pagina's,mmmmm heerlijk.De mijnheer bij de Bruna ,George Clooney ? Als dat zou kunnen.
  Maar hij wees me wel op de familiestamboom op blz 171 ,heel handig.
  Voor mij gaat er niets boven een echt boek of een echte krant,zal wel met de generatie te maken hebben.Ook ik lees je blog graag,maar zo'n handgeschreven brief van Susanne of een mooie kaart van de Queen,nee die wil ik niet missen!
  Met de lap-top op de bank wegkruipen geeft toch echt een ander gevoel.Maar wie weet denken we straks "weet je nog ,dat we uren met zo'n boek op de bank zaten?"
  Ik ga er gelijk meebeginnen ,zolang het nog kan.......

  Jarry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja Jarry, met die hand geschreven brieven ben ik het helemaal eens, het geeft dubbel het gevoel,dat de schrijver echt alle aandacht geeft aan de ontvanger!
  daarbij is het verlies van een ,,eigen,, handschrift toch meer dan jammer?

  Gazeuse

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eppo heeft het over openbare, hogeschool-, of universiteitsbibliotheken.Dat is iets anders dan een boekenwinkel.
  Het gaat ook over lezen, niet over schrijven. Natuurlijk moeten handgeschreven brieven blijven, ben ik ook dol op. Maar het gaat hier over het gedrukte woord.

  BeantwoordenVerwijderen